Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

maanantai 22. elokuuta 2011

Opetusmestari

Yksi päämääräni on oppia. Oppimista varten tarvitaan kaksi opetusmestaria: ihminen ja hevonen. Ihminen voi kertoa, mitä satulassa pitäisi tehdä, mutta hevonen opettaa tuntemaan. Kyran kuuluisia sanoja mukaillen: vasta mansikkahilloa maistamalla voi tietää, miltä mansikkahillo maistuu.

Ihmispuolen asiat minulla on onnekseni kunnossa. Sitten minulla on Charly. Ihana, rakas Charly, josta entisen tallimme kotisivuilla todetaan: "päättäväinen ratsastaja voi saada yllättävänkin paljon irti". Totta - Charly on minulle opetusmestari monella tavalla: hän opettaa omistamista ja omistautumista, vaikeuksien voittamista ja kiintymystä ja myös ratsastamisen taitoa, hyvin Charlymaisella tavalla. Työtä vaativat ratsastukselliset huippuhetket tuntuvat erityisen arvokkailta.

Jollain tasolla voi sanoa, että jokainen hevonen on tavallaan opetusmestari. Kieltämättä opin hyvin paljon entisestä vuokrahevosestani, jonka kanssa kemiat eivät kohdanneet (ja hetkittäin hevosen omistajan kanssa vielä vähemmän). Opin esimerkiksi, että kun hän oli aikansa yrittänyt pukittaa minua alas, ns. terve ihminen ei tarraa molemmin käsin kentän aitatolppaan. Itse asiassa siinä tilanteessa se oli erittäin toimiva ratkaisu, mutta en silti suosittele kokeilemaan kotona.Syksy 2010.
Koska kuitenkin "opetusmestari" -sanaa käytetään hyvin monessa yhteydessä ja olen saanut viime aikoina kuulla siitä monta varsin luovaa tulkintaa, ajattelin jakaa muutaman näkemyksen.

Opetusmestari siis on hevonen, joka
  • itse osaa kaiken tarvittavan ja jonka mukana myös ratsastaja voi oppia sen kaiken. Opetusmestari on kärsivällinen ja ystävällinen ja palkitsee oikeasta toiminnasta.
  • itse osaa kaiken tarvittavan ja jonka mukana myös ratsastaja voi oppia sen kaiken. Jos nyt sattuu kemiat kohtaamaan. Opetusmestari kun vetää herneet nenään kaikesta "virheellisestä" toiminnasta. Ratsastajan oppimiskäyrää nopeuttaa pukitus, potkiminen, kiljuminen ja kiukuttelu.
  • itse osaa kaiken tarvittavan ja jonka mukana myös ratsastaja voi oppia sen kaiken. Jos nyt sattuu viitsimään. Hevonen siis. Järkähtämättömän rauhallinen tapaus voi seisoa vaikka paikoilleen juurtuneena, jos ratsastaja ei toimi sen mielestä oikein.
  • itse osaa melkein kaiken tarvittavan ja jonka mukana myös ratsastaja voi oppia sen kaiken. Parivaljakon kemiat kohtaavat sillä tasolla, että puuttuvan osaamisen voi korvata treenaamisella. Potentiaalia on.
  • itse osaa melkein kaiken tarvittavan ja jonka mukana myös ratsastaja voi oppia sen kaiken. Ainakin hevosen myyjän/vuokralleantajan mielestä. Objektiivinen näkemys asiasta voi tietysti olla muuta, mutta herranjestas onhan hevosella hyvä suku ja se hyppää 130 cm (kerran laitumen sähköaidat, irtona) ja osaa vaativan tason liikkeitä (menee ravisulkuja maastossa, kun pelkää jotain). On se siis vaativan tason opetusmestari sekä esteille että kouluun.
  • itse osaa melkein kaiken tarvittavan ja jonka mukana myös ratsastaja voi oppia sen kaiken. Ainakin hevosen myyjän/vuokralleantajan mielestä. Kun sen nyt joku onneton vaan äkkiä ostaisi, ottaisi ylläpitoon tai vuokraisi eli jos mikä tahansa mainospuhe tehoaisi. Kohtuullisen veemäinen elikko sekä hoitaa että ratsastaa. Osaamistasosta ei voi puhua ja puoli vuotta viettää aina kerrallaan sairaslomalla, minkä jälkeen satulaanpääsy on taas entistä... mielenkiintoisempaa.

Syksy 2010.
Opetusmestari Charly on ollut viime päivinä taas ihana itsensä. Olemme opetelleet rentoutta ja nautiskelua ja välillä vähän tehneet oikeita töitäkin. Vastalaukkatreenit ovat tuoneet tulosta: nostot ovat olleet todella hienoja, ja hevosressukkakin alkaa vähitellen tajuta kummallisten tehtävien idean. En silti ole varma, kummasta nautin enemmän: hikitreeneistä vai kesän viimeisistä auringonpaisteisista lenkeistä pölisevillä hiekkateille ja metsän tuoksussa, joista myös hevonen on alkanut selvästi nauttia. Minun pikkuisesta pakoeläimestäni alkaa vähitellen tulla myös puskaratsastuksen opetusmestari. Vai olenko minä ollut opetusmestari hevoselleni?

PS. Kiitos kommenteista! Kaikki luettu ja niitä arvostetaan kovasti. Valitettavasti jonkin teknisen ongelman takia en pysty vastaamaan kommentteihin tällä hetkellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti