Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Amsterdamster

Jaa ettei ratsastus ole välineurheilua? Vaikka Leon on tuntunut koko ajan parantuvan ratsastettavuudeltaan, aloin huomata, että se oli kautta linjan tyytyväisempi estesatulalla ratsastettaessa. Tätä piti testailla sileälläkin sen varmistamiseksi, että ratsastettavuus ei johdu pelkästään esteinnostuksesta. Mutta selvää se oli: hyvä satula, parempi hevonen.

Estesatulani on Kieffer, joten hankin kokeiltavaksi muutaman Kiefferin koulusatulan, jotta näkisin, olisiko tuntuma samanlainen. Johan alkoivat kaviot irrota maneesin pohjasta! Muutaman päivän harkinnan jälkeen tajusin, että vaihtoehtoja ei ole. Vaikka olen täälläkin monesti vannonut, että en vaihda ihanaa Black Country -satulaani mihinkään, tuli minusta kertaheitolla Kieffer-tyttö. Siksi, koska hevoseni on selkeästi Kieffer-hevonen.

Kaikkihan me muistamme lapsuuden ja ratsastuskoulujen kovat saksalaispenkit, jotka puristavat sieltä ja hiertävät täältä. Siksi en ollut alkuun kovin innostunut. Näyttää kuitenkin, että uudemmissa penkeissä rakenne ja teknologia on erilainen.

Amsterdam. Kuva lainattu kieffer.net


Valitsin satulan puhtaasti sen perusteella, mitä oli käytettynä saatavilla sopivankokoisina ja mikä niistä istui parhaiten omaan takamukseeni ja tappijalkoihini. Malliksi valikoitui Amsterdam: "Excellent comfort without restrictions on elegance or functionality" sanoo herra Kieffer. Mallissa on ns. anatomisen syvä (=ei erityisen syvä) istuin ja Kieffer-asteikolla keskikokoiset (=melkoisen muhkeat) polvituet. Mallin hyviä puolia on myös lyhyt runko, joka sopii lyhytselkäisille (=Lennu), erityisesti pienehköille (= Lennu), täykkärisukuisille(=Lennu, vähän) ja puoliverisille (=Lennu) hevosille.

Runko sisältä. Kuva lainattu Kieffer.net


Valintaani vaikutti myös, että satulassa oli Exclusive-runko. Tämä tarkoittaa joustorunkoa, joka on lähes rajattomasti muokattavissa. Materiaali ja rakenne antavat sen verran periksi, että pienet lihasmuutokset eivät heti vaadi muokkausta. ,Kiefferin kotisivuilla todetaan, että rungossa on myös joustavampi osa, joka mukautuu hevosen liikkeen mukana siten, että ratsastajankin selkä säästyy. Uskotaan - olo on ollut mukava. Joskin minulla saivat alkuun kovinta kyytiä vatsalihakset: kun Leon pystyy nyt liikkumaan niin isosti kuin sille on mahdollista, saa ratsastaja tehdä vähän töitä pysyäkseen tyylikkäästi satulassa. Aikaisemmassa ihanassa "nojatuolisatulassa" pystyi matkustelemaan, mutta nyt on pakko ratsastaa.

Olemme olleet tyytyväisiä ja edistystä saavutetaan koko ajan. Eilen huomasin sattumalta maneesin peileistä, että ravissa Leonin etujalatkin nousevat vähän ylöspäin aiemman laahaamisen sijasta. Varmasti liikkuminen on mukavampaa, kun satula on hyvä. Aikaisempi satulakin oli moneen kertaan mitattu ja sopivaksi testattu ammattilaisten toimesta, mutta jotain vielä parempaa oli näköjään silti saatavilla.

Lennu yrittää esitellä uuden satulan.Summa summarum: Lennu liikkuu paremmin, ratsastajalla on kohta esittelykelpoiset vatsalihakset, ratsastaja ei kuulemma istu enää vinossa, kanssaratsastajakaan ei enää istu vinossa eikä satulanvaihdon jälkeen ole kertaakaan päädytty halailemaan kaulaa, mitä ennen välillä tapahtui kun Lennu rapsutti etujalkojaan kesken kaiken. Hyvä me! Kukkarokin kiittää kerrankin,  koska kahden käytetyn satulan vaihto onnistui kovin pienellä välirahalla.

Ja vielä kerran! Enks mä ookin i-ha-na? Ja kato, mamma meni HIHSiin ja mä sain vaan tämmöset Horzen nahkaiset dressagesuojat. Ne on kivat, mutta estehevoset taitaa välillä nauraa mulle.

3 kommenttia:

  1. Oi, kyllä nyt itseäkin rupesi houkuttelemaan satulanvaihto! :)

    VastaaPoista
  2. Niin se vaan on, että joillekin hevosille jonkun tietyn satulan runko vain yksinkertaisesti sopii. Vaikka muutkin satulat periaatteessa näyttävät hyville, niin siinä oikeasti sopivassa on vain jotain erilaista. Ihan niin kuin meidän ihmistenkin kengät. Vaikka jalka mahtuu ei se tarkoita, että kenkä on mukava kävellessä, seistessä, monta tuntia käytettynä. Ihanaa, että olette löytäneet itsellenne sopivat penkit!

    VastaaPoista
  3. Kiefferin koulusatula on minunkin etsintälistallani, koska meilläkin on käytössä Kiefferin estepenkki. Ja tiedän entiseltä omistajalta kuultuna, että kaikista sovitetuista satuloista Tintille sopi joskus muinoin ainoastaan Kiefferin koulupenkki. SÄäli, ettei ole varaa pitää kahta satulaa.

    VastaaPoista