Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Sopivasti onnellinen

Positiivisia hetkiä viime viikon varrelta:

Kessi tapasi pitkästä aikaa tohtorin. Tapaaminen jäi lyhyeksi ja etäiseksi. Kun sopivaa hetkeä odotellessa ratsastelin kentällä, huomasin minua seurattavan tallinovelta. Ja jotain käsimerkkejä sieltä sitten näkyi: hyvältä näyttää, ei hänen tarvitse tänään nähdä tätä hevosta enempää. Piti ihan varmistaa, että kyse oli oikeasti hyvästä liikkumisesta eikä vain siitä, että hän ei vain aikaisempien kokemusten valossa halunnut tavata Kessiä. Ja oikeastiko, koska mielestäni parina edeltävänä päivänä en ollut ollut ihan yhtä tyytyväinen liikkumiseen kuin sitä ennen. Mutta totta se oli: tällä hetkellä näin - kiitoksia, ja jatketaan samalla linjalla. Niinpä me sitten jatkamme treeniä pelkästään ratsastaen.

Lähes päivittäin olen ollut iloinen hienosti sujuvista laukkaharjoituksista. Jos muistatte, niin syksyllä jäätiin vähän sellaisiin tunnelmiin, että laukka oli aina ratsastuksen heikko kohta. Treeneissä se oli pahimmillaan holtitonta kaahausta, kisoissa kaahausta peläten jarruteltua, kulmikasta könkötystä. Nyt on jotain tapahtunut. Nostot ovat helppoja, ne nousevat ylöspäin ja laukkaa pystyy oikeasti ratsastamaan - syksyllä käytin lähinnä jokaisen laukkasekunnin sen toivomiseen, että tämä loppuisi mahdollisimman pian.

Näillä eväillä siis kohti ensimmäisiä kisoja! Tarkoitus oli ainoastaan mennä näytille jonnekin tallin ulkopuolelle katsomaan, näkeekö tuomari mitään epämääräistä Kessin liikkumisessa, ja sitten palata kiltisti kotiin treenejä jatkamaan. Lauantaina käytiinkin kääntymässä harjoituskisoissa, ohjelmana tylsyyden multihuipennus, helppo B:3, jossa lönkötellään ympäri rataa sen verran yksitoikkoisesti, että luulisi tuomarilla olevan hyvin aikaa ihmetellä mahdollisesti outoliikkeistä hevosta, jos sellainen päivä sattuisi.

Otin kotona varman päälle ja ratsastin Kessin läpi jo kotikentällä. Siksi kisapaikalla ei tullut ihan yllätyksenä, että kuumalla säällä huippuratsu alkoi osoittaa jo vähän väsymyksen merkkejä. Kysyinkin seurana olleelta Mialta ennen rataa, otetaanko nyt varman päälle vai riskeerataanko. Päätös oli, että ensimmäisissä kisoissa haetaan vain rentoa suoritusta ja riskinoton aika on sitten myöhemmin.

Rata meni suunnitelmien mukaan: rennosti, tasaisesti, ei liikaa yrittäen. Alussa keskittyminen ei päässyt vielä ihan vaaditulle tasolle ja alkutervehdyksestä lähtiessä Kessi ehdotti parin askeleen verran laukkaa, mutta nelikaariseen kiemurauraan siirryttäessä pääsin jo kisarytmiin kiinni. Laukkatyö tuntui hyvältä. Samoin käynti - mutta vanha tuttu takanurkkaongelma tuli taas esille. Käyntien jälkeen Kessi on kovasti kierroksilla, ja ravin pyytäminen oikeassa kohtaa oli pikkuista kurinpalautusta vaativaa. Olin silti melko tyytyväinen suoriutumiseen: laukkaosuus oli valehtelematta paras ikinä radalla ratsastamani, mutta kokonaisuuden arvelin jäävän suunnilleen 58 %:iin, vähän riippuen siitä, miten tiukasti tuomari rokottaisi parista rikosta.

Alan ilmeisesti olla varsin hyvä itsearvioinnissa: tulospaperissa luki 58,6%, jolla ei vielä hurjasti juhlittaisi. Mutta kun laukkaosuus oli arvioitu numeroilla 6-7, ja käynnistä oli erikseen kommentoitu "puhdas keskikäynti", en voi olla kuin tyytyväinen.

Kotona se sitten iski: voi herraisä, mitä me oikein mentiin tekemään!!!!!!! Vielä maaliskuussa oltiin tilanteessa, jossa ei tiedetty, onko minulla kohta enää minkäänlaista hevosta, saati sitten kisahevosta. Huhtikuun alussa käveltii ja otettiin varovaisia ravipätkiä. Ensimmäiset laukat nostettiin vappuviikolla. Ja nyt olemme siis kisaradalla - jotain mitä varovaisimmissa unelmissani kuvittelin tapahtuvan vasta syksyllä! Eihän kisaaminen ole kaikki kaikessa, mutta tulos kertoo siitä, että teemme takuulla jotain oikein. Olen niin ylpeä ihanasta pikku hevosestani, kiitollinen maailman mahtavimmista valmentajista, superlääkäristä ja siitä, että olin itse niin kovapäinen siinä vaiheessa kun koko maailma suunnilleen käski luovuttaa. Tässä on tullut leijuttua aika euforisissa tunnelmissa.

Kuvallinen todiste: satulassa kotikentällä 31.5.

Huomautettakoon, että Kessi ei ole tietenkään täydellinen. On parempia ja huonompia päiviä enkä usko, että siitä koskaan tuleekaan liikkeiltään "täydellistä". Työtä on vielä paljon edessä. Silti en voi kuin ihmetellä, miten tämä suuri muutos on saatu aikaiseksi ennen kaikkea ratsastuksellisin keinoin. Harjoittelu on suunniteltu perustuen liikkeiden biomekaniikkaan. Ja vaikka olen koko ajan ollut varovaisen skeptinen, kertoo varmasti ennen kaikkea se ihan erilainen laukka siitä, että nyt on tehty jotain uutta ja erilaista, joka auttaa hevosta liikkumaan oikein ja itseään vähemmän kuormittavalla tavalla. Tästä haluan oppia lisää!

15 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa kuulla että teillä on nyt noin hyvä tilanne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti tsemppaa myöskin sinua - pidän teille niin kovasti peukkua!

   Poista
 2. Upeaa, että olette pääseet takaisin tekemisen meininkiin. Muistan vielä niin hyvin lukeneeni vähemmän mairittelevista tunnelmista, joten tälle isot peukutukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! On kyllä aika muikea olo. Ja kotiratsastus sujuu tietysti vielä kisoja paremmin...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitokset! On tätä myötämäkeä odotettukin.

   Poista
 4. Todellakin mukava lukea tällaisia uutisia! Rupeaa kyllä enemmän ja enemmän kiinnostamaan tuo Sciense of Motion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, minäkin haluaisin oppia teoriaa lisää. Vaikea ymmärtää, mikä ja miksi se toimii, mutta tuntuu toimivan.

   Poista
 5. Jee! Ihania uutisia. Ja onnittelut hyvistä prosenteista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja onnittelut myös teille! Sinustakin tulee kohta oikein kouluratsastaja ;)

   Poista
 6. Menestystarina jatkukoon ! Nämä on niitä hienoimpia hetkiä, kun menneisyyden sijaan hevosella on jälleen myös tulevaisuus !

  Sääli etten nähnyt rataanne, meni multa jotenkin aivan ohi, taidettiin olla järvessä jo silloin ;)

  Ääni täältäkin Sciense of Motionille !
  Mitä olen sivusta seurannut, niin fysiikan lakien mukainen liikehdintä saa hevosen kuin hevosen liikkumaan terveemmin.

  VastaaPoista
 7. Onpa kyllä mukava kuulla näin positiivisia kuulumisia:)Ja kisakentillekin olette jo päässeet! Mahtavaa!

  VastaaPoista