Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

torstai 15. joulukuuta 2011

Lennulle uudet leegot

Leonin tullessa tallille oli jo selvää, että se on hammashoidon tarpeessa. Vaikka kaverilla onkin oikein komea ministeritason purukalusto, huomasin jopa minä ratsastaessa, että on hyviä ja huonompia hammaspäiviä. Hyvinä päivinä kaikki käy, huonoina päivinä irvistellään, väännellään suuta ja vastustellaan kuolainta. Vaihdoin aika nopeasti nivelkuolaimet kumikuolaimeen, mutta se ei tuonut täydellistä helpotusta hammasongelmiin. Aika hammashoitoon piti siis varata.

Suomessa taitaa olla vain yksi hevosten hammashoitoon erikoistunut lääkäri, ja se on Vermon klinikan Juti eli Jukka Holopainen. Suositulle lääkärille jonot ovat pitkät, mutta nyt ennen joulua löytyi vapaita aikoja. Tanskassa tai muuallakaan Keski-Euroopassa ei hevosten hampaisiin kovasti panosteta, joten järkeilimme, että asiat kannattaa laittaa kuntoon nyt hyvissä ajoin kunnon hoidolla ja ylläpitotarpeen kartoituksella.

Syksyn tuntuvimmassa vesisateessa saavuimme klinikalle ja asettauduimme hoitokarsinaan. Vermon klinikka on muuttanut uusiin tiloihin - oikein hienoa ja edustavaa oli!

Tarkoitukseni oli kuvata toimitusta tarkemmin ja ottaa jopa muutama videonpätkä ("Mitä sulla on huomenna?" -"Ei mulla mitään erikoista. Normipäivä."). Herra Lennart päätti kuitenkin toisin: rauhoittavaa saatuaan se päätti nojata koko 526 kilon painollaan leukaa tukevaan telineeseen ja kuvaamisen sijasta sain tosissaan keskittyä pitelemään rennonletkeää potilasta paikallaan. Parempia kuvia niille, jotka haluavat nähdä kuvia hevosen hammashoidosta löytyy esimerkiksi täältä.Oli aika kiinnostavaa päästä itse kurkkimaan hevosen suuhun ja kuulla Jutin asiantunteva selostus siitä, mikä oli vialla. Kuulemma tanskalaisen prinssimme purukalusto oli siinä tilassa, että oli korkea aika tulla hoitoon, mutta tilanne ei ollut vielä suinkaan toivoton. Vähän ajan päästä oltaisiin kuulemma jo oltu tilanteessa, jossa epätasaiset hampaat olisivat haitanneet jo syömistäkin. Stubb-hymy saattaa tosin olla ominaisuus, joka ei poistu hammashoidollakaan. Mikäpä siinä - tuottaahan se kanssaihmisille yleensä hilpeitä hetkiä.

Hevosen hammasrivien pitäisi olla tasaiset. Se on tärkeää sekä kuolaintuntumalle että syömiselle. Hevosen hampaat kasvavat keskimäärin noin 2 mm vuodessa. Leonilla ylähampaat kasvavat nopeammin, mikä kuluttaa voimakkaasti alahampaita purtaessa. Lisäksi hammasrivi etenkin oikealla puolella oli aaltoileva: suoran pinnan asemesta se muodosti aaltokuvion horisontaalisesti, ja vähän jopa sivuttainkin. Ylähampaat kaipasivat reilumpaa hiontaa ja lyhennystä, jotta purentaa saadaan oiottua. Järeällä poralla ja viilalla hampaita muotoiltiin. Tältä osin uusintakäynti on tarpeen puolen vuoden jälkeen. Lääkäri arveli, että parissa vuodessa (2 raspausta/vuosi) tilanne saadaan korjattua ihanteelliselle tasolle.

Toinen ongelma oli eräs hammasväli, joka on sen verran iso, että pureskeltu rehu jää sinne muhimaan. Juti selitti, että hammasväleissä hautuva ruoka aiheuttaa tulehdusriskin, ja syvemmälle hammasluuhun päästessään tilanne voi muodostua pahaksikin. Ainakin sitä on silloin vaikeampi korjata. Toinen haaste oli etenkin kulmahampaissa oleva hammaskivi: myös se aiheuttaa ikenen tulehtumista. Kun Juti rapsutti hammaskiveä pois (no, sitä leikattiin itse asiassa pihdeillä...) näin selvästi, miten ien punotti poistetun kiven kohdalta.

Saimme myös kotihoito-ohjeet. Koska Leon vaikutti olevan niin kiltti hevonen, arveli Juti, että pystyn jossain määrin tekemään myös pientä hoitoa, joka edistää hammasvälien ja ikenien terveyttä. Hammaskiveä saan rapsutella itsekin kulmahampaista esimerkiksi pienellä lusikalla. Takahampaiden välejä ja "rehukoloa" voin taas hoitaa ihan suihkuttelemalla vettä letkulla suuhun vaikka jalkojen pesun yhteydessä. Tästä voi tulla vielä mielenkiintoista.

Sanotaan, että lahjahevosen suuhun ei pidä katsoa, mutta hevosen suuhun katsominen oli yhtä kaikki oikein valaiseva kokemus. Nyt myös ratsastaja on ahkerasti kurlannut ja purskuttanut Listerinella.

2 kommenttia:

  1. Onko Leonista jotain esittely postausta? jos ei oo, niin ois kiva :)

    VastaaPoista
  2. Onko tuo Leon siis sulla ylläpidossa vai?

    VastaaPoista