Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Suhteeseen heppahullun kanssa?

Koska blogin pitäjä on ollut kiireinen, vierasbloggaajan paikan ottaa tällä(kin) kertaa vastaan Herra Ekonoomi.
 
 
 
Tämä blogi on innoittanut monia muidenkin harrastusten aiheuttamia leskiä:


 
Taajamaporvari

sunnuntai 5. lokakuuta 2014
 
Suhteeseen heppahullun kanssa?

 
Todellinen heppahullu on ihan eri tyyppi kuin sellainen ratsastaja, joka käy pari kertaa viikossa ratsastustunneilla, satunnaisesta raviyleisöstä puhumattakaan. Heppahullu on tallilla aina, jos ei fyysisesti, niin ainakin se kantaa syvää huolta hevosestaan ja analysoi sekaisin menneitä kuvioitaan hevostalli.netissä.

Pitkällä kokemuksella voisin laatia pienen kaavakkeen täytettäväksi miehille, jotka harkitsevat suhdetta elämäntaparatsastajaan. Lyhennän jatkossa "heppahullu", muista edelleen ettei nyt puhuta mistään satunnaisesta tuntihevosen vuokraajasta.

 
Tykkäätkö koirista?

Ihan hyvä, muuten ei kannata edes harkita. Tykkäätkö kahdesta tai kolmesta koirasta kodissasi, autossasi, sängyssäsi? Heppatytöillä on lähes aina myös koiria, ja harvoin riittää yksi. Täytyyhän sillä olla myös leikkikaveri, jotta emäntä ehtii ratsastaa. Yleensä talleilla on samanrotuisia kavereita, koska hevosten kasvattajat harrastavat myös koirien kasvattamista ja tallin porukka joutuu aina ostamaan tietynlaisia pentuja, jotta suhteet ja asema säilyvät isäntäväkeen, joiden kotinurkissa aina luuhastetaan. Kestätkö sen, että kaikki muu kuin tallilla vietetty aika ja raha menee niihin? Puhumattakaan siitä, että ne sairastavat, niistä on huolta ja murhetta. Sen kuran, lian ja ruokalaskujen lisäksi.  Talleilla on hyvin kuraista syksyn pimeinä iltoina, ja koirat puhdistautuvat sinun autosi penkkeihin.

 
Rakastatko koiria niin ettet kestä ajatusta niistä ns. pentutehtaina? Kenelläkään ei voi olla niin hyvää tuuria että kaikki näyttelykoiriksi aiotut koirat kelpaisivat. Sanoisin, että älä ota omia koiria. Muuten seuraa jumalaton kaaos, tappelu koirista ja liikaa koiria.

 
Tykkäätkö olla yksin?

Kannattaa opetella, muuten ei tule mitään. Heppahullu menee tallille joka päivä, ja siellä menee niin kauan kuin menee. Ehkä iltaan, ehkä ei. Ei kannata soitella ja kysellä kokoaikaa koska tulet kotiin. Kohta ei enää vastata, eikä ole suhdettakaan...

 
Loma-ajat

Ajattelitko, että vietätte loma-ajoilla laatuaikaa yhdessä puhelimet kiinni? Juuei. Hevoset syövät pikkukiviä ja meinaavat kuolla ähkyyn. Jos niitä ei pääse itse kuljettamaan klinikalle, niin joutuu turvautumaan kaverien apuun ja maksulliseen heppataksiin. Kun hätä on suurin ja kaakki on karannut aitauksesta, et tosiaankaan saa seuraa illallispöytään, kun heppahullu soittaa sinun työpuhelimellasi sikamaisen kalliita kaukopuheluita ties minkäläisille hevospuoskareille, jotta kallis elukka voitaisiin pelastaa etänä. Ajattelitko, että lähdette lomalla aurinkoon? Siirry takaisin kohtaan Koirat. Voitte lähteä, jos saatte jonkun hoitamaan koiria! Ja hevosta. Ei ihan yksinkertainen juttu. Rahaakaan ei ole. Ellette mene katsomaan heppakisoja.

 
Paska

Inhottaako hevosen lanta ja sen haju? Aika hankalaa, mutta kaipa siitä voi oppia pois. Jos haluaa. Jos ei halua, ei ehkä kannata miettiä suhteelle jatkoa... voi olla liian vaikeaa saada ratsastaja ymmärtämään, että et halua singahdella kentälle keräämään paskaa. Hänelle hevonpaskan käsittely on yhtä normaalia kuin leivän voiteleminen aamulla.

 
Työ

Onko työ ja sen tuoma status tärkeää sinulle? Jos et kykene puhumaan sanaakaan ruotsia bättrefolkkarien kanssa, niin saat nököttää yksin autossa tuntikaupalla. Ratsastus on harrastuksista kalleimpia ja se edellyttää todella huomattavia tuloja ja/tai varallisuutta. Tietysti helpottaa, jos sattuu perimään kartanon, jossa on 50-paikkainen talli ja maneesi. Hevostallit ovat varuskuntien ja vankiloiden jälkeen pahimpia juorujen pesiä. Siellä jokainen tietää, minkävärisellä maasturilla (vetoauto) liikennöit, kenen mies olet, missä olet töissä ja osaatko sattumalta hoitaa hevosia. Tämä siitäkin huolimatta, että tapaat talli-ihmiset vasta ensimmäistä kertaa hämärässä. He tuntevat porukat myös äänen perusteella. Ihanteellista olisikin asua (maatilalla) Keski-Euroopassa ainakin talvella ja kisakaudella. Kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta. Siirry kohtaan Loma-ajat.

 
Neulat

Ahdistavatko piikit? Kysyisin, ahdistavatko kirves, moottorisaha, harava, puukko tai lapio- työkaluja nekin. Jos edelleen ahdistavat, unohda koko juttu. Kun hevonen sairastaa tai pelätään että se voi vaikka jonain päivänä tulla kipeäksi, niin joka paikkaan tökitään neuloja. Hevosille on myös omia akupunktiohoitoja, mutta silloin neuloja ei edes tökätä kovin syvälle. Kun konitohtori on paikalla, saat taas henkesi uhalla pitää kiinni kaakeista, jotka riehuvat pyörremyrskyn lailla jo ensimmäisen rauhoittavan kanyylin nähtyään. Rauhoitettuna se ei enää potki, mutta ei myöskään jaksa itse esim. kannatella päätään, vaan siihen tarvitaan taas sinun raavaita käsivarsiasi. Heppatyttöjen hauiksilla jaksaa ehkä hyvin kannatella suitsia.

 
Kiireettömät sunnuntai-aamut

Tuntematon käsite ratsastajalle. Kello soi vuodenajasta riippuen siinä klo. 5-7.00. Suosittelen, että pyydät tallinomistajaa asettamaan edes jotkut ehdolliset käyttöajat. Tallireissulla pää on myös niin täynnä heppa-asioita, että kaupassa ei kerta kaikkiaan osaa tai pysty käydä paluumatkalla. Jos kävisi menomatkalla, ruoat kävelisivät jo lämpimästä autosta itse kotiin. Tyydy siis tuijottelemaan esteettömästi jääkaapin valoa, ellet viitsi itse käydä sitä makkaraasi kaupasta hakemasta. Kun talli mene "kiinni", on ABC enää auki. Tiedoksi, että tallit ovat periaatteessa aina auki.

 
Heppakamat

Etkö tykkää autosi täyttävistä hevonpaskan hajuisista (haisevat sille, mitä niissä on) loimista ja saappaista? Et ikinä opi ymmärtämään, miksi se saatanan kaakki tarvitsee kesät talvet niin monet vaatekerrat, vaikka sillä on jo karva syntyessään. Heppakamoilla käydään myös kauppaa, joten sovitettaessa ei ole mitenkään tavatonta, että autosi takapenkillä on yhtä aikaa kolmekin satulaa. Ja ne eivät ole minkään lasten ponien vehkeitä.

 
Päivystys

Ratsastaja on aina valmis ponkaisemaan jos joku tarvitsee apua, kellonajasta riippumatta. Ähkyhevonen, synnytys, karkulainen, kuraojaan uponnut... talkooapua tarvitaan, sillä koskaan ei voi tietää, milloin vahinko sattuu omalle hevoselle. Se on vain ajan kysymys. Juuri kun olitte menossa saunaan... Keikka voi kestää kauan, ehkä koko yön... Erityisen tärkeää tämä on ottaa huomioon, mikäli sattuu omistamaan vetoauton ja trailerin. Suosittelen siinä tapauksessa turvakenkien ostamista, mikäli haluat että jatkossakin (omia) varpaitasi palelee...

Varsomiskameran päivystys on toinen alalaji. Elävästä elämästä: Pitää nukkua hepparekassa, jotta voi seurata varsomiskameraa. Saat siis nukkua yksin ihan keskellä parisänkyä.

 
Puhelin, some, jne.

Ajattelitko, että kun ratsastaja on kotona, se unohtaa hevoset? Hah, sitten alkaa rituaali nimeltä soittelu. Kerrataan heppojen nimet, sukupuut, pisteet, kakat, lastaamiset traileriin, kaikkien osallisten ammatit ja kotikartanot, kuljetuskalusto jne. Palaa kohtaan ammatillinen asema.

 
Hevospiireissä on myös näitä yleisjulkkiksia, jotka noteerataan siinä varsinaisten heppajulkkujen ohessa jollakin tavalla. Suurin julkkis on sellainen, joka osaa ratsastaa, jolla on hyvä hevonen ja pääsee televisioon. Palaa kohtaan: varuskunnat, vankilat, hevostallit...

 
Minä tai ratsastus...

Älä ikinä laita heppahullua valitsemaan. Jos sattuisikin valitsemaan sinut, saat heppatytön josta tulee onneton, makaa sohvalla, soittelee tutuille, somettaa hevostalli.netissä sekä katsoo kymmenettä kertaa viimevuotista HIHS:in finaalia.

 Sama lasten kanssa, jos et halua hoitaa vauva-aikaa, huolehdi ehkäisystä.  Kun lapset oppivat ratsastamaan, tulee lompakkoosi taas iso musta aukko. Kertaa vielä kohta "ammatillinen asema" ja keskity erityisesti sanaan "kotikartano". Enemmän hevosia, vähemmän rahaa, aikaa ja ystäviä, mutta sitäkin enemmän paskaa. Hanki siis iiiso kasvihuone, niin saat rajattomasti ilmaista lantaa.

 
Parasta heppahullun kanssa on se, että hän elää. Kokoajan, täysillä. Hän kertoo silmät palaen siitä, miten koulu tänään kulki ja kuinka opettaja kehui istuntaa ja käsien asentoa, kun niitä on pelkästään harjoiteltu jotain neljä vuotta. Hän elää hetkessä. Jos et opi ymmärtämään sitä, suhteesta ei tule onnellista.

 

43 kommenttia:

 1. Kiitos! Joka sana totta! Sai naurun keskellä miettimään, että mitä kaikkea se toinen oikeasti joutuukaan kestämään.

  VastaaPoista
 2. Apua! Tämä oli NIIN pelottavan totuudenmukainen kertomus... ja olen sentään tästä yrittänyt aika aktiivisesti aksvaa eroon...

  VastaaPoista
 3. Aivan loistava :) Miten se menikään: "Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii..."

  VastaaPoista
 4. Loistava! Joka toisen kohdalla tunsin pienen piston sydämessäni ja joka toinen kohta sitten taas hihitytti :D

  VastaaPoista
 5. Niin totta! Ja itse kuulun nyt hevosettomana niihin masentuneisiin somettajiin, etsin hevosta kaikista mahdollisista paikoista ja soittelen kavereille kuullakseni heppajuoruja....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! :( Tsemppiä! Ja kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin varmasti :)

   Poista
 6. hahaha tää on ihan huippu!! :D Huomasinkin että tätä on jaettu moneen kertaan facebookin kautta jo :D

  VastaaPoista
 7. Ihan loistava! :D "heppatytön hauiksilla jaksaa ehkä hyvin kannatella suitsia" XD

  VastaaPoista
 8. Huippu :D ainut mikä hieman tökkii, on tuo että jaksaa kannatella vain suitsia. Kyllä sitä sen paskan lappamisen ja heinäpaalien kantamisen jälkeen jaksaa muutakin kannatella :D
  (toki jos on mahdollisuus ottaa muiden voimasta hyöty, nii tietty sitä käytetään hyödyksi ;) )

  VastaaPoista
 9. Loiiistava :D ps. Olen tälläkin hetkell turkissa!!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha tässä taas nähää että kyl heppajutut turkissakin luetaan;)

   Poista
 10. Täydellinen kuvaus, kiitos tästä! :D

  VastaaPoista
 11. Ihan loistavaa analyysiä! :D

  VastaaPoista
 12. Valitettavasti totta joka sana. Koskee myös perheitä, joissa lapsi kilparatsastaa ja yleensä äiti on touhussa täysillä mukana. Ja myös koko muu perhe, halusivatpa tai ei.

  VastaaPoista
 13. lähes itkettävän koskettava ..... tulee mieleen että miksi tuli vietyä se viaton taapero (4 v) sinne ponien joukkoon, tallille.... nyt sitten eletään sitä heppamamman elämää, n 20 v myöhemmin, edelleen :) mutta toisaalta - ei voi valittaa kun itsekin on vielä heppahullu täti. good luck kaikille hurahtaneille ja ennenkaikkea heidän puoliskoilleen.

  VastaaPoista
 14. Aivan loistava! En tiedä naurattaako vai itkettääkö tämä :D

  VastaaPoista
 15. Aivan Huikee! Osuu ja uppoo lähes joka kohdassa :D

  VastaaPoista
 16. Todella hyvä! Huomaa, että mukana on eletty, sekä huonot että hyvät hetket! Parasta, että huumorintajuakin näyttää olevan vielä jäljellä, kaikesta huolimatta :-) Tsemppiä pimeneviin iltoihin ja lisääntyvään kuraan :-)

  VastaaPoista
 17. "syö pieniä kiviä ja saa ähkyn" niinhän ne jotkut oikeasti tekee :)
  Huoleton on hevoseton mies/nainen, nimim. kokemusta on.

  VastaaPoista
 18. tätähän tämä on. Ihan oikeasti :)

  VastaaPoista
 19. joistan ehkä hauska joistain ehkä liiankin todellista

  VastaaPoista
 20. Ihan huippu ja niin totta,varsinkin kohta"miten valmentaja kehui
  .."

  VastaaPoista
 21. Joo toi on totta, mutta itse käyn vain 2-3 keetaa viikossa talilla. :D

  VastaaPoista
 22. Tää on niin totta! Mä oon joka päivä tallilla vähintään 7h ja en voi ajatella lomaa ilman hevosia... :D

  VastaaPoista
 23. Heppahullun miehen kannattaa välillä käydä vieraissa ja muutenkin viettää mukavaa aikaa miesporukalla ja kaljotellen, niin ei vituta niin paljoa!

  VastaaPoista
 24. Ahahaha ihan mahtava joka kohta! :D en tiedä pitäisikö nauraa vai potea huonoa omaatuntoa... :-D

  VastaaPoista
 25. Äh, Kertokaa joku miten tuon homman saa loppumaan? Olen vakavasti ajatellut vaihtaa huonopalkkaiseen työhön ennen kuin lapset tulevat siihen ikään, että alkavat kinuamaan omia kaakkeja nykyisen lisäksi. Jos ei ole millä ostaa, ei voi ostaa..luulen..toivon..ehkä..

  Kertokaa miksi paska ei haise paskalle jos ratsastaa?

  Ja ylläolevale anonyymille kysymys: kerro miten käyt vieraissa kun olet kaiken vapaa-ajan kotona hoitamassa lapsia, koiria tai tekemässä muuten vaan kaikkia hommia jotka jonkun on tehtävä?

  Tämä ei ihan oikeasti ole hirvittävän hauska rooli olla hevostelijan puoliso. Paskin puoli on se, että se vaan pahenee koko ajan. Meilläkin homma alkoi joitakin vuosia sitten pelkästään joillakin tunneilla käynnillä kerran viikossa. Piti olla muutaman kuukauden juttu verestellä muistoja nuoruudesta. Sitten tuli jonkunlainen vuokrahevonen, vitusti krääsää ja hirveä puhelinralli iltaisin. Sitten tuli ultimatum, että oma hevonen on saatava. Hyvin pian sen jälkeen minusta tulikin onnellinen hevosen omistaja, vaikka en koko kaakkia nähnyt ensimmäiseen puoleen vuoteen. Tuli valmentajat, vitusti enemmän krääsää kotiin ja vaimoa ei enään juuri näkynyt. Sen mitä näkyi se oli puhelimessa ja jos ei puhelimessa niin katseli IPADilla videoita jotka kaikki sisälti ääneen "koppotikoppoti ihhahhaa". Välistä minäkin näin videolla kuinka hyvin tai huonosti joku tekee jonkun voltti-kierukka-takapotku-käännös-kurvauksen joka näyttää ihan samalta kuin kaikki muukin ratsastus.

  En tiedä mihin tämä vielä vie, mutta tämä blogin teksti huolestuttaa. Näistä vetoautoista olen kuullut mutta ostin auton jossa ei ole koukkua. Jostain syystä meidän kuulemma pitää myös muuttaa maalle, mutta siihenkään en suostu. Valitettava tosiasia on kuitenkin, että vaimo saa aina lopulta mitä haluaa. Pitäis varmaan vain alkaa henkisesti valmistautumaan.

  Miks ratsastus ei voi olla kuin kaikki muutkin normaalit harrastukset: ostat jonkun jäsenyyden vuodeksi. Ensimmäisen kuukauden siellä käydään 4 kertaa viikossa, sitten kerran viikossa ja kolmen kuukauden jälkeen unohdetaan koko homma. 9kk hukkaan heitetty kuntosali kortti ei harmita yhtään kun sillä ei saa edes kuukauden tallipaikkaa maksettua.

  Niin ja sitten ihan viimeiseksi....meille tuli just toinen koira ( helvetti, siks ettei se toinen ole niin yksinäinen).

  VastaaPoista
 26. Tämä sai kyllä nauramaan omista hevos-huolista huolimatta. Vaikka surullisen totta onkin, ihan loistavasti kirjotettu.

  VastaaPoista
 27. Niin osuva teksti! Viime vuonna meni vaimon ratsastus harrastukseen 67 tuhatta euroa! Kun se uusi kaakkikin oli pakko hankkia.... Per**le

  VastaaPoista
 28. Kiitos varoituksesta, tietää välttää tämmöisiä henkilöitä tulevaisuudessa :DD

  VastaaPoista
 29. Mahtava teksti, pitää paikkaansa aika hyvin... :D

  VastaaPoista
 30. Heh, toimihan se noinkin! Olen varsin ylpeä, että tekstini on innoittanut tähän. *Ylpeä*

  VastaaPoista
 31. Niin... tuo oli kyllä vikatikki, että heppahullujen hauiksilla jaksaa vain kannatella suitsia. Todelliset heppahullut siivoavat päivittäin karsinoita, taluttelevat hevosia useita kilometrejä, raahaavat heinäpaaleja.. todellisten heppahullujen hauikset on varmasti isommat kuin normaalisti:D Mut iha mahtava juttu, nauroin, rentouduin ja samaistuin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kirjoittajalla on joitain tällaisia hassuja harhaluuloja. Toinen usein kuulemani on, että "voisit joskus harrastaa jotain oikeaakin liikuntaa"...

   Poista
 32. Oli vaarallista lukea yävuorossa. Asiakkaat heräs :D Paras tän tyyppinen kirjotus!

  VastaaPoista