Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vuosi 2013: tähtihetket, tyrmäykset ja tulevat tavoitteet

Vuosikatsauksen toisessa osassa arvioidaan, mikä on edellisvuonna mennyt hyvin ja mitä haluaisin saada aikaiseksi kauden 2014 aikana.

Tähtihetket 2013:
Tänä vuonna ei ole ehkä niinkään yksittäisiä tähtihetkiä, mutta useita isoja asioita, jotka vuoden aikana ovat menneet harppauksittain eteenpäin.
*Kädet ovat vuoden aikana hakeneet oikeaa paikkaansa, mutta kahden herkkiksen, Assin ja Kessin, kanssa olen ollut pakoitettu viimein oppimaan, mitä tarkoittaa tuntuma ilman vetämistä ja puristamista.
*Koska ratsunani on suuren osan vuotta ollut enimmäkseen pehmeäliikkeinen hevonen (edelleen siis joka Assi tai Kessi), olen voinut keskittyä ratsastamiseen sen sijaan, että suurin osa energiasta menee sen ihmettelemiseen, miten vatkaavassa tehosekoittimessa yritetään istua nätisti. Istunta on varmasti isosti parantunut, ja viimeisen silauksen on antanut kiropraktikko, jonka jäljiltä en ole enää totaalisen vino, kuten aina aikaisemmin.
* Todella monet palaset ovat loksahdelleet vuoden aikana paikalleen. Mikään edellisvuosien työ ei ole ollut turhaa, mutta nyt on menty suorastaan loikkia eteenpäin sekä henkisellä että fyysisellä puolella. En olisi vuosi sitten kuvitellut vielä starttaavani HeA-tasolla ja aluekisatkin ovat olleet ikuisuushaave, vaikka  joka vuosi olenkin kuvitellut "ehkä ensi vuonna sitten".
* Jostain alkaa uudelleen nousta esiin se rohkea ratsastaja, joka olen ennen ollut. On hassua, että vuosia sitten ratsastuskouluaikana olin kaikkien mielestä se reipas, joka aina menee, tekee eikä kysele. Se hävisi välillä johonkin, mutta on alkanut vauhdilla palata - ehkä itseluottamuksen ja onnistumisten myötä. Tähän on todella iso merkitys ollut Katri Syvärisen luennoilla, mutta vähintään yhtä vahvasti omilla kotivalmentajilla, jotka jaksavat tsempata, vaatia ja välillä potkia persauksiin oikeassa suhteessa.Luotan itseeni - ja luotan myös hevoseen niissä hankalimmissakin tilanteissa.
* Olen vihdoin tajunnut, mistä koulukisoissa on kysymys. Verkassa ratsastetaan eikä tapeta aikaa, radalla ratsastetaan eteen - ja virheitä saa mieluummin reippaastikin korjata kuin vain todeta mielessään että v***xmän taas tälläkin kertaa, ja lakata yrittämästä.  Totta on, että tätä oppii vain riittävästi kisoja kiertämällä. Ja lisämausteena olivat tietysti parin koulutuomarin ja kisaajan ensiluokkaiset neuvot.
*Olen oppinut hevosten terveydenhoidosta, anatomiasta ja biomekaniikasta uskomattoman paljon. (Myönnetään, että opetusmenetelmä olisi toki voinut olla vähän hellävaraisempi...)

Todellinen syy, miksi täällä viljellään niin vähän kuvia. Me näytetään oikeasti tältä!

 
 Tyrmäykset 2013:
*Leon sairaus ja kuolema.
*Kessin kaatuminen ja omat hatarat (virhe?)arviot siitä, mitä tilanteelle olisi voinut tehdä.
* Ei virhe, vaan jälkiviisastelua on sen toteaminen, että Charly-kullan hankinta vuosia sitten oli varmasti tyhmimpiä vetoja ratsastuksellisesti ikinä. Otin vääränlaisen hevosen kanssa ratsastuksellisesti takapakkia, jota olen maksellut näihin päiviin saakka. Epäilemättä fiksumpaa olisi ollut hommata suoraan tarkoitukseensa soveltuvampi hevonen eikä sitä joka oli söpö ja kävi sääliksi.  Toisaalta vuosien aikana hevosista riippumatta on vahvistunut se käsitys, että tämä todella on se minun juttuni. Siinä mielessä en kadu pätkääkään. Vinkkaan vaan muille hevosen ostoa harkitseville, että hevosen valintaan on syytä kiinnittää huomiota...


Tavoitteet 2014:
*Vielä marraskuun alussa tämä olisi ollut helppoa: kova talvitreenikausi kotona, takaosan vahvistamista lumihangessa ja uuteen kisakauteen Ypäjän ekojen aluekisojen (maaliskuu) kautta. Tavoitteena nostaa HeB-radat pysyvästi yli 60% tasolle ja pyrkiä siihen vähitellen myös A:ssa, ainakin seuratasolla.
* Tällä hetkellä tavoitteet ovat auki, paitsi sen suhteen, että Charlyn kuntoa ja liikkuvuutta kehitetään juuri 19-vuotiaaksi kääntyneelle sopivalla tavalla. Ehkä kotitallin rataharkoissa uskaltaudumme hurjasti starttaamaan jopa helpon B:n? Ulkopuoliset kisat eivät ehkä kuitenkaan ole se juttu, mihin Sedän kanssa tähtäämme. Se aika taitaa olla jo mennyt.
* Haluaisin niin kovasti päästä vuoden aikana kehittymään ja jopa kilpailemaan (edes vähän), mutta realismia tämä ei välttämättä Kessin kohdalla ole. Luulen, että positiivisimmassakin tilanteissa aiempaan treenitasoon päästäneen ehkä loppukesästä, jos sittenkään. Vaikka jotain lainaratsuja on ehkä luvassa ainakin lyhytaikaisesti, ei vieraalla tilapäishevosella pääse epäsäännöllisillä ratsastuskerroilla samalla tavalla edistymään. Tärkeintä on tietysti saada Kessi kuntoon, jos se on mahdollista.
* Varovaisena vaihtoehtona Kessin mahdolliselle toipilasajalle pyörii mielessä jonkinlainen siitosleasing tai itse hoidettu varsottaminen. Tätäkään en uskalla kuitenkaan suunnitella pidemmälle ennen kuin lääkäriltä saadaan tarkempi arvio tilanteesta. Täydellisessä maailmassa joku kasvattaja ehkä haluaisi Kessin leasingiin ja saisin jostain samaksi ajaksi ylläpitoon tai vuokralle hevosen, joka voisi mahdollistaisi omien taitojen ylläpidon tai jopa kehittymisen. Täti-ikäisen tusinaratsastajan lienee valitettavasti turha haaveilla mistään unelmadiileistä. Jos nyt joku sattuu tietämään jonkun, joka tuntee jonkun, jne - olen avoin kaikenlaisille ehdotuksille, joihin liittyy hevonen.


C-mies, 19 vuotta, vastaanottaa uudenvuoden lumettomassa ja ilmeisen mutaisessa säässä.

9 kommenttia:

 1. Olisi kiva kuulla millaista ikäherra C:n elämä on? Oletko tehnyt hevosen ruokintaan muutoksia ihan vain ikääntymiseen vedoten, millaisella liikutuksella C on? Meillä ei olla vielä oikein sopeuduttu tähän ikääntymisjuttuun, vaikka eläinlääkäri on siitä useasti maininnut, mutta ei oikein maltettaisi alkaa vielä ikääntymään ja tallillakin on tarjolla vain keskenkasvuista hevosseuraa ikähaitarilla 5- 10 v, niin ei ole oikein ketään senioria johon samaistua :D Liikunta menee tällä hetkellä ihan pappalinjalla, mutta talvenpäälle pitäisi kai taas alkaa tekemään jotain ihan oikeitakin töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanja, tosi hyvä idea! Yritän tehdä tästä erillisen postauksen. Sinänsä olen sitä mieltä, että ei ole mitenkään pakko "ikääntyä" jos ei siltä tunnu. Eli jos hevonen on hyvissä voimissa ja pirteä, on varmaan järkevämpää jatkaa normaaliin tapaan niin kauan kuin virtaa riittää. Oma valmentajakin juuri viime viikolla totesi, että "vanhusten" kanssa tehdään usein juuri se virhe, että ei liikuteta, kun kuitenkin säännöllinen liikunta on kaiken a ja o, vaikka sitten kevennettynä.

   Poista
 2. Tehän olette söpöjä tuossa kuvassa! Mielenkiintoista lukea näitä sun postauksia ja ajatuksia. Olisi kiva tietää enemmänkin tuosta henkisestä valmentautumisesta ja siitä mitä koulukisoissa kannattaa tehdä.
  Olen tullut lukijaksi vasta siinä vaiheessa kun sulla oli Leo, joten Charlystä en tiedä paljoakaan. On se kyllä söötti! Minkä kokoinen se on?
  Pidän peukkuja Kessille. Kiva että se vaikuttaa nyt paremmalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosin ei me ehkä koko ajan luonnossa olla silmät yhtä reippaasti killissä;)

   Hyviä ideoita myös tuo henkistä valmentautumista koskeva kirjoitus ja Charlyn taustojen valottaminen. Pikaesittelyhän löytyy tuolta yläpalkista kohdasta "Pojat". Mutta voisin yhdistää Charly-tietoutta tuohon Tanjan toivomaan vanhenevan hevosen kanssa -kirjoitukseen. Charly on noin 156 cm korkea, pieni mies siis!

   Poista
 3. Ihanan realistiset suunnitelmat! Itsekin olen kehittänyt omat tavoitteeni, mutta kapuloita rattaissa meilläkin. Moksu ei edelleenkään mielestäni liiku niin mieluusti eteenpäin kuin haluaisin. Eli katsotaan, tutkitaan ja hutkitaan.

  Missä kiropraktikolla käyt? Itsellänikin ongelmia niskan kanssa (se istumatyö...) ja olen käynyt akupunktiossa, fysikaalisessa hoidossa, osteopaatilla ja ties millä. Joten jos joku oikeasti on hyvä niin kokeilen mieluusti. Nimimerkillä ylijoustava alaselkä, joka menee jumiin, niskat jumissa niin, että huimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja lupaan kuulutella kaikilla turuilla ja toreilla, että olis ehkä tarjolla hienosukuinen tamma siitokseen, jos on antaa vaihtoon joku heppanen siksi aikaa. Joku kasvattaja voisi hyvinkin olla kiinnostunut yhteistyöstä, kun tietää, että olet jatkuvassa erinomaisessa valmennuksessa.

   Ja ootte ihanat tossa kuvassa :)

   Poista
  2. Aloitetaan ensin näillä suositteluilla:
   http://www.helsinkikiropraktiikka.fi/
   Minulla todellakin ensimmäinen hoitomuoto, joka auttoi - tätä ennen kaikki muut kokeilut ovat tuoneet vain parin päivän avun. Ja Kristian on kaiken lisäksi ihan huippumukava tyyppi, suosittelen todella lämpimästi!

   Ei ole ollut kiva lukea noita teidänkään kuulumisia. Toivottavasti Moksun vaivat ovat sentään vaan jotain pienempiä nuoren hevosen kasvukipuja! Ihanaa olisi, jos viitsisit vinkkailla tarpeistani. Ihan suoraa vaihtoa ei varmaan löydy, mutta jos Kessille löytyisi hyvä väliaikaiskoti, niin ylläpidettävää voisi ehkä löytyä helpommin. Hyvän hoidon ja erinomaisen valmennuksen voin kyllä luvata, vaikka taidoiltani en ehkä niin kummallinen olekaan.

   Poista
 4. Kiva kirjoitus. Eihan sita tieda, vaikka Kessille siitostamman ura urkenisi. Oma varsani on nyt 1.5 vuotias. En varmaan silla ratsasta vaan se menee myyntiin, mutta varsan hankkiminen on ollut hieno kokemus. Suosittelen.

  VastaaPoista