Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

tiistai 9. syyskuuta 2014

Note to self

Note to self: ensi syksynä sisäruokintakauteen siirtyessä aloitetaan vatsan seuranta ja lääkkeiden popsinta ennaltaehkäisevästi vaikka jo elokuun puolivälissä?

Viimeisen puolentoistaviikon aikana testissä ovat olleet niin maitohappobakteeritkin kuin omepratsoli. Molempia löytyi ensihätään kaapin perältä. Maitohappobakteeripurkissa vakuutellaan niiden erinomaista säilyvyyttä. Itse olen vähän skeptinen, koska ne ovat altistuneet kuitenkin tallissa ympärivuotisilla lämpötilanvaihteluille. Kuitenkin muutaman päivän tauko omepratsolissa vanhan varaston loppuessa sai oireet palaamaan sen verran reippaasti, että uuden satsin hakeminen oli perusteltua. Näillä nyt mennään, ainakin tämän hetken havaintojen perusteella selvästi parempaan suuntaan!

En muista, olenko ennen selventänyt omepratsoli-asiaa. Kyseessä on siis sama aine kuin Gastrogardin vaikuttava aine - tämä Ratiopharm Omepratzol -kauppanimellä myytävä tuote on ihmisille tarkoitettu ja saatavilla erikokoisina ja -tehoisina kapseleina joko suoraan käsikauppalääkkeenä tai reseptillä. Reseptilääkkeenä sen syöttö hevosellekin on varsin taloudellisesti kannattavaa, ja hankkiminen useiden eläinlääkäreiden kautta onnistuu hyvin. Vaikka viime kevääseen nähden hintoihin oli tullut selvä korotus, on ero Gastrogardiin vielä erittäin selvä. Ainoa haittapuoli (?) on kapseleiden käsittely. Ymmärtääkseni aine pitäisi saada vatsalaukkuun suhteellisen pikaisesti ja siten, että se ei hirveästi ehdi reagoida minkään muun kanssa. Itse olen aukonut kapselit yksi kerrallaan ja kipannut ne iltarehujen sekaan. Kyllähän kapselin pinta on syötäväksi tarkoitettu ja sulavaa, mutta jotenkin epäilisin, että kerta-annos kuoria (jopa 50-100 kapselia) ei välttämättä tee hevosen vatsalle hyvää. Puhumattakaan nyt iloisen sini-oranssiksi muuttuneesta kapselien väristä, joka saattaisi herättää epäilyksiä ruokakupissa... Tallikaveri on liuottanut omansa vesitilkkaan, ja sekin kuulemma on auttanut. Itse olen luottanut "älä muuta mitään" -ohjeeseen ja toivonut, että lääkemuruset päätyvät ruoan joukossa parhaiten oikeaan vaikuttavaan kohtaan.

Ai niin, tehtiin kolmaskin korjaus! Pukkishowta katseleva valmentaja käski minut kesken tunnin luokseen ja kysyi, että miten kauan olen käyttänyt jalassa olevia kannuksia. Pitkästä aikaa taas muutaman päivän, suunnilleen sieltä asti kun ensimmäisiä kertoja valittelin pohkeen vastustelua ja pukkeja? Kun kannukset napattiin pois, kävi varsin selväksi, että muka-mukavat, pyöreäpäiset spårrat eivät olleet Kessin makuun ollenkaan. Jokin niissä ärsytti sitä normaalia enemmän. (Lue: ratsastaja jäi tavallista enemmän jalalla kiinni ja kaivamaan...) Paluu kannuksettomuuteen tai tavallisiin vasaroihin helpotti tilannetta. Onneksi (?) pukitus ja vastustelu ei liittynyt pelkästään minun ratsastukseeni vaan jatkui kuskinvaihdosta huolimatta. Pääasiallinen syy oli siis vatsa, mutta "väärät" kannukset pahensivat kiukuttelua. Voi että on taas fiksu olo.

Pakko myöntää, että vastoinkäymiset syövät aina omaa motivaatiota, mutta onneksi nyt suunta on parempaan ja eilen allani oli jo melkein normaali hevonen! Tuntuu taas vähän paremmalta.

Paitsi että hei, meillä yskitään...

8 kommenttia:

 1. Pakko kysyä mahahaavataustaisen hevosen omistajana lisää tuosta lääkkeestä (luin itsekin kyllä ja tosiaan on samaan vaivaan) eli kuinka monta tablettia annat päivässä ja minkä vahvuisia (katsoin että oli eri vahvuisia)? Kiitos tästä vinkistä, en ollut koskaan kuullutkaan ja kaikki mikä on halvempaa kuin gatstrogard kelpaa hyvin testaukseen:D tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 2. Klinikalla kun kyselin maitohappobakteerien syöttämisestä supermahavaivaiselle suositteli ell ennemmin antamaan hiivaa,esim yea-saccia. No,minähän ostin sitä ja kyllähän tuo toimii. Maha pysyy kuosissa! Jos uskaltaisi (not!) olisi mielenkiintoista syöttää maitohappobakt jonkin aikaa vertailun vuoksi. Ikinä ei ole tullut testattua olisiko se parempi vai huonompi vaihtoehto. No,mutta ehkä on viisainta pysyä siinä hyväksi katsotussa vaihtoehdossa. Ihan varoiksi...;)

  VastaaPoista
 3. Lyydia täytyy sultakin kysellä lisää, tuosta hiivasta en ole yksinään kuullu, monissa tuotteissa sitä on sisällä. Annatko jatkuvasti tuon annostuksen mukaan ilman taukoja? Itse syötän kuureissa maitohappobakteeria joka tuntuu toimivan hyvin, mutta mielelläni kuuntelen aina uusia ehdotuksia. Ja onko mainitsemasi tuote mielestäsi paras noista? Tiina (anonyymi yllä)

  VastaaPoista
 4. Kommentoidaanpas sitten yhteisesti molemmille :) Meillä on käytössä 20 mg kapseli (100 kpl pakkaus). Annostus on ollut 50 kapselia päivässä, jolla aion vetää tällä kertaa parisen viikkoa ja jatkaa sitten 25 kapselilla vielä noin parin viikon ajan. Muistaakseni keväällä tämä oli juuri se annostelu, joka tehosi mukavasti. Yksi 100 kpl pakkaus vastaisi yhtä täyttä tuubia Gastrogardia, eli siitä pystyy helposti laskemaan hintaeron ja käyttömäärät... ;) Melkoinen työ noiden kanssa on, mutta meillä se on ollut onneksi toimivaa.

  Hiivoista olen itsekin kuullut paljon hyvää. Moni syöttää meilläkin esimerkiksi Progutia koko ajan ja olen harkinnut taas hakea sitä säkillisen. Sehän on erittäinkin edullinen valmiste, eikä syöttömäärä sekoita ruokintaa muutenkaan pahasti. Yea-saccia taitaa olla monessa muussakin valmisteessa, niitä en ole kokeillut.

  VastaaPoista
 5. Jatkuvasti syötän yea-saccia. Ja ihan sitä tuonnimistä jauhetta "puhtaana",ruokaan sekoittelen.

  http://www.hevari.fi/product_details.php?p=847

  linkissä meillä syötössä oleva tuote.
  tää on "erittäin elävää hiivaa":D mitäköhän on sitten vähän vähemmän elävä muttei kuitenkaan kuollut? Hmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottoman suurena plussana se,että tuo purtilo kestää aika kauan ja on vielä halpakin!! Harrrrvinaista

   Poista
  2. Haa, hieno uutinen! Täytyy tutustua tuohon tuotteeseen. Tuntuisi jotenkin paremmalta sekoittaa pieni mitallinen normaaliin rehumäärään, kuin lisätä tarpeettomasti syötettävää määrää hiivaa sisältävällä pelletillä, vaikka määrä pysyisikin suht pienenä.

   Poista
 6. Voisin laittaa blogiini juuri samanlaisen huomion, millä tämä postaus alkaa. Ensi syksynä olen kyllä ajoissa hiivojen ja maitohappobakteerien kanssa.. Mahaongelmia meilläkin siis heti kun alkoi "sisäruokintakausi". :/
  Voi kun hevoset sais vain loputtomiin olla sopivalla laitumella, jossa olis sopivasti luonnon omia yrttejä ja muita sellaisia. :) No, aina voi haaveilla.

  VastaaPoista