Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

lauantai 26. heinäkuuta 2014

Treeniajatuksia

Tässä vähitellen on minulle selvinnyt se, että voidakseen fyysisesti hyvin Kessi tarvitsee säännöllisesti liikuntaa - ja paljon! Vaikka se pään puolesta olisi hyvinkin vapaapäiviä kestävä hevonen, liikemekaniikka vaatii lähestulkoon sen päivittäisen liikunnan ilman vapaapäiviä. Tietenkään joka päivän ei tarvitse olla treenipäivä, vaan mukaan pitää mahtua maastoilua ja muuta rentoa tekemistä - mutta enempi on parempi tässä tapauksessa! Liikunnan tarpeeseen vaikuttaa epäilemättä myös sen rakenne: pitkärunkoisena ja rotevana se edustaa enemmän "perinteistä" saksalaista ratsuhevostyyppiä, ja on varsin järkeenkäyvää, että ison hevosen pitää liikkua paljon ja isosti, jotta se ei menisi jumiin.

 
 

"Mama, I'm coming home..."
Eron huomaa selvästi nyt laidunkaudella: ympäri vuorokauden ulkona olo ja ilmeisesti kuitenkin kohtuullisen ahkera liikkuminen omalla laidunlohkolla yhdessä kaverin kanssa on parantanut liikkumista ja kuntoa entisestään. Miinuspuolena ovat ainoastaan "pellossa elämisestä" seuranneet kesäkilot. "Läski heppa", totesi pieni lapsi tallilla. Herra Ekonoomi puolestaan mutisi Kessin olevan muodoiltaan maalaisliittolaista emäntätyyppiä. Kaveri puolestaan ehdotti, että Kessi voisi melko onnistuneesti pyrkiä rehottavassa harjassaan ja muhevissa muodoissaan vain suomenhevosille avoimiin luokkiin taiteilijanimellä Kesä-Kessi.

Epäpuhtausongelma on enimmäkseen tällä hetkellä täysin selätetty, mutta tietysti liikkumisen laatuun pitää jatkuvasti kiinnittää huomiota. Tosin lomamatkani aikana vihkoon oli ilmestynyt parina päivänä pelättyjä ep-merkintöjä! Huolestuimme ensin kollektiivisesti, kunnes muistin hassun sattumuksen lomaa edeltävältä päivältä. Kessi rapsutteli ratsastuksen jälkeen takajalalla korvaansa. Ajattelin silloin, että tästä ei välttämättä hyvä heilu, kun venytysmatkaa on kuitenkin melkoisesti. Seurauskin oli siis ehkä nähtävillä ja tunnettavissa. Emmehän tietenkään tiedä, aiheuttiko satunnaisen (ja onneksi parissa päivässä hävinneen) epäpuhtauden oma-aloitteinen akrobatiajumppa vai joku muu. Siitä voi olla kuitenkin varma, että jatkossakin seuraan poikkeavia asioita tarkasti, jotta seurauksille voisi löytää mahdollisimman järkevät syyt.


Treenien pituus on lyhentynyt varsin ymmärrettävästi helteiden takia, mutta nyt olen keskittynyt siihen, että lyhyenkin ratsastuksen pitäisi olla aktiivista ja hyvää. Suunta on koko ajan enimmäkseen ylöspäin. Olen ottanut tavaksi tehdä itsenäisesti ratsastettaessa aina jonkin verran avoja ja sulkuja osana treeniä. Niillä tuntuu olevan ihmeellisen notkistava ja ryhdistävä vaikutus kesäletkeäänkin hevoseen.

4 kommenttia:

 1. Jep. Ei vapaata seisoskelumielessä harrasteta täälläkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kesällä onneksi laidunelämä pikkuisen helpottaa, kun siellä on tilaa liikkua. Mutta silti muutakin aktiviteettia pitää järjestää. Vaikka meidän talvitarhatkin ovat upean isot, ei niitäkään voi laskea "liikunnaksi".

   Poista
 2. samanlainen iso heppa mullekin, sillekaan eivat vapaapaivat sovi ! kayn siis vaikka kavelylenkilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Täytyy tunnustaa, että olen myös valitettavan varovainen siinä, ketä tuon tankkerin selkään päästän. Kilttihän se on kuin mikä, mutta niin tarkka siitä, kuka siellä istuu, että en mielellään edes sekoita sitä monella satunnaisella ratsastajalla...

   Poista