Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

lauantai 15. helmikuuta 2014

Tytöt tarvii hellän oriin

Elämä ruunien kanssa on ollut loppujen lopuksi kovin mutkatonta. Ei ole tarvinnut miettiä sellaisia asioita kuin kiimakierto. Se on muuten keskimäärin 21 (+/-3) vuorokautta. Tyypillisesti tammat eivät edes näytä kiimaa talviaikana. Vasta kevään lämpö ja pitenevät päivät saavat jonkinlaiset kiimaoireet alkamaan.

Olen antanut itseni ymmärtää, että kovin monella tammanomistajalla on ongelmia ratsunsa kanssa. Yhteistyöhaluttomuutta,  kipuilua, keskittymiskyvyttömyyttä... Kessi on ollut tähän asti varsinainen poikatyttö. Paria ensimmäistä päivää lukuunottamatta en ole havainnut siinä mitään kiimaan viittaavaakaan. (Myös paikanvaihdos voi käynnistää tamman kiiman.) Joko oireita ei ole ollut tai en ole osannut niitä tulkita.

Voi veljet. Nyt ei jäänyt kyllä mitään epäselväksi. Muutamana viime päivänä on tullut kiroiltua muutenkin huonoa ratsastettavuutta, joka enimmäkseen meni kiropraktikosta toipumisen ja yleisen lomailuhöntsäilyn piikkiin. Eilen Kessi oli kovin kiukkuinen muille hevosille ja yritti ihan tosissaan potkaista muka liian lähelle tulevaa isoa ruunaa. Siitä en ollut todellakaan varma, oliko kyseessä yleinen kipuilu, yleinen ketutus vai jotain muuta. Tänään nähtiinkin sitten koko show. Kyykistelyä, pissailua, jumittelua, vinkumista, pohjatonta kiinnostusta kaikkiin miehiin - mutta erityisesti siihen yhteen, joka hänen mielestään on The One.

Kyllä. Teddykarhun nappisilmät ja samojedin pörröinen valkoinen turkki. 155 cm ylvästä vartta ja antaumuksella rakennettu tuhti keskikeho.On se nyt sanonko minä mikä, että en voi ratsastaa hevosiani yhdessä tai yhtäaikaa! Please sanokaa, että tämä loppuu jossain vaiheessa.

Olisiko niin, että myös hevosmaailmassa pätee sama luonnonlaki kuin ihmisillä erään tällä viikolla radiossa siteeratun tutkimuksen mukaan: kun ihmisnaaras valitsisi epäröimättä 27 päivää kuukaudesta jamesbondin tai cheekin, kelpaa "niinä päivinä" puolestaan se kunnollinen, kiltti ja turvallinen, josta voisi arvioida tulevan täydellinen isä ja perheen elättäjä?

7 kommenttia:

 1. Se on tämä valon lisääntyminen... Oma ponini keksi miehet 1-vuotiskeväänä ja on siitä lähtien ollut säännöllisesti kiimassa vuodet läpeensä.

  Kun olimme tallilla, jolla oli myös muutama siitosori, pikku teinihoro ei muutamana päivänä kuussa voinut muuta kuin kävellä tarhan laitaa selkä köyryssä. Aina, kun joku ori huusi, pikkutamma meni jonkinlaiseen transsiin. Onneksi tilanne on hiukan helpottunut nyt, kun sellaisia huutelevia oreja ei ole kuuloetäisyydellä.

  Summa summarum, suosittelen että pysyttelette pois talleilta, joilla on oikeita oreja. ;) Ja voihan se olla, että tämä kevään ensimmäinen kiima vain on voimakkaampi.

  VastaaPoista
 2. No tamman omistaneena voin sanoa etta kevaan ensimmainen kiima voi olla vaikeampi....mutta jos ei tokene, voitte harkita laakitysta ....omallani en joutunut siihen pisteeseen vaikka tallilla asuikin ihan oikea ori siihen aikaan. Muuten jos astuttamista harkitset tuo on hyva juttu. Sina kevaana kun minun tammani astutettiin heilla oli shettis ori testaamassa tammojen kiimaa. OMani suunnilleen tuli karsinan ovesta raamit kaulassa, ja tulikin tiineeksi heti ekalla laakilla. Jotkut toiset tammat reagoivat huomattavasti vahemman, ja kas, vaadittiin 3-5 astutuskertaa.

  VastaaPoista
 3. Meillä ollaan niiiin yhteistyökykyisiä kiiman iskiessä, että ratsastettavuus sen kun paranee. Pissat tulee kyllä mihin sattuuu, mutta muuten vanhapiika on täynnä rakkautta kaikkia nelijalkaisia kohtaan ja tekee ratsastajan kanssakaiken, mitä pyydetään. Ja aitauksessa yrittää peruuttaa kaikkien alle.

  VastaaPoista
 4. I feel you!
  Kevään ensimmäinen kiima ja ylipäänsä hormoonien herääminen on, no sanotaanko mielenkiintoista aikaa.

  Voimia!

  VastaaPoista
 5. Oma tammani on kiimassa myös talvisin. Ja esittää koko repertuaarin K18- juttusia niiden muiden tammahommien oheen. Onneksi tämä yksilö ei ole kiukkuinen kiimassa(kaan), mutta raivostuttavan hellyydenkipeä ja aika omissa maailmoissaan. Ratsastaessa sietää kyllä hormonipäissään paljon enemmän kyytiläisen törttöilyjä kuin yleensä, joskin sitten huudellaan pojille, pysähdytään vaikka suoraan laukasta pissille puhumattakaan siitä että pohkeiden käyttö saattaa aiheuttaa vain hännän nousemisen kohti taivasta. Huoh.

  Tsemppiä. Ei liene tarpeen sanoa millaista on, kun sekä ratsulle että ratsastajalle sattuu PMS-oireet samaan aikaan?-)

  VastaaPoista
 6. Teddykarhun nappisilmät ja samojedin pörröinen valkoinen turkki. 155 cm ylvästä vartta ja antaumuksella rakennettu tuhti keskikeho.

  Hihi, mie romahan! Charly <3

  VastaaPoista
 7. Omallani kevään ensimmäinen ja syksyn viimeinen kiima ylittävät ihmisen käsityskyvyn, mutta siinä välillä on normaalia sählinkiä.Eli koko ajan jotain outoa ihan keskitalvea lukuunottamatta. Onneksi tallin ori ei ole vielä tajunnut olevansa ori.

  VastaaPoista