Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

lauantai 30. elokuuta 2014

Kun saapuu syys - ja vatsavaivat

Edelliset treenipäivitykset jäivät siihen pisteeseen, että pari viikkoa sitten päätettiin ottaa vähän kevyempiä päiviä, että Kessi saa mahdollisuuden palautua rauhassa kisoista ja muista poikkeusohjelmista. Onneksi silloin havaittu pieni jäykkyys ja satunnainen epäpuhtaus hävisi muutamassa päivässä. Isompi operaatio oli korjata ratsastajan korvien väliä. Omien videoiden katsomisesta suivaantuneena päätin korjata sen käden asennon ja ohjien pituuden kerralla. Kuten arvata saattaa, ison korjausliikkeen tekeminen ei koskaan ole helppoa. (Niin, nyt puhutaan siis muutaman sentin lyhennyksestä ohjiin...) Ohja lyhyeksi ja pohkeesta eteen kuulostaa helpolta, mutta toteutus on vaikeaa - varsinkin kun sitä höystettiin toistuvalla ja toistuvalla "vakaa käsi" kommentilla. Ja minä sentään luulin käteni olevan vakaa kuin kallio tai ainakin olevan heilumatta!

Avauduin lopulta kaverille siitä, että en vaan tajua. Hän naureskeli omia kokemuksiaan siitä, miten hänelle on monesti sanottu neuvottu korjaamaan kättä, kun itse asiassa pitäisikin korjata vatsa tai jalat tai joku muu ruumiinosa. Vatsa? Jalat? Seuraavana treenipäivänä päätin aloittaa ottamalla keskivartalon tiukempaan syyniin. Ja sieltähän se löytyi - rento istunta, rento käsi ja tyytyväisempi hevonen. Tämä oli taas sellaisia päiviä, jolloin loppukäynneiltä palaa talliin typerä virne naamallaan. Itse asiassa onnistuin niin hyvin, että sain kentän laidalta tarkkailleelta tallikaverilta ehkä parhaat kehut ikinä: "ai, mä luulin sua Miaksi!" Olen aika todella otettu...

Ja sitten mentiinkin ojasta allikkoon.

Joka tapauksessa maailman kaunein.
(Kuva: Lotta K.)
Alkuviikosta Kessi oli valmentajan hoivissa pari päivää ja kuulin pelkkiä kehuja, miten hyvin kaikki oli mennyt. Kun itse pääsin selkään, alkoi jo ensimmäisistä ravipyynnöistä äkäinen hännänhuiskinta ja muulinpotkut. Laukannostot muistuttivat enemmän rodeohärkää kuin kouluhevosta. Ensin epäilin kiimaa, koska Kessi oli tallissa kiukutellut naapureilleen hyvin epätyypillisellä tavalla. Kun seuraavina päivinä perän keveneminen jatkui ja ratsastusta säesti hetkittäin mojova pierukonsertti, alkoi kotidiagnoosini kääntyä vatsavaivojen puoleen. Hämmentävintä on, että hetkittäin heppanen liikkuu aivan huikean hienosti ja mielellään. Sitten ilmeisesti vatsasta vääntää, se kiristää vatsalihaksensa ja jumittaa. Yleensä jopa seisahtaa. Tai pukittaa. Tai molempia. Kun kakka tulee tai se on piereskellyt tarpeekseen, hieno meno taas jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kunnes seuraava vatsanväänne yllättää.

Valmentaja muisti saman ilmiön tasan vuoden takaa. Minä taas totesin vastaavia vaivoja tutkitun pari kertaa aiemminkin Kessin klinikkahistorian perusteella. Silloin diagnoosit ovat olleet vaihtelevia. Mutta maalaisjärki sanoisi, että laidunkauden loppuminen ja tarhaan sekä sisäruokintaan palaaminen ilmeisesti aiheuttaa jotain muutosta, joka ärsyttää vatsaa. Heinä on tietysti aina yksi mahdollisuus. Muu ruokinta koostuu klinikalla herkkävatsaisille suositellusta myslistä sekä sinimailashakkeesta. Niiden lisäksi ruokakippoon päätyy vain hieman ruusunmarjaa ja ripaus Suppleaze Gold-nivelravinnetta, jota on syöty päivittäin läpi kesän. Ruokintaa tuskin voi kovin paljon enää vatsaystävällisemmäksi muuttaa? Uusi omepratsolikuuri on varmaan varmuuden vuoksi edessä. Mutta olisi niin mukavaa tietää, mikä tämän aiheuttaa - ja miten sen voisi välttää!

"Se joka pierua pidättää, sillä on muutakin salattavaa." Näin sanoo vanha kansa. No, Kessi ei kyllä pidätä. Samalla vaivalla voisi kertoa, mikä on vikana ja millaista hoitoa hänen ylhäisyytensä haluaisi.

Turhauttaa. Ei itse asiassa kisakalenteri, jonka päälle on vedetty ruksit. Jonkin verran ehkä se, että oma kehittyminen ja ahaa-elämykset taas jämähtävät paikalleen, kun kevyt elo vatsan ehdoilla jatkuu epämääräiseen tulevaisuuteen. Mutta ajattelen asian niin, että teen työtä sen eteen, että meillä olisi pitkä nousujohteinen yhteiselo edessä. Sitä ei kannata tuhota hetken huuman ja omien ambitioiden takia.

Mutta mikä suuttuttaa tällä hetkellä eniten? Minä itse. Tänä kesänä, siellä kaatosateessa naapuritallilla opin sen mielenrauhan, että pystyn keskittymään ja olemaan cool tilanteessa kuin tilanteessa. Tänään taas kadotin sen pitkästä aikaa ja annoin turhautumisen ja epätoivon pilata ratsastukseni. Tätä ei täällä enää tarvita.

20 kommenttia:

 1. Tiedan hyvin tuon 'vakaa kasi' kommentin. Ikava etta Kessin vatsa on kipea. Pikaista paranemista !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Siihen vakaaseen käteen kun vielä keksisi jonkun lääkkeen myös. Paitsi että eilen komennettiin ratsastamaan ulkokäsi harjassa. Se auttoi, ihme kyllä...

   Poista
 2. Meilläkin on muuten piereskelty normaalia enemmän, mutta ronskin ruunan menoa se ei juuri tunnu haittaavan. Sade, sienikelit ja lietteiset tarhat, voisiko niistä syntyä jotain mahaa ärsyttävää mikrobia päiväheinien sekaan? Meillä kun on oltu kuivaheinällä koko kesä, niin ei pitäisi laidunkauden loppumisestakaan johtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi, voisi ja voisi. Kaikki on mahdollista, ja varsinkin kun on kyseessä tavanomaista ahneempi hevonen, niin on ihan todennäköistä sekin, että mahaan menee kaikenlaista, mikä ei ole varsinaisesti hevoselle tarkoitettu...

   Poista
 3. Kurjaa että Kessin vatsa oireilee :( Minua kiinnostaisi mikä tuo klinikan herkkävatsaisille suosittelema mysli on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitäisi kaivaa esille koko lista, jonka sain silloin klinikalta. Siinä oli nimittäin useamman valmistajan tuotteita, joista valitsin sitten meille helpoiten saatavan. Meillä on Baileys Conditioning Cubes, joka itse asiassa ei ole mysli (päin vastoin kuin sisartuote Conditioning mix). Cubes ja Mix, jota syötin aikaisemmin, ovat koostumukseltaan erilaiset, ja Cubesista puuttuu juuri viljoja ja jotain muuta, jota ei herkkävatsaisille suositeltu. Mutta etsin sen koko paperin!

   Poista
  2. Kiva, mielellään kuulen mitkä rehut siinä oli mainittu! Olen syöttänyt Racingin Selectediä, mutta en osaa sanoa oikein juuta enkä jaata sen suhteen. Jotain nyt kumminkin pitää syöttää ja kaura ponille ei sovi.

   Poista
  3. No niin, suora lainaus klinikan kotihoito-ohjeesta, ole hyvä:

   "Haavautumien ehkäisemiseksi hevosen ruokinta tulee pitää mahdollisimman vatsaystävällisenä. Hevoselle tarjotaan vapaasti heinää (tai laitetaan kesällä laitumelle). Kauran tai muun vahvan väkirehun syöttämistä ei suositella. Lisärehuna voi antaa esim 50 % lesettä ja 50 % alfalfapellettiä ja/tai jotain kaupallista viljatonta korkeakuituista rehua (esim. Baileys' Topline Cubes, Racing Peacemaker, Dodson&Horrell Pasture Mix). Mikäli hevonen tarvitsee lisäenergiaa, sille voidaan antaa jopa 5 dl/vrk ruokaöljyä (2 dl vastaa kahta kiloa kauraa energiamäärältään). Öljyn antaminen kannattaa aloittaa pieninä annoksina esim 1 dl kahdesti vuorokaudessa ja lisäämällä määrää 1 dl vuorokaudessa. Öljyn kanssa annetaan E-vitamiinilisää, mikäli öljyssä ei sitä jo ole. Öljylisän kanssa huomioitava jo rehussa oleva rasva."

   Meillä on ns. vapaa heinä (tai annosteltu, mutta määrät ovat kyllä runsaita...), lese ja alfalfa lusern-hakkeen muodossa. Sekä mainittu Baileys :) Termistä "viljaton" olen itsekin gluteeniongelmaisena pikkuisen eri mieltä, kun ehdotettujen tuottteidenkin tuotesisältöjä tutkii. Tärkeää näyttää olevan ainakin kaurojen ja vehnän poistaminen. Ohra kai taas perinteisesti olisi niitä suositeltavia vatsalle hyviä tuotteita - siis hevoselle ;) Meilläkin ulkomainen ell sekä tallilla joskus käyvä ulkomainen fysioterapeutti ovat aina kovasti suositelleet ohraa sekä vatsalle että luonnonmukaiseen massankasvatukseen - ja olleet kovin hämmästyneitä siitä, että sitä ei ole Suomessa samalla tavalla saatavilla kuin Ruotsissa ja Keski-Euroopassa ilmeisesti ihan joka paikassa...

   Poista
  4. Tack :) Kuulostaa niin tutulta että Leon vanhassa kotiutusohjeessa (kun oli pari vuotta sitten tähystyksessä) taitaa olla sama teksti.

   Poista
 4. Meillä tämä syksyn alku aiheuttaa jokavuosi ripuli ruljanssin, ilmeisesti se johtuu heinästä jota syötetään alkusyksy isoista paaleista ja ne kaadetaan aina tietystä pellosta. Olen pitänyt huolen elektrolyyteistä ja jakanut ruokintakertoja useampaan kertaan, tietysti myös ulkona olo aika lyhenee ja muutokset tapahtuvat päivärytmiin yllättävän nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa aika tutulta, niin monella tulee heinistä oireita. Elektrolyyteistä (siis suoraan purkista) en ole erityisemmin muistanut huolehtia sen jälkeen kun hellekausi loppui. Suolakivi on kyllä käytössä.

   Poista
 5. Onko heinistä analyysia? Voisiko sokerisuus olla syynä? Vatsavaivat ovat aina inhottavia, koska ne usein vaikuttavat hevosen käytökseen niin voimakkaasti. Lisäksi on usein vaikea paikallistaa syytä... Meilläkin on nyt syksyn tulle ollut maha vähän herkemmällä, mutta minä tein myös yhden idioottimaisen ruokintakokeilun. Milloin sitä ihmislapsi uskoo, että kun on kaikki hyvin, ei kannata muuttaa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, aina muka "pitää" kokeilla jotain - jotta voisi sitten palata tuttuun vanhaan hyväksi havaittuun! Vatsavaivat tosiaan vaikuttavat aika voimakkaasti, ja varsinkin kun on herkästi reagoiva hevonen, niin ongelmat huomaa helposti.

   Poista
 6. Ikäviä vatsavaivoja :(
  Meidän pojat ovat joskus laidunkaudelta sisäruokintakaudelle siirryttäessä saaneet vatsavaivoja joihin tutut hevoskasvattajat suosittelivat racingin lifeguardia.
  http://www.racing.fi/haku-tuotekortti.html?tuote=280
  On tosin tarkoitettu siitoseläimille ja varsoille, mutta kelpasi kyllä meidän joutoruunillekin ;) Parasta oli että toimi. Tosin meillä ongelman oli jatkuva ripuli, eli hiukan erityylinen vaiva, mutta jos tuntuu ettei muusta saa apua, niin ainahan voi kokeilla jos auttaisi myös kaasuuntumisen aiheuttamaan nipistelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, tämä olikin minulle täysin uusi tuote! Täytyykin tutkia, kiitos!

   Poista
 7. Kaikki? Ruokasooda?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis lääkkeeksi, vai...?

   Poista
  2. Anonyymi viittaa varmaan siihen, että jotkut tahot suosittelevat ruokintakalkin syöttämistä hevosen mahan happamuuden vähentämiseksi.

   Poista
  3. Noniin, taas oppii! Ajattelinkin, että kalkki voisi kuulostaa jossain määrin järkevältä, mutta kun minun silmään tuossa lukee "kaikki"...

   Poista
  4. Hah, niin muuten lukeekin! Mä luin sujuvasti kaLkki :D

   Poista