Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Minä ja Mrs Moffatt

Vuodenvaihteessa varasin Kessille ajan paljon kehutun lääkäri-kiropraktikko Sybil Moffattin seuraavalle vierailulle Vihti Dressage Centeriin. Muistaakseni tein varauksen suunnilleen saatesanoin, että haluan tukea päätöksenteolle, kun en ole varma, tuleeko tästä enää hevosta. Siihen nähden oltiin jo valoisammissa tunnelmissa, kun maanantaina pakkasimme Kessin koppiin ja lähdimme ajelemaan.

Mrs Moffatt oli juuri niin ihana ja sympaattinen ihminen kuin lukuisista muiden kertomuksista olin ymmärtänytkin. Mikä parasta, hän osasi selittää asioita perusteellisesti ja sopivan yksinkertaisesti. Aloitimme kuitenkin lyhyellä keskustelulla taustoista ja ongelmista ja sen jälkeen menimme maneesiin, jossa juoksutin Kessiä ensin suoralla, ja sen jälkeen ympyrällä kaikissa askellajeissa.

Ensimmäinen arvio oli yllättävänkin positiivinen: sehän liikkuu mukavasti ja rennosti, ja sillä on hyvinkin mukavat askellajit! Sybil totesi myös, että vasen puoli on liikkeessä vähän oikeaa rennompi, ja oikealla polven liikkeessä näkyy pieni "hyppy", mutta hänen mielestään se on enemmän ominaisuus kuin kielii mistään varsinaisesta viasta.

Sitten palasimme takaisin hoitopaikalle, jossa Kessin selkää alettiin käydä läpi. (Huomasitteko, vanhaan kunnon lukioajan opetukseen jumiutuneena en muuten suostu käyttämään uutta hyväksyttyä muotoa "alettiin käymään!") Olin yllättynyt, miten rennolta ja onnelliselta Kessi näytti, vaikka selän painelu oli paikoitellen ihan voimakasta. Selän jälkeen jatkettiin kaulaan, ja minäkin sain tulla apukäsiksi, kun niskanikamia manipuloitiin. Tunnistin paljon liikkeitä ja tekniikoita omista kiropraktikkohoidoistani. Käsittelyn aikana tuli puhuttua paljon kaikenlaista. Olin ollut lähestulkoon oikeassa aiemmissa pohdinnoissani alueesta, joka vaivaa eniten. Sybil kuitenkin totesi, että rangan ja lihaksiston perusteella vaikuttaisi, että itse SI-nivelen alue on jopa ihan hyvä, mutta sen sijaan sen etupuolella, LS-nivelen alueella on jonkinverran jäykkyyttä. Ja vaikka oikean puolen olisi voinut ajatella olevan huonompi, on jumia rangassa enemmän itse asiassa vasemmalla. Muuten selän liikemekaniikka on oikeinkin hyvä! LS-alueen kireys on asia, joka eniten vaikuttaa laukan laatuun - ei raviin tai käyntiin. Sopisi varsin hyvin yhteen meidän perushaasteiden kanssa...


 
Ehkä kirein kohta löytyikin yllättäen sään alueelta; Sybilin mukaan tämä on varsin selkeästi seurausta pitkään jatkuneesta liian kapeasta tai muuten säkää painaneesta satulasta. Kerroin Kessillä olleen satulaongelmaa ja kiukuttelua satuloitaessa jo ennen minulle tuloaan. Sybilin mielestä oli  todennäköistä, että ongelma on näin vanhaa perua. Hän silti suositteli, että kiinnittäisin jatkossa huomiota myös oman satulan istuvuuteen.

Olin etukäteen kertonut olevani edelleen huolissani selkäligamenttivammasta saamieni varsin ristiriitaisten diagnoosien suhteen. Myöskään Sybil ei havainnut käsitellessään isompia ongelmia oletetulla alueella - ainoastaan yksi kohta oli hänen mielestään sellainen, joka kielii alueella olleen (vanhan) vamman. Ja kyllä, juuri se kohta, jota itsekin olin epäillyt: kunnolla sormilla survaistaessa siitä kohtaa saa selvän reaktion. Sain kuitenkin nyt vahvistuksen ja tarkennuksen omille sekaville pohdinnoilleni. Onko Kessin selkä ollut turvonnut kaatumisen jälkeen? Entä muuten, koko sinä aikana kun se on ollut minulla? Onko selkä ollut selvästi kuuma? Nouseeko siihen ratsastuksen jälkeen "kyhmyjä? Vastaus kaikkiin oli ei. Ja selitys: selän ligamenttivamma käyttäytyy periaatteessa samoin kuin muukin jännevamma. Jos ligamenttiin olisi tullut vakavampi vamma hevosen ollessa minulla, olisi selän alueella turvotus ja lämpö niin selkeää, että en olisi voinut olla sitä huomaamatta. Ja joka tapauksessa näin herkkä hevonen ei varmasti olisi päästänyt ratsastajaa sellaisessa tapauksessa edes selkään. Suunnilleen T13-nikaman kohdalla on jotain - mutta joka tapauksessa vanha vamma, ei mitään akuuttia! Kun yritän pinnistellä muistiani kaikkien viime vuoden hoitojen suhteen, voisin olla varma, että samasta kohtaa on lääkäri tai hieroja ennen kaatumistakin saanut jotain reaktiota esiin. Tarina vaikuttaisi nyt siis varsin loogiselta.

Kessi sai lopuksi vielä ison nipun akupunktioneuloja itseensä. Kerroin, että ei välttämättä tule onnistumaan. Paria muodollista potkuyritystä lukuunottamatta neulojen laitto ei ollutkaan mikään ongelma. Enkä ole koskaan nähnyt niin rentoa Kessiä kuin sen ollessa neulatyynynä! Se nuokkui ja haukotteli ja näytti todella onnelliselta. Lopuksi vielä kevyttä hierontaa ja taputtelua ja lähetys kotimatkalle kevyiden kotijumppaohjeiden kanssa. Jatkokäynnille ei nähty tarvetta, mikä on kuulemma hyvä merkki.


Kessille määrättiin pari kevyttä kävelypäivää hoidon jälkeen, joten vielä en ole päässyt kokeilemaan vaikutuksia. Oli ihanaa nähdä, miten positiivisesti Kessi reagoi hoitoon, kun yleensä se on ollut parhaimmillaan piittaamattoman asiallinen ja pahimmillaan hirveä. Myöskin hyvin perustellut ja kuvatut löydökset loivat minuun lujaa uskoa siitä, että tohtori tiesi mitä teki. Lisäplussaa vielä Dressage Centerin mukaville ihmisille ja hyvälle tunnelmalle!

Kun tässä leijutaan kovin euforisissa sfääreissä, niin isot kiitokset menevät myös Herra Ekonoomille, joka on vihdoin päässyt loistavasti sisään hevosenkuljetusprosessiin, ja osaa jo tehdä tallilla oikeita asioita oikeaan aikaan ilman isompaa neuvomista ja peräänkatsomista. Lähtövalmisteluihin käytetty aika on vähintään puoliintunut, kun turha rähinä (minä ja hän) ja sähläys (minä ja hän) on jäänyt pois. Onpa ihme, että hevosetkin matkustavat nykyään paljon tyytyväisempinä... Tämä lohdutuksena erityisesti ihanalle Kaviouralle, jossa heppakuskin ura ilmeisesti on aiheuttanut myös vähän perheonnen kiristymistä - kyllä se siitä!

7 kommenttia:

 1. Sybil on vaan niin hyvä :)) Hyvä ettei hän löytänyt "sen vakavampaa"! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minustakin tuntui, että hän on hyvä:) Todella helpottunut olo on, että ei löytynyt mitään pommeja!

   Poista
 2. No kiva kuulla etta teillakin on sahlaysta kuljetuksen kanssa...ja lauantaina on taas ratsastustunti...huh huh...mielenkiintoista oli lukea tuosta hoidosta ja hevosen reaktiosta siihen. Way to go !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tosiaan aiemmin melkoista taistelua pahimmillaan. Mies, joka on normaalisti tosi reipas ja oma-aloitteinen, taantui talliympäristössä aina jotenkin ressukaksi ja seisoi tyypillisesti tumput suorana vieressä tuijottamassa kun minä pakkasin, hoidin ja höselsin (ja luonnollisesti moitti ajankulua). Passiivisuuden vaihtoehto oli yli-innokkuus, eli parhaimmillaan hevosta taisteltiin koppiin puuttuvin varustein ja ilman, että mitään mukaan pakattavaa oli edes ehditty kasata. Nyt on onneksi löytynyt hyvä rutiini ja molemmille omat hommat.
   Minun sanomiset eivät koskaan auttaneet, mutta lopulta viime kesänä valmentaja-tallinomistajan tehokas komento auttoi herraa tajuamaan, että myös sitä hevosen kakkaa voi käsitellä talikolla tai lapiolla mitenkään kuolematta. Tämä on ollut merkittävä edistysaskel. (Ja mainittakoon, että ko. mies esim. metsästää ja harrastaa muutenkin kaikenlaisia "likaisia" hommia, mutta tämä eläimen kakan siivoaminen on ollut kyllä ihan musta aukko...)

   Poista
  2. Meilla ongelmana on ollut lahinna se, etta haselletaan ja kaikesta tehdaan kauhean stressaavaa. Meilla kun on yksinkertainen hevonen lastata, se kavelee autoon. Ja se siita. Nyt on ongelmana se etta ratsastustunti on lounasaikaan. Siis sovimme etta mina ajan toisella autolla heppa-auton perassa, ja mies menee tunnin aikana syomaan ....voihan arghhh....Ei vaan, mies on hyva ajaja ja heppa-auto vaikka onkin B kortilla kuljetettava on sen verran iso ajoneuvo etta siina vaaditaan taitoa jota minulla ei ainakaan viela ole. Rutiini on tosiaan homman a ja o sitten kun kuljetus on rutiinia, si siita tule stressia kenellekaan...

   Poista
 3. Tiedoksi, hevosen haukottelu ei ole hyvä merkki eikä merkki rennosta hevosesta! Se kielii yleensä aina epämukavuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista