Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

tiistai 23. elokuuta 2016

Tyhmä minä!

Edellisen postauksen jälkeen on päädytty tähän tilanteeseen: noin viitisentoista jossain määrin sovitettua satulaa, lukuisia ajokilometrejä, vielä useampia viestejä, rakkoja ja hiertymiä *siellä jossain*, tyytyväinen hevonen, voipunut omistaja - ja sama ralli jatkuu taas huomenna.


Tähän asti on löytynyt kaksi (2) satulaa, jotka eivät liu'u. Toinen vaatisi toppauksen, toinen jouduttaneen hylkäämään sään kohdalta liian matalana. Se topattava saa hevosen liikkumaan kuin unelma. Arvatkaa, onko ratsastajalla siellä kivaa? No ei.


Mutta se täytyy kyllä sanoa, että useimmilla kokeilluilla satuloilla hevonen liikkuu paremmin kuin omallaan. Tunnen itseni kohtuullisen idiootiksi: tuttuun olotilaan tottuu ja turtuu. Kun ei tiedosta, että missään olisi isompaa vikaa vaan luottaa siihen, että satulanvaihdon aika olisi sitten joskus tulevaisuudessa, pitää automaattisesti kaikkia hevosen pikku "juttuja" sen luonteesta, terveydestä tai omasta p*skasta ratsastuksesta johtuvina.


Arvatkaa mitä: hevoseni laukassa ei todennäköisesti ole mitään vikaa. Se laukkaa, jopa oikeaan kierrokseen. Se ei ole hitaasti syttyvä diesel, jota tarvitsee kenkiä liikkeelle noin puoli tuntia ennen kuin mitään liikettä irtoaa. Temponvaihtelut ja kokoaminen eivät vaadi epäinhimillisä ponnistuksia tai Kummeli-henkistä äheltämistä (muistattehan: "purrrrrrista perrrrrrrsiillä"). Päänheilutus ei johdukaan ratsastajan epätasaisesta kädestä tai jostain epämääräisestä vaivasta tuntemattomassa ruumiinosassa. Se on kaikki se satula. Satulasatulasatula. Miten minä voin olla niin pässi? Miksi tämäkään vaihtoehto ei ole tullut mieleen aikaisemmin?


No ei kun se on vaan ratsastajan taidoista kiinni. Ei varusteilla voi olla kovin suurta merkitystä.


Lohdutan itseäni ainoastaan sillä, että onneksi ennen satularumbaa hevonen on juuri tutkittu ja kopeloitu korvista häntään, eikä mitään ihmeellisiä lihasjumeja tai kipuja löytynyt. En ehkä antaisi itselleni anteeksi, jos olisin aiheuttanut rakkaalleni vielä enemmän kärsimystä: nyt ehkä päästään vain sillä, että satula ei nyt vaan ollut hyvä ja rajoitti liikettä.


Mutta uusikin pitäisi löytää... Olen laittanut kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että joku ihme tapahtuisi ja sopiva penkki tipahtaisi eteen pyytämättä ja yllättäen. Tämän hetken paras vaihtoehto on nimittäin minulle tavattoman kurja istua. Samalla kun hevonen esittelee auliisti parhaat puolensa, keikun itse kyydissä kuin heikkopäinen. Käynti ja laukka sujuvat, mutta ravi on jotain aivan kamalaa. Siirtymisistä ei voi oikein puhua: ne ovat romahduksia. Itse istuinosa on ihan mukava, mutta polvituet ovat minulle kai liian isot tai ainakin väärässä paikassa. Kolme jalustinhihnan reikää lyhyempi kaverini oli sitä mieltä, että penkki on oikeinkin tukeva ja mukava. Minä olen onnistunut saamaan hiertymiä polven yläpuolelle. Ratsastaessa on edelleen epämääräinen tunne siitä, että jonnekin "eteen ja ylös" ollaan menossa - ja ei, ei sillä hyvällä tavalla. Saakohan käytettyyn satulaan uusittua polvitukia? Muuten olisin melko valmis hyväksymään jo tämän vaihtoehdon, mutta sentään pari järjen ääntä jaksaa sanoa minulle, että satulan pitäisi olla sellainen, että pystyn siellä itsekin istumaan.


Huomenna sentään tulee taas uusia vaihtoehtoja. Ehkä. Tai sitten ei.

13 kommenttia:

 1. Voin todellakin samaistua tähän! Nuo kaikki luettelemasi hevosen "oireet" löytyy täältä myös... Vahvasti veikkaan (ja toivon, kun en muutakaan syytä keksi) että meilläkin johtuu satulasta. Uuden metsästys täälläkin siis käynnissä ja voin kertoa että sopivan koulusatulan löytäminen pienelle ponille on ööö... hieman haasteellista. Toivottavasti teille (ja meille) löytyy pian uusi penkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että! Tämä on kyllä ratsastusharrastuksen surkeimpia puolia tämä satulan etsiminen. voin vaan kuvitella, miten vaikeaa se on ponille. Leon ajoilta muistan, miten vaikeaa oli jo löytää satula hevosellekin poikkeuksellisen lyhyeen satulansijaan. Ja sitten kun ratsastajan mitatkin tuottavat oman haasteensa: esimerkiksi minullakin oli testissä satuloita, joiden siivet olivat niin pitkät, että hyvä että sain jalkoja kiinni koko hevoseen.
   Toivottavasti teillä on etsinnässä onni myötä! Koska blogi päivittyy? ;)

   Poista
 2. Kysyin kerran valjassepältä, vaihtaako (eli tekeekö toiveeni mukaan) hän satulaan polvitukia. Vastaus oli että tekee, mutta se maksaa useamman satalappusen. Mulla kyseessä oli 400 e arvoinen vanha estesatula, joten sen hintaiseen satulaan en (toistaiseksi) hommaan ruvennut, mutta arvokkaamman, istuvan satulan kohdalla kannattaa ehkä sekin kortti kääntää.

  Mitä olet nyt kokeillut ja mikä sopii sulle ja mikä hevoselle? Josko olisi tuurilla antaa joku vinkki, jokusen satulan olen minäkin ehtinyt istua ja sovittaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, vähän tällaista epäilinkin. Siis sekä toimenpiteen mahdollisuudesta ja hintaluokasta. Mielelläni voisin vähän extra maksaakin, varsinkin jos voisin olla varma, että vaihto kannattaisi. Tässä tapauksessa tietenkin kyseessä on sen verran arvokas käytetty, että kun sen joutuisi ensin toppaamaan hevoselle sopivaksi, lisäisi polvitukien vaihtaminen hintaa upouuden tasolle. Mutta kaikki on mahdollista.

   Kokeiltu on (ainakin) Albion, Rudgen useampi malli, Childeric, Hennig, Black Country, Henri de Rivel, Röösli, Amerigo, Prestige. Selkä on siis melko suora, mutta hieman takakorkea - kovin kaarevat rungot eivät käy. Ja sitten muuten malli on tyyliä suokki eli tankki. Muutama muukin kävi selässä, mutta lähtivät sen verran vauhdilla pois täysin epäsopivina, että en kaikista ehtinyt edes huomata, mistä oli kysymys.

   Poista
 3. Ihan voisin vinkkina sanoa etta kun itse vaihdoin satulaa kesti hetken aikaa ennen kuin loysin uudelleen hyvan ratsastusasennon. Joten ei valttamatta kannata luovuttaa ihan heti....itsellani on isot polvituet ja siina on pakko pitaa jalat pitkina ja ylavartalolla ei missaan tapauksessa saa nojailla eteen muuten asento keikahtaa heti vaaraksi. kesti vahan aikaa ennen kuin tajusin taman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi saan testailla nyt viikon verran - ja tallikaverilla on kaiken lisäksi sama satula samassa koossa; ajattelin jopa että saisin sitä ehkä pienimuotoisesti vuokrata ja testailla, alkaisiko parempi asento löytyä. Kun jotenkin se hevonen tuntuu niin onnelliselta ja tasapainoiselta, niin en ihan heti aio antaa periksi!

   Poista
 4. Komppaan Maukkaa. Kun vihdoin löydettiin satula, jossa painopiste oli tarpeeksi edessä, oli hevonen tyytyväinen mutta mulla oli sellainen olo että menen nokilleni. Olin tottunu takapainotteiseen satulaan. Nyt olen jo tottunut, mutta koko ajan täytyi alussa ajatella, että istuin "takana", takajalkojen päällä, jotta ei olis valahtanut tavallaan kuoppaan. Nyt satula alkaa tuntua luontevalta. Toivottavasti löydätte hyvän. Juurikin tuo painopisteen oikea kohta oli meillä ihan ratkaiseva juttu hevosen tyytyväisyydelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, nyt tuohon täytyy kiinnittää ihan tosissaan huomiota! Jotenkin toivon, että kysymys olisi ennen kaikkea tottumusasiasta. Siinä voi olla tietysti sitäkin, että kun nykyistä satulaa on jouduttu edestä nostamaan aika reippaasti, voi normaalimpi asento tuntua sitten minusta oudolta. Onneksi on vielä aikaa testailla. Mutta ei tama todellakaan helppoa ole!

   Poista
  2. Yleensa kun muuttaa jotain esim. ratsastajan asentoa siina menee tovi ennen kuin siihen tottuu....

   Poista
  3. Sepä se! Mä luulen, että turvallisinta taitaa olla testailla nyt kaikessa rauhassa sillä tallikaverin satulalla, totunko ja onko kyse vain erilaisuudesta, vai onko tuo satula vain minulle jostain syystä epäsopiva.

   Poista
  4. Jep, mullakin hiertyi aluksi paikat tuolla uudella satulalla "juuri sieltä", kun olin niin haaroillani ja etukenossa. Nyt kun osaan "jäädä" sinne taakse, niin kaikki on hyvin. Mun valmentaja sanoin "pimpsan alla kuuluu olla ilmaa, reiden takaosa satulassa kiinni", tätä kun olen ajatellut, niin paljon helpompi istua ja jostain syystä hevonen tuntuu kapemmalta...? (Ja meillä on nyt siis Amerigo Vega Siena Special).
   Pystyisitkö vuokraamaan satulan, esim. Satula.comilta?

   Poista
  5. Vuokraaminen voisi olla myös aika varteenotettava vaihtoehto! Siinä mielessä sattui hauskasti, että hain eilen juuri tuon Vega Siena Specialin kokeiluun, ja se tuntuisi nyt meille molemmille aika mieleiseltä. Ehkä leveydessä olisi pientä säätämistä, eli tarvitsisin taas jonkun asiantuntevamman silmäparin katsomaan, miltä näyttää. Mutta jos hevonen liikkuu niin tyytyväisenä, ei istuvuus voi olla aivan huono.

   Jotenkin melkein pelottavaa huomata, miten suuria eroja eri satuloiden välillä voi olla! Olen tyytyväinen herkästä nirppanokkahevosesta, joka näyttää mielipiteensä sen verran reippaasti, että huonot vaihtoehdot eivät jää epäselviksi.

   Poista
 5. Uuh. Satulaongelmia. Mä liityn myös tähän teidän kerhoon, että ongelmat johtunevat satulasta eivätkä kaikki huonosta ratsastajasta. Moksulle on sovitettu nyt useamman vuoden aikana valehtelematta 50 satulaa. Parhaiten aina sopii se mikä meillä jo nyt on. Paitsi se neljän tonnin Xperience. Ja en kyllä voi hankkia niin kallista satulaa, en mitenkään. Enkä halua ihan uutta satulaa edes vuokrata. Voisin kyllä ostaa sellaisen vähän vuokratun satulan, jos sillä olisi hinta laskenut kohdilleen.

  VastaaPoista