Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Koe-eläin

Kyllä on nyt Lennartia hemmoteltu! Ruokintaan panostamisen lisäksi viime viikko on ollut lihashuoltoon panostava, kun Leon pääsi hevoshierojaopiskelijan koekaniiniksi. Ensimmäinen hierontakerta oli "perinteinen" hieronta, joka tuntui olevan hoidettavalle mieleinen ja avaavan jonkin verran kaulan kireyttä ja takapään lihaksia. Toisella kerralla kokeiltiin jotain erilaista, ja vuorossa oli kraniosakraaliterapia.

Näin hoitomuodosta kerrotaan useammallakin nettisivulla:

"Kraniosakraaliterapia on John E. Upledgerin (DO. OMM) kehittämä hoitomenetelmä, jonka juuret ovat osteopatiassa. Menetelmän lähtökohtana on ns. kraniosakraalijärjestelmän hoitaminen. Tämä on aivokopan ja selkärangan muodostama puoliksi suljettu järjestelmä, jonka tehtävänä on tuottaa, kierrättää ja uudelleen imeyttää aivo-selkäydinnestettä. Sen rytmi on 4-16 kertaa minuutissa jolloin aivoneste pumppautuu aivojen ja kallon (kranio) ja ristiluu (sakrum) välisen selkäytimen ympäri. Tämä paineenvaihtelun aiheuttaman kraniosakraalipulssin tunnistamalla ja palauttamalla harmoniseksi voidaan hoitaa kehossa olevia lukkoja ja muita ongelmia.

Kaikkia kudoksia, elimiä ja yksittäisiä soluja kehossa ympäröivät kalvot, joiden läpi aineenvaihdunta kulkee. Kraniosakraaliterapialla hoidetaan koko kehoa kokonaisvaltaisesti tämän kalvojärjestelmän kautta. Kehoon voi tulla kraniosakraalipulssiin vaikuttavia muutoksia eri syistä. Tukos voi syntyä jo raskauden aikana, synnytyksessä tai myöhemmin psyykkisen tai fyysisen trauman kautta, kuten kaatumisessa tai kolarissa. Nämä voivat ilmetä kehossa asentovirheinä, liikkeen rajoittumisena, selkäkipuina, hengitysvaikeuksina tai ahdistuksena. Kun ongelmakohdat on paikallistettu, jännitys pyritään vapauttamaan hyvin kevyellä manipulaatiotekniikalla. Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen kehossa voidaan havaita muutoksia asennon ja olotilan helpottumisena. Kraniosakraaliterapia on tehokas mutta kivuton, erittäin mielltyttävä ja rentouttava hoitomuoto."


Leon ei selvästikään ymmärtänyt, että hän sai kokea jotain hienoa käsittelyä. Hevosta selvästi kiukutti seistä paikallaan vain vähän paineltavana. Tässä hoitomuodossahan ei varsinaisesti "hierota" vaan hoitajan sormet lepäävät tiettyjen pisteiden päällä pidemmän aikaa. Leon selvästi ihmetteli, mitä hänelle oltiin tekemässä. Vaikka ihana hoitajamme onkin vasta opiskelija ja itsekin totesi, että ei välttämättä saavuta mitään hyviä tuloksia käsittelyllä, huomasi hän kuitenkin, että yksi takaosan lihaksistoon ja munuaisiin vaikuttava piste reagoi hoitoon ja iho lämpeni siltä kohdalta selvästi käsittelyn aikana.

Hoitokokemus oli vähän ristiriitainen: koska Leon oli niin tyytymätön, jäimme hierojan kanssa ihmettelemään, oliko hoito sille epämiellyttävää vai muuten vaan oudon tuntoista. Hierojaparka jäi kai miettimään, osasiko hän tehdä sen oikein. Mutta ratsastuksessa asiat alkoivat selvitä: Leon liikkui selvästi paremmin ja käytti selkäänsä aidosti hoidon jälkeen. Myös lihaksistoltaan kireämpi oikea puoli alkoi vertyä. Hoidosta siis selvästi oli kuitenkin hyötyä!Hevosten day spa-viikko sai vielä lopullisen huipennuksen, kun tallilla kävi eilen kuuluisa akupunktio-Juppe. Jonossa olimme luonnollisesti mekin: halusin kuulla vielä second opinionin sen lihasjumeista. (Todellisuudessa kyseessä taitaa olla jo neljäs tai viideskin eri mielipide...) Odotukset olivat korkealla, enkä pettynyt. Juppe diagnosoi hevosen tarvitsevan lisää energiaa sekä takapään jumien avaamista. Hänen mielestään sekä oikea että vasen puoli oli takaa yleisjäykkä, ja sen liikkuvuutta piti saada lisättyä. Hämmästyin suuresti, kun hän tökkäsi neulansa täsmälleen siihen samaan paikkaan, minkä hierojaopiskelija Kirsi-Marjakin havaitsi reagoivan! Lisäksi molemmat ovat todenneet kyseisen pisteen heijastavan munuaisten toimintaa sekä myös elimistön stressitiloja. Täytyy sanoa, että vaikka osa minusta on vähän skeptinen kaikkien näiden "vaihtoehtohoitojen" suhteen, tuntuvat ne perustuvan kuitenkin joillekin yhteisille periaatteille ja ilmeisesti jossain määrin toimivan.

Ai jossain määrin - mitä siihen sanoi Lennart? Akupunktion jälkeen ensimmäiset ratsastetut 15 minuuttia olivat tahmeat ja hevonen väsynyt, mutta sitten lähti. Takajalat asettuivat oikein mallikkaasti rungon alle ja kauan kadoksissa ollut tunne siitä, miten takaosan pitäisi aidosti toimia, löytyi helposti. Tuntui jopa hieman hupaisalta suorittaa estetehtäviä hevosella, joka itsekin tuntui haluavan esitellä hillittyä koottua koululaukkaa, kun kerta lihakset toimivat! Katsotaan, miten pitkään vaikutus kestää, mutta olen ainakin alkuun todella tyytyväinen.

9 kommenttia:

 1. Meillä käy säännöllisesti KST-terapeutti, joka käyttää myös akuneuloja. Toimii! Hevoset yleensä ovat parilla ensimmäisellä kerralla hölmistyneitä, että mistä hommassa on kyse, mutta tottuvat pian ja nauttivat hoidosta. Niin ainakin meillä on käynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että hoito on ollut onnistunutta muillakin! Minulle tämä oli uutta, mutta jatketaan varmasti edelleen, kun lopputulos tuntui niin hyvältä.

   Poista
 2. Tintti oli Jupen ekan akukäsittelyn jälkeen kuin kännissä, mutta viimeksi tosi hyvä ja rento. Tintti on muuten ollut aina Jupen mukaan kunnossa eikä ole ollut koskaan jumissa. Siinäkin on puolensa, kun toisaalta tuollaisetkin kommentit saavat toisaalta epäilemään vaihtoehtohoitoja...
  Miksi sitten jatkan akupunktiota? Varmuuden vuoksi. Ja koska Tintti rentoutuu niihin neuloihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin odotin tuota luvattua "känniä", mutta en havainnut mitään sellaista. Yksi toinen hoidettu hevonen sen sijaan oikein piristyi, ratsastajan mielestä liikaakin... Mulla varmaan luottamusta hoitoihin lisäsi toisaalta hoitajan maine ja muiden hyvät kokemukset. Ja se, että kun kuunteli eri ihmisten saamia kommentteja, niin aika erilaisia vaivoja ja käsittelytapoja käytettiin eri hevosiin. Ei siis mitään "tökätään tästä ja sitten sanotaan, että on se kunnossa."

   Poista
 3. Voiko hevosella ratsastaa heti akupunktion jälkeen? Kun olen itse saanut akupunktiohoitoa, niin en olisi voinut kuvitellakaan lähteväni juoksulenkille samana päivänä ja hoitajakin sanoi, että pitää ottaa aika iisisti loppupäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi, terapeutti antaa ohjeet lähipäivien liikutuksesta. Yleensä ainakin seuraavana päivänä ei saa vielä mennä selkään.

   Poista
  2. Noin ajattelinkin, mutta kirjoituksesta ja tuosta yhdestä kommentista ei oikein käynyt ilmi, että milloin oli liikutettu ensimmäisen kerran hoidon jälkeen. Kiitos vastauksesta!

   Poista
  3. Varmaan on tapauskohtaista ja riippuu sekä terapeutista että käsittelyn "vahvuudesta". Minä sain tosiaan luvan ratsastaa jo samana päivänä, kaikki muut välttämättä eivät. Lennun tarhakaveri, jolla oli samantapaista mutta pahempaa jumia sai varsin seikkaperäisetkin ohjeet, miten kannattaa liikuttaa samana päivänä (ja nimenomaan että pitää ratsastaa). Sen sijaan tuon kraniosakraaliterapian jälkeen ei samana päivänä saanut enää ratsastaa.

   Täytyy kyllä sanoa, että tuo liikutus/liikuttamattomuus on aika haastava aihepiiri. Itsellenikin repeää aina kaikkien hoitojen jälkeen migreeni, ja sitä taustaa vasten on vaikea ymmärtää, miksi eläimen olo olisi parempi. Olen näissä kuitenkin luottanut saamiini ohjeisiin ja omiin tuntemuksiin: jos hevonen olisi tuntunut kovin oudolta tai "känniseltä" niin olisin varmasti lopettanut.

   Poista
 4. Jostain syystä kraniosakraaliterapia aiheuttaa kihinää mun päässäni. Lähinnä vain sen takia, että fysiologisesti toi on mun mielestä lähes yhtä kukkua kun homeopatia, mutta silti olen niin monen kuullut vannovan sen nimeen. (Ja toisaalta myös homeopatialla on faninsa vaikka itse en ymmärrä ollenkaan sitä, että joku aine voi jättää jälkeensä liuokseen "energiakentän" vaikkei sitä ainetta enää siinä liuoksessa ole).
  Täytyisi ensin päästä itse kokeilemaan miltä se omassa kropassa tuntuu vai onko vaikutus enkeliparannuksen luokkaa.

  Niin muuten ja olen tässä parin viikon aikana kahlaillut koko blogin läpi kronologisesti ja tavallaan masentaa, että ensimmäinen kommentti jonka tänne lätkäisen on niin negatiivissävytteinen, vaikka blogi onkin varsin loistava. :D Koitan keksiä seuraavalla kerralla jotain positiivisempaa I promise!

  VastaaPoista