Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

torstai 10. marraskuuta 2011

Sidottuna satulaan?

Perusratsastustani vaivaa tällä hetkellä kaksi ongelmaa. Toinen on kädet, toinen jalat.

Ohjastuntuman pitäisi olla pehmeä, käden myödätä sopivasti mutta olla sen verran napakka, että ohjat eivät roiku kädessä kuin löysät pyykkinarut. Oikealla tyylillä saan helposti aikaiseksi sen tunteen, jota monenvuodentakainen opettajani kuvaili sanoilla "hevonen liikkuu rautatiekiskoilla" - siis vakaata, tasaista ja eleetöntä. Käsiongelmani tulee esille erityisesti kevyessä ravissa, kuten allaoleva tilannekuva osoittaa.


Ihan tärähtänyttä menoa. Leon-hummaa harmittaa.

Apukeinoja tähän on varmasti tarjolla. Yksi tarjoili loimivyötä(!), toinen taas pesusieniä. (Pesusienet olen by the way nähnyt myös ihan oikeasti käytössä - ilmeisesti toimii, hupaisasta vaikutelmasta huolimatta.) Törmäsin myös netissä surffatessa uudenlaiseen apuohjaan, jonka väitettäisiin tuovan käsiongelmiin apua. Auttaisikohan se? Ajaisiko mikä tahansa hevosen kaulaan kietaistu remmi saman asian?

Toinen ongelmani on polvella puristaminen. Sekä yhtäaikainen sisäreidellä puristaminen, jos se ylipäätään on anatomisesti mahdollista. Tätä on yritetty korjata viimeisen kuukauden aikana. Ratsastan tavallista lyhyemmillä jalustimilla, mikä pakottaa minut pitämään polvet irti hevosesta. (Ei äiti, ei se satu polviin!) Sain aika reippaasti pyyhkeitä myös Jennyn estekurssilla siitä, että puristamisen vuoksi painopiste ei ole jalustimilla, minkä takia jalustin ei pysy päkiällä, minkä takia tasapainoni keikkaa hypyssä, minkä takia en pääse satulaan tarpeeksi nopeasti hypyn jälkeen... jne. Tätä pitäisi erityisesti treenata.Onneksi tähänkin on ilmeisesti olemassa tuote: ranskalainen freejump on kehittänyt jalustimet, joissa jalan voi lukita oikeaan kohtaan, minkä pitäisi auttaa tasapainoa ja varmasti hyppäämistä. Ideana on vähän spinning- tai kilpapyörien klossipolkimia muistuttava nipsu kengän pohjassa, joka kiinnittyy jalustimeen. Hypistelin näitä HIHSissä ja ne vaikuttivat varsin kiinnostavilta. Valitettavasti jalustimen ja tarvittavan kengän yhteishinta on niin huikean korkea, että ei ole mahdollista "ihan vähän vaan kokeilla", onko tämä oikeasti toimiva systeemi vaiko vain markkinointikikka. Jos jollain on kokemuksia, olisi niitä kiva kuulla.

4 kommenttia:

 1. Minun jalkaongelmani esteillä loppuivat siihen, kun Gerdia Dolfsma käski pitää takapuolen kiinni satulassa. Että en edes yrittäisi missään vaiheessa nostaa sitä sieltä. Ja kun vaaditusti sitten aloin painaa takapuoltani satulaan esteiden välillä, olinkin pian juuri siinä vaaditussa tukevassa kevyessä istunnassa, painopiste oikeassa kohdassa, jalka paikallaan jne. Liika yrittäminen oli tehnyt homman epävakaaksi.

  Se mikä pätee yhdellä, ei tietysti päde kaikilla, mutta se oli ainakin minulle melkoinen ahaa-elämys. Tähän kyllä vaikutti se, että ongelma oli ainoastaan kenttäistunnan ongelma.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anni! Tätä täytyy alkaa testailla ja katsoa, miten se toimii. Sen verran olen jo kokeillut, että voisi hyvinkin olla, että takapuolen hallinta yltää sinne jalkateriinkin asti.

  VastaaPoista
 3. Humm, onkohan minullakin sama ongelma. Jalustimet seilaa kohti kantapäitä laukassa ja jalka seilaa taakse yrittäessäni korjata jalustimia.. Pitääpäs tarkkailla puristanko polvilla.
  Kokeilin liittyä lukijaksi, mutta kone jotain koko ajan herjaa eikä anna liittyä. Pitää kokeilla myöhemmin uudelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen alkanut nyt itse aina tarkistaa välillä, että polvet ovat ihan oikeasti irti. Jännää kyllä, hevosessa huomaa eron!

   Poista