Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

tiistai 12. toukokuuta 2015

Liikaa vai sopivasti?

Bongasin Ratsastajainliiton nettisivuilta kurinpitolautakunnan ratkaisuselostuksia. Yksi kiinnitti erityisesti huomiota - erityisesti siksi, että ratkaisun olennaiset osat oli perusteltu tavalla, jota toivoisi enemmänkin näkevänsä vastaavissa yhteyksissä. Kiitokset erittäin ansiokkaasti kirjoitetusta ratkaisusta herra Wegeliukselle!

Ratkaisussa oli kyse (meitä) kouluratsastajia paljon puhuttavasta aiheesta, hevosen (ja ratsastajan) sopimattomasta koristelusta. Tässä tapauksessa eräällä hevosella oli ollut kouluratsastuskilpailuissa helmillä koristeltu turpahihna. Kilpailujen stewardi on pitänyt turparemmiä sääntöjen vastaisena ja puuttunut siihen ratsukon ollessa jo lähtöportilla.

Ratkaisussa otetaan kantaa ensisijaisesti siihen, miten stewardin ja/tai tuomariston tulisi tällaisessa tapauksessa toimia. Itse kiistakapulan, turparemmin, osalta kurinpitolautakunta on katsonut, että sääntöjen kohtaa, jonka mukaan ”sekä kouluratsastuskilpailuissa että – kokeessa ovat muusta aineesta kuin sileästä nahasta oleva turpahihna kielletty” tulee tulkita säännön kokonaiskontekstissa. Kyseinen sääntökohta säätää kielletyistä apuvälineistä ja tämän on katsottava tarkoittavan ennen kaikkea sitä, että hevosta koskettavan nahan pitää olla sileää. Tämän lisäksi kohtaa, jonka mukaan ”hevosen koristeleminen epäluonnollisilla tavoilla (silkkinauhat tms. koristeet) on kielletty” on kurinpitolautakunnan mukaan tulkittava aina tapauskohtaisesti, mutta lautakunnan käsityksen mukaan "helmillä koristeltua turpahihnaa ei voida lähtökohtaisesti sellaisenaan pitää hevosen epäluonnollisena koristelemisena".
Erityisen mielenkiintoinen on ratkaisun viimeinen kappale: "Lopuksi kurinpitolautakunta totesi, että KSII 288.5 –sääntökohta on hyvin tulkinnanvarainen ja sitä tulisi täsmentää. Näin siksi, että niinkin olennaisen asian, kuin suitsimisen osalta tulisi olla kaikille kilpailusääntöjä lukemalla selvää, mitä on pidettävä sallittuna ja mitä ei. Kurinpitolautakunta pitää tätä erittäin tärkeänä, koska kilpailijoiden tasa-arvoisuuden takia ei voida katsoa sopivaksi, että kulloisenkin turpahihnan tms. sallittavuus jää arvostelevan tuomarin ja kilpailujen stewardin tapauskohtaisen harkinnan varaan."

Tässä ratkaisussa on esitetty oikein asiallista pohdintaa "epäluonnollisen koristelun" ja ylipäätään varusteiden sallittavuuden rajoista ja tarkastuksesta. Lähtökohta on ilman muuta hevosen hyvinvointi - vaatimukset esim. sileästä turpahihnasta, tietyistä yhdenmukaisista materiaaleista jne. on tarkoitettu sen varmistamiseen, että varusteissa ei ole hevosta satuttavia tai ärsyttäviä osia. Sopivan ja sopimattoman koristelun raja menee "jossain" - nykyinen varustemuoti ja -käytäntö huomioon ottaen on ratkaisun perusteella varmaan melkoisen selvää, että pienoisten blingien takia ei pitäisi joutua heti vaihtamaan varusteita tai ottamaan jesaria käteen.

Sen verran olen tiukkis ja lajin perinteitä kunnioittava, että kouluratsastajan tai -ratsun ei mielestäni kuulu radalla näyttää yökerhoon menevältä eikä joulukuuselta. Puhtaasti henkilökohtainen ihmettelyn aihe on kiiltävät, satiiniset plastrongit. Miksi? Omaan silmään taas näyttää oikeinkin kivalta joskus harvemmin nähtävät tyylikkään tummanruskeat varusteet ratsastajalla, etenkin rautiailla hevosilla...

Ihana, ihana Perfect Sit of Swedenin otsapanta ja tavissuitset. Ei epäluonnollista koristelua?!

Tavissuitset, klassinen rengasotsapanta. Ei milllään tavalla kyseenalainen?
(Näistä tykkäisin kovasti edelleen, elleivät ne olisi pettäneet poskihihnoista.)
Vähän vastaava yhdistelmä kuin ratkaisussa kuvattu koristeltu turparemmi.
Minun lempisuitset, loistavasti istuvat kirppikseltä hommatut Equipet.
Ainakin minusta asiallinen, hillitty valinta.
Vielä ei ole testattu kouluradalla...
 
Miksi -kyselytuntiin vielä yksi aihetta sivuava kysymys: miksi kaikki meidän kylän paikalliset seurat ja tallit (meitä lukuun ottamatta) järjestävät kevään seurakisansa samana viikonloppuna?

2 kommenttia:

  1. Koska päättäjäiset seuraavana ja Helatorstaina jengi landella kesäkauden avajaiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, voisi olla ihan looginen selitys! Mä olen luullut, että helatorstaiviikonloppu on tarkoitettu neljän päivän hardcore-hevosteluun, ei maallekarkaamiseen :D

      Poista