Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

maanantai 14. lokakuuta 2013

Kisaradalla sanoin ja kuvin


Viikko sitten kävimme treenaamassa erään lähitallin rataharjoituksissa, joissa oli hyvä tuomari ja sopivasti luokkia talliporukkamme vaihteleviin tarpeisiin (HeC-VaB). Minun valintani oli KN Special ja osallistumisesta oli päätetty epäluuloisin mielin pari päivää etukäteen.
 
Homma alkoi ihan loistavasti heti tallilta lähtiessä, kun ensimmäisen kilometrin jälkeen tien tukki valtaisa tukkirekka, jonka kuskia ei näkynyt eikä kuulunut. Kas siinäpä reippaasti peruuttamaan hevosrekkaa runsaat parisataa metriä kapealla mutkaisella hiekkatiellä ja sen jälkeen kääntelemään sitä naapurin pihassa. Roolit vaihtuivat: minä annoin selkeitä ja järkeenkäypiä peruutusohjeita, ja Mia itsepintaisesti kieltäytyi toimimasta ehdotulla tavalla. Oli pakko kysyä jälkeenpäin, että tältäkö se opettaessa ja valmentaessakin tuntuu, kun järki ja silmä näkee, että kaikki voisi mennä ihan mainiosti, mutta oppilas vaan vikisee, että ei uskalla...
 
Matkaanpääsyn mahdollisti lähes kymmenen kilometrin kiertotie, mutta rasitteena oli sotkeentunut aikataulu. Hetken mietimme, onko tämä enne siitä, että ei pitäisi jatkaa matkaa ollenkaan. Onneksi olin verkannut Kessiä jo aamulla kotona, koska kisapaikalla ehdin keikkua selässä ehkä viisi minuuttia, kun lähtövuoromme jo kuulutettiin.
 
Rata kuvin, tuomarikommentein ja omin kommentein - olkaapa hyvä!
 
Radalle harjoitusravissa. Pysähdys - Tervehdys - Harjoitusravia.
Hyvin sisään. Napakammin ja suoremmin liikkeelle. 6
 

Vasemmalle. Loiva kiemura.
Tässä vaiheessa tuntui, että nysse lähtee kuin hauki rannasta ja täysin mennään pitkänä ja holtittomana, ja ei todellakaan voi näyttää hyvältä. Ja tuomarikommentti:
"7"

No mutta ihan nättiä raviahan siellä sitten mennään!

Lävistäjä keskiravia
Keskiravi ei lähtenyt mihinkään, vaikka kuinka puristin ja puskin. Syy selvisi sitten yleisön kommenteista ja videosta. Se näkyy tässäkin hännän nostossa. Kakkahätä tuli taas kesken radan! Onneksi ei tällä kertaa täyttä stoppia, kuten kuukausi sitten Laaksolla.
"Selvempi ero. 5."
 

Harjoitusravia. Voltti oikealle, halk. 10 m
Tuntui hyvälle, ja näyttääkin kai siltä?
"Aika suuri. 6"

Loiva kiemura
Alku hyvä, mutta loppu lässähti piiiiitkäksi ja venyttäväksi.
"Vetää hieman ohjaa. 6,5."

Lävistäjälle. 3 askelta käyntiä - harjoitusravia. Uraa seuraten
Helppoa ja kivaa. Laskin tarkkaan 4 askelta käyntiä ja olin ylpeä itsestäni. Olisiko kannattanut opetella ohjelma paremmin?
"Laske käyntiaskeleet. Sujuva. 6,5."
Voltti vasemmalle, halk. 10 m
Ja taas tuntui ihan messevältä, ehkä jopa paremmalta kuin toiseen suuntaan.
"7"
Käyntiä. Vasemmalle. Pysähdys 4 sek. - käyntiä. Oikealle
Tuntui siistiltä, rennolta ja helpolta.
"Hyvä käynti. Pys. ei tasan. 6,5"
Siirtyminen harjoitusraviin
Ja edelleen menee niin kuin pitää...
Harjoituslaukkaa (oikea) 
Eiii perrhhh... mikä nosto! Ei kun jahtaus! Ja vielä meni pitkäksi. Voi elämä....
"Myöhässä. 5"
 

Kierros pääty-ympyrällä. Lävistäjä harjoituslaukkaa.
Purista, purista, vauhtia lissää! (Kuvaaja on näemmä vanginnut oikein radan tähtihetken...)
"Pyörivämpi laukka, 5,5.
Sujuvammin loppuun asti. Tarkempi tie. 5,5."

 
 Siirtyminen raviin
Mutta tämä meni sentään siistimmin kuin odotin, vaikkakin vähän ennakoiden! Jee, tällä kertaa ei juostu alta (mikä on kotona meidän perusongelma).

Vasemmalle. Harjoituslaukkaa (vasen). Vasemmalle uraa seuraten
No hei, tätä nostoa ei kämmätty onneksi samalla tavalla!
"Ei suora nostossa. Etupainoinen. 5,5."
 
 Kierros pääty-ympyrällä
Kyllähän se nyt liikkuu, mutta nokka maata viistäen... ja vasen on meidän parempi laukka?
"Paremmin eteen. 6."

Lävistäjä harjoituslaukkaa
Vähän huojuu ja hoippuu? Mutta ei kai se haittaa, kun kohta tulee meidän paras numero...
"Pyörivämpi laukka. Vaihtaa takaa. 4."

 Siirtyminen käyntiin
SUPERKESSI!!! Mä tiesin, että se on tässä hyvä, mutta nyt napsahti ihan parhaasta päästä siirtyminen!!!
"Siirt. ehjä. 8"

Pituushalkaisijalle. Pysähdys - tervehdys.
Lopussa kiitos seisoo. Ja Kessi.
"Ei kulje suoraan. Suorempi pys. 5."

"Mukavan näköinen hevonen, mutta jää tänään välillä pohkeen taakse ja menetät silloin tuntuman. Yritä istua rohkeammin alas satulaan. Hyviä kohtia mukana, mutta myös paljon pikkuvirheitä." 60,6 %

Alan ehkä vähitellen ymmärtää kouluratsastusta. Olen hyvin yhtä mieltä tuomarin kommenttien kanssa. Ohjelmassa oli paljon hyvää, mutta myös turhaa huolimattomuutta ja laiskuutta. Vaikka hevosen energia kuinka katoaisi pehmeään pohjaan tai puutteelliseen verkkaan, voisin itse ehkä yrittää enemmmän. Kuitenkin varsin kelpo suoritus, rento ja tasainen huonoja laukkapätkiä lukuun ottamatta. Tasaisesta luokasta kertoo, että yhtä ratsukkoa lukuunottamatta kaikki osallistujat olivat runsaan parin prosenttiyksikön sisällä toisistaan, ja minun pisteilläni pääsi häntäpäähän. (Samoilla prosenteilla olisi sijoituttu päivän muissa luokissa, mutta sehän ei ollut nyt varsinainen pointti...) Hyvä tuomari, hyvä kokemus ja mukavat järjestelyt. Hyvä päivä, ja aurinko paistoi.

Järkevä ihminen työstäisi nyt istuntaansa (=hoitaisi selkänsä kuntoon) ja treenaisi laukkatyötä lisää. Voisi harjoitella jopa eroon kuvissa näkyvästä etukenokönötyksestä. Yllytyshullu päätti napata vähän isomman palan. Siitä lisää pikapuoliin.

(kuvista iiiiiiso kiitos Saijalle!)

6 kommenttia:

 1. Heippa! Olen saanut todella suuren avun fascia/lihaskalvo-menetelmällä työskentelevältä omt-terapeutilta täkäläisessä fysioterapiakeskuksessa. Hoito ei ole miellyttävää, vaan sattuu, mutta jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen olin saanut isomman avun kuin puolen vuoden osteopaattikäynneistä. Selkääni on rusauteltu ja lukkoja avattu aiemmin, mutta siitä ei ole ollut hyötyä pitkäkestoisesti. Ratsastaessa minusta on tullut symmetrisempi ja vähemmän jännittynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yksi tallikaveri kehui myös omt-terapeuttia, eli pitää varmaan alkaa ottaa selvää, missä olisi lähin hyvä paikka. Toistaiseksi kun nuo osteopaatit ja fysioterapeutit ovat jääneet minullakin aika lyhytaikaisiksi helpotuksiksi, akupunktiosta puhumattakaan. Olen valmis kestämään kivun, jos siitä on apua. Ja jos hoitaja kestää sen, että huudan lujaa...

   Poista
 2. Olette hienoja! On se hyvä, että ostit hevosen kokoisen hevosen. :)
  -Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, se on aika armollinen tuo optinen harha, että minäkin näytän tuolla selässä pieneltä, hoikalta ja sopusuhtaiselta:)

   Poista
  2. Vaikka joku muistaakseni irvaili, että yllänkö edes itse harjaamaan hevostani selän päältä vai pitääkö pyytää valmentaja apuun...

   Poista
  3. Voi apua. Muistatko sä kaikki irvailut sanasta sanaan? Täytyy ruveta varovaisemmaksi! :D
   -M

   Poista