Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

tiistai 23. kesäkuuta 2015

Hyvä heppa, parempi mieli

Nyt pitäisi melkein luntata, mitä viikko sitten tuli kirjoitettua. Ero aikaisempaan on nimittäin melkoinen. Kessi alkaa tuntua tutulta omalta itseltään. Hoitojen jälkeen normalisoituminen taisi kestää vähän pidempään kun luulinkaan, mutta enää ei tarvitse niin kauheasti yrittää, vaan ratsastus on sujuvampaa. Viimeisen silauksen touhulle antoi epäilemättä alkanut laidunkausi. Valmentajakin huuteli yhtenä päivänä kentän laidalta, että Kessi saa pysyä tästä lähtien laitumella ympäri vuoden, kun ero liikkeessä on niin selvä...

Pari juttua on tullut viime viikon aikana sisäistettyä siten, että ne on parempi kirjoittaa muistiin vastaisuuden varalle. Ulko-ohjan tuen pitämiseen auttaa - mikäs muukaan - vanhat kunnon asetus ulospäin-harjoitteet, joiden jälkeen asettelu ja taivuttelu on paljon helpompaa. Loput pari ajatusta otin kokeiluun luettuani joukon blogipostauksia Ville Vaurion klinikasta, jonne valitettavasti en päässyt. Harmittaa kyllä, koska epäilemättä sieltä olisi tarttunut mukaan hyviä työkaluja. Jos olen oikein ymmärtänyt muiden kommentit, niin pieni ajatus siitä, että ulkokäsi voi olla vähän "leveämmällä" voi auttaa hyvin myös ohjastuen pitämiseen ja hahmottamiseen. Tämä kielikuva tuntuu toimivan. Toinen ajatus, johon yritän panostaa, on puolipidätteen loppu. Pidäte tosiaan loppuu - ratsastaja ei saa jäädä kiinni istunnalla tai herravarjele kädellä. Minulle tämä on ikuisuushaaste, mutta onneksi on punainen tamma, joka toimiessaan normaalisti ilmoittaa hyvin hanakasti, milloin jotain on liikaa.

Jumppaa ei tule yleensä tehtyä liikaa. Viime viikolla väännettiin harjoitusta, jossa isolla ympyrällä tehtiin pieni voltti ja jatkettiin avossa - suoristettiin ja tehtiin toinen pieni voltti ja jatkettiin edelleen sulussa, suoristettiin ja aloitettiin sama uudestaan. Välillä tähän yhdistettiin reippaasti ulkoasetuksessa tehtyjä pätkiä sekä muutama askellajin vaihdos mielenvirkistykseksi. Tämä oli loistavaa sekä hevosen notkistamiseksi että omien apujen asettelemiseksi kohdilleen: istunta ei saa jäädä työntämään takapäätä väärään suuntaan ja pikku voltit varmistavat, että pohkeen toiminta pysyy nopeana - ja samalla myös ulkolapa täytyy pitää hallussa!

Kessi ja posse.
Eilen hömpsittiin pitkästä aikaa ravipuomeja ja laukkailtiin pienien kavalettien yli. Kuulin kentän laidalta kommentin, että katos vaan kun vanha tanttakin innostui... Toivottavasti tämä liittyi hevoseen? Kessi kyllä oli ihan liekeissä ja liikkui eteen ihan käsittämättömän hyvin. Päätin, että puomi-kavalettijumpat täytyisi muistaa pitää ohjelmassa jatkossakin. Mieli hinkuisi ehkä vähän hyppäämäänkin, mutta Kessin jalkojen takia taitaa valitettavasti olla parempi välttää suuremmin niitä leikkejä. Tallikaverin kanssa tästä on puhuttu viime aikoina paljonkin: joskus oma tahto ja hevosen hyvinvointi ovat ristiriidassa. Aikuiselle ikävien järkevien päätösten teko on toki helpompaa, mutta säälittää hieman nuoren ratsastajattaren puolesta, jonka tiedän toivovan asioita, joita oman rakkaan hevosen terveys ei välttämättä kestä.

Sitä paitsi olen ehkä jopa myymässä vihdoin viimein estesatulani, joka enimmäkseen on täysin tyhjänpanttina. Tosin ostaja on löytymässä omalta tallilta, jolloin ehkä voisin joskus jopa saada sen käyttöön jatkossakin...

Huomenna on taas tehovalmennuspäivä, sitä innolla odotellessa! Ainoa, mitä en odota, on laidunruoho, joka kertaalleen syötynä poistuu Kessistä kohtuullisen taajaan ja tehokkaasti ratsastuksen aikana. Ensimmäisinä laidunpäivinä myös ääniefektit olivat melkoiset. Nyt tilanne alkaa siinä mielessä tasoittua, mutta lannantuotantomäärä on edelleen varsin hurja. Tämän kesän heinä on kuulemma tavallista korkeasokerisempaa kylmien säiden takia. Tämä ehkä vaikuttaa osittain vatsankin hyvinvointiin. (Joo, se on mun hevoseni Kessi Vähähiilari. Se on niin prööött, kun vetää pelkkää heinädieettiä...)

Pidän tutun turvallisen chian edelleen ruokinnassa mukana. Jotkut tallikaverit ovat siirtyneet maitohappobakteereihin. Minullakin taitaa olla kaapissa joku vanha, vajaa purkki. Mutta säilyvätköhän ne yhtään toimintakelpoisina, jos talvisäilytyskin on ollut melko viileässä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti