Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

torstai 5. toukokuuta 2011

Värisuora

Kahden päivän sisään minulla oli oikein ratsastuksellinen värisuora ja jouduin samalla havainnoimaan omaa ratsastustani ja istuntakurss(e)illa opittuja asioita.

Ensimmäinen ratsastettavani oli rautias Erik, sekä ratsastettavuudeltaan että ulkonäöltään stereotypia käsitteelle "hevonen". Toinen oli oma kimo palleroni, joka edellisestä kerrasta oli muuttunut laamasta kameliksi. Kesken tunnin pääsin vielä vaihtamaan ratsua kanssaratsastajan tummaruunikkotammaan. Seuraavana päivänä sain ensimmäistä kertaa kokeilla keltaista hevosta, joka omistajansa sanoin osaa muuttua kouluratsusta maantiejyräksi yhdessä askeleessa.

Kaikkien erilaisten ratsujen kanssa keskityin erityisesti istuntaan: siihen keskivartalon tukeen, suoraan ylävartaloon ja käden asentoon sekä pitkiin rentoihin jalkoihin. Yksi viime aikoina syntynyt oivallus on ehdottomasti se, että ylävartalossa on rintakehän kohdalla ikäänkuin sarana: ryhdikkyys ei siis edellytä, että koko yläkroppa on yhtenä suorana pötkynä kuin tinasotamiehellä, vaan yläselkä saa hieman myödätä ja pyöristyä.

Muutama istunnallinen haastekin löytyi, jotka eri asteisina oli helppo huomata kaikkien eri hevosten kanssa:
  • Kääntäessäni takapuoltani "alle" alan helposti jännittää istuinlihaksia, mistä seuraa epävakaa istunta ja jalkojen nousu väärään asentoon.
  • Jos saan jalat olemaan rentona puristamatta, en kaivele kantapäällä enkä muutenkaan jännitä.
  • Kun vedän kyynärpäitä taakse, työnnän helposti samalla myös selkää notkolle. Tämä ei tosin näkynyt muilla hevosilla niin selvästi: Charlyn kanssa kyynärpään ja käden oikea työskentely on vaikeampaa kuin muuten. Muuten alan vähitellen saada ideaa oikeasta myötäämisestä kädellä ilman suurempaa ohjan heiluttelua.
  • Jos eteenpäinpyrkimyksen suhteen on ongelmia, muttuu ratsastukseni helposti rumaksi runttaamiseksi.

Muutama todella hieno ratsastuksellinen hetkikin on osunut tähän viikkoon: uusilla hevosilla en mielestäni saanut mitään huippuelämyksiä, vaikka keltaisen ponin kanssa sain kehuja siitä, että ravityöskentely oli yhtä laadukasta kuin omistajankin kanssa (yleensä poni ei kuulemma ensimmäisellä kerralla toimi ollenkaan). Sen sijaan Charly yllätti pari kertaa: ulkokentällä lisättyä ravia pyydettäessä se veteli muutamat sellaiset lisäykset, että ehdin joka askeleen aikana ajatella, laskeutuuko hevonen maahan ollenkaan. Nämä olivat hienointa, mitä olen tuntenut pitkään aikaan! Toinen hyvä hetki olivat laukkaväistöt, Charlyn lempiliike. Teimme väistöä kulmasta kentän keskelle päin, kun aiemmin olen treenannut vain keskeltä sivulle. Kolmas hyvä hetki oli peruutusten harjoittelu maasta käsin. Herralla alkaa ilmeisesti takapää toimia paremmin, koska se pakitteli varsin mallikkaasti. Valitettavasti oppi jäi päähän niin hyvin, että ratsaille noustua jokainen pysähdys meinasi alkuun muuttua peruutukseksi!
 
Ja jos nyt rehellisiä ollaan, niin parasta eivät ole Challen kanssa olleet mitkään yksittäiset temput, vaan se, että hevonen toimii nyt entistä paremmin: taipuvuus oikeaan ja vasempaan kierrokseen on samaa luokkaa ja se liikkuu yleisesti aikaisempaa rennommin ja ilmavammin. Laukannostotkin ovat parantuneet - varsinkin uusi vinkki nostaa laukka avotaivutusta apuna käyttäen on tuottanut huikeaa tulosta.
 

Ja katsokaas, mikä tämä on: uusi koulusatula, joka odottaa vielä kotona sopivaa käyttöönottohetkeä! Satulansovittajan suosittelema malli oli kotimaan hinnoilla täysin budjettini ulkopuolella, mutta onnekseni törmäsin samaiseen erittäin vähän käytettyyn istuimeen Ebayssa täysin alle torihintojen. Se saapui kotiin erinomaisesti pakattuna ja virheettömänä viikossa Englannista, jopa alkuperäisen ostokuitin kanssa. Mallia voi vähän topata ja muokata hevosen muuttuessa, mutta jos joudun sen joskus myymään, en varmasti jää bisneksessä tappiolle. Vanhakin satula löysi lähipiiristä helposti uuden omistajan.
Satula sai kaverikseen uudet suitset ja jalustinhihnat erään nettikaupan loppuunmyynnistä. Ainoa ongelma on, että tämä kokonaisuus on niin hieno, että en taida uskaltaa käyttää sitä ollenkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti