Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Vetcare-testi: Käyttökokemukset ja testin jälkeen

Alkuvuodesta aloitimme yhteistyössä Vetcaren kanssa Equitop Myoplast -kokeilun tarkoituksena selvittää, auttaisiko lihaskunnon kehittämiseen ja palautumiseen suunnattu aminohappovalmiste parantamaan Kessin heikkoja kohtia; erityisesti helposti kipeytyvää, pitkää selkää. Toivoin samalla, että aminoilla olisi jonkunnäköistä vaikutusta yleiseen lihaskunnon kohotukseen. Se toive, jota en varsinaisesti lausunut ääneen, liittyi kokoamiseen: kaikki kokoamista vaativa harjoitus oli työn ja tuskan takana epäilemättä juuri selkään liittyvistä syistä. Voimaa ei ollut ja jokainen yritys kaatui melko nopeasti yliyrittämiseen. Hevonen veti itsensä takajaloista ja selästä ihan linkkuun, eikä jaksanut pitää itseään liian vaativassa muodossa muutamaa hetkeä pidempään.


Sain Myoplastia kaksi purkkia, joiden ohjeellinen riittoisuus oli noin kaksi kuukautta. Käytännössä onnistuin venyttämään kokeilun noin kolmen kuukauden ajalle - osittain siksi, että aloitimme hieman pienemmällä annostuksella totuttelun merkeissä ja osittain siksi, että epäilemättä omina tallivapaapäivinä hevonen ei ihan joka kerta saanut ainetta iltaruokien mukana. Testijakson aikana vietimme ihan normaalia elämää treenaillen. Silmätulehdusta lukuun ottamatta muita terveydellisiä yllätyksiä ei ollut. Kessi ei myöskään saanut testijaksolla mitään eläinlääkärinhoitoa, hierontaa, fysioterapiaa tai muutakaan ylläpitävää tai kuntouttavaa hoitoa. Testipätkän aikana ei muutettu ruokintaa tai päivittäistä hoitoa millään muulla tavalla.


Equitop Myoplast on käsiteltävyydeltään helppo ja siisti: valmiste koostuu pienistä rakeista, joita säilytetään muovipurkissa ja annostellaan mukana tulevalla mittalusikalla. Purkin kestävyys tuli myös testattua ja hyväksi todettua, kun potkiva seinänaapuri sai ruokintahyllyn pariin kertaan tyhjennettyä...


Kun aloitin testin, sain kommentteja sekä blogiin että sähköpostiin monilta, että Myoplastin maku on heidän kokemusten mukaan ollut monelle hevoselle vähemmän mieluinen. Senkin takia aloitin syöttämisen varovasti. Kun uuden purkin avaa, on valmisteessa oleva merilevän tuoksu varsin tuntuva, ja epäilemättä se on juuri se monelle hevoselle irvistelyä aiheuttava vieras asia. Kessikin nuuhki ruokakuppiaan ensimmäisinä päivinä, mutta ahneus vei voiton. Ensimmäisten päivien jälkeen Myoplastit upposivat kyselemättä normaalin ratsastuksen jälkeisen setin (alfalfaa, chiaa) osana. Annosteluohje on, että yli 500 kg:n hevoselle annettaisiin kaksi mittaa päivässä. Tätä noudatin myös Kessin kohdalla, joka edellisen kerran punnittaessa on mittauttanut 627 kg:n lukemat. Ensimmäisinä päivinä tosin annoin vajaan mitallisen, ja nostin siitä vähitellen kahteen mittaan runsaan kahden viikon kuluessa.
Equitop Myoplastin tuoteselosteessa lupaillaan, että vaikutukset hevosen notkeudessa, yhteistyöhalukkuudessa, kestävyydessä ja lihaskunnossa voisivat alkaa näkyä jo parin viikon käytön jälkeen. Omien muistiinpanojeni mukaan aloin huomata "uusia asioita" suunnilleen tässä ajassa, mutta olin vähän arka julistamaan niitä ääneen. Alkuvuoden treenipostauksia lukiessa (täällä, täällä ja täällä) huomaa kuitenkin, että muutoksia oli selvästi tapahtunut. Ensin muutokset näkyivät notkeudessa ja yhteistyöhalukkuudessa. Sitten vähitellen aiemmin vaikeat asiat alkoivat tulla helpommiksi. Harjoitukset, joilla aiemmin veti selän lukkoon (takaosankäännökset, pienimuotoinen kokoaminen) alkoivat sujua ilman että niitä seurasi hermostumiskohtaus. Aikaisempi etupainoisuus alkoi kadota ja takaosaa oli helpompi ratsastaa alle. Yksi muutos oli varsin selvä ja näppituntumalla havaittavissa. Vakiohierojamme opetti minua joskus tunnustelemaan, miltä tuntuvat rennot ja irtonaiset lantion ja takaosan lihakset. Myoplast-testin aikana tunsin selvästi, että aikaisempia jännitystiloja ei enää juurikaan ilmennyt. Meille epäilemättä suurimpia positiivisia muutoksia oli aminohappojen edesauttama palautuminen: vaativammastakin treenistä huolimatta seuraavana päivänä oli odottamassa tyytyväinen ja hyvin palautunut hevonen ilman lihasjumeja.


Maneesin hämärissä maaliskuun alussa.


Rehellisyyden nimissä on mainittava, että yksi yllättänyt haittavaikutuskin ilmeni testin alkuvaiheessa. Vaikka ruokintamääriä ei oltu muutettu, pian Myoplastin aloituksen jälkeen hevonen alkoi kerätä aika reippaasti lisää massaa. Kessi on ollut aina hyvä rehunkäyttäjä, joten sinänsä ei ole varmaan kovin yllättävää, että tälläkin kokeilulla saatiin lisäkiloja vauhdilla karttumaan. Ongelma oli kuitenkin helposti korjattavissa pienentämällä lisärehujen normaalia syöttömäärää. Tästä huolimatta energiaa riitti hyvin työskentelyyn ja liikakilot sulivat suunnilleen samaa tahtia kuin olivat tulleetkin.

Testi osui meille varsin oikeaan aikaan. Talven treenikaudella on hyvä korjata edellisen vuoden puutteita ja rakentaa pohjaa uudelle. Osaamista ja kykyjä ei ole kenenkään mahdollista saada pelkästään purkista. Talven aikana on vuodatettu hikeä, tehty työtä ja ehkä välillä itkeä tirautettukin. Tavisratsastaja ei ole kokenut suurta valaistumista tai parantanut omaa suoritustaan millään lisäravinteilla. Mutta toiveet ja tavoitteet hevosen suhteen: tyytyväisesti selkäänsä nostava ja pyöristävä hevonen, aiempaa paremmin onnistuva kokoaminen ja tarmokkaampi askellus on saavutettu. Parantuvalla lihaskunnolla on aiempaa helpompaa lähteä tekemään aiempaa vaativampia juttuja ja vaatia laatua perusratsastukseen.

Jälkimmäinen purkki tyhjennetty ja juuri ulkokauteen siirtymässä hieman ennen vappua.

Nyt testin jälkeen on kulunut muutama viikko ja periaatteessa suurta muutosta takaisin vanhaan ei ole tapahtunut. Ainoa ero on ehkä palautumisessa, joka ei ole ihan yhtä sujuvaa. Kunto on kuitenkin säilynyt varsin entisellään ja opittu uusi tapa liikkua ei ole (vielä) kadonnut. Meidän osaltamme testi oli varsin onnistunut ja kevät on jopa ylittänyt odotukset ratsastuksellisesti ja hevosen yleisen voinnin suhteen. Pidän mahdollisena, että Myoplast -purkki palaisi ruokintaan myös syksyllä, pian alkavan laidunkauden loputtua.

Eroa vai ei? Vaatimattomat puhelimella kuvatut videoklipit joulukuulta ja toukokuulta:

*Postaus on tehty yhteistyössä Vetcare Oy:n kanssa. Testattava tuote on saatu bloginäkyvyyttä vastaan, mutta käyttökokemukset ovat omiani ja kertovat mielipiteisiini perustuvat arviot tuotteesta.

12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Olen itse aina vähän skeptinen näiden suun kautta annettavien lisäravinteiden kanssa, mutta juuri tällaiset viestit siitä, että ne toimivat pistävät miettimään! Hienoa, jos valmiste on sopinut Kessille. Voisitko vielä laittaa tietoa valmisteen sisältämistä aineista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla pitäisi olla tyhjä purkki vielä jemmassa, tarkistan mitä siinä lukee. Jotain tuloksia löytää näköjään ihan googlellakin, mutta tsekkaan ja kerron sitten!

   Poista
 2. Tuotesisältöä ei julkaista, uskon että kyseessä on 100e purkki pelletöityä merilevää. Normaalisti merilevä maksaa 15e 4 kg ja ihan sama vaikutus on hevoseen.
  Oliko sulla kuuri päällä puniksen kisoissa? Näin teidät siinä helppo b mutta en jäänyt katselemaan menittekö sitten a?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuotesisältö ei tuskin ole salaisuus ja merilevää purkki varmasti ainakin sisältää, mutta palaan tähän tosiaan tarkistettuani asian. Purkki kun tyhjeni tosiaan muutama viikko sitten, niin en yksityiskohtaisesti muista enää merkintöjä. Ihan varmasti merilevää on muissakin valmisteissa, kiitos vinkistä!

   Poista
 3. http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=5070909&t=5070909
  Merilevää ja sokeria on tämä ihmetuote.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmetuote? Niin en varmaan ole missään väittänyt - kuten ylläkin on sanottu, mikään ei tule pelkästään purkista... Kiitos kuitenkin tiedosta, palaan tähän vielä ja hyvä jos vastaavankaltaisia tuotteita löytyy muiltakin valmistajilta!

   Poista
 4. Valmisteeseen sen kummemmin kantaa ottamatta Kessi liikkuu tuossa tuoreemmassa videoklipissä huomattavasti notkeammin ja letkeämmin, ja se näkyy myös sinun istumisesi helpottumisena! On syy sitten mikä tahansa niin ainakin suunta on oikea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse tunnen selässä aika selvän eron puolen vuoden takaiseen. Se on varmaan monen eri tekijän summa, joista surkean ratsastajan oma panos on varmasti vähäisin;)

   Poista
 5. Aivan selkeä ero on videoissa. :) Siihen en ota kantaa mistä se johtuu, mutta nämä aminohappotiivisteet kyllä itseä kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Sen takia tämä testi kiinnostikin, kun olen kokeillut aiemmin aminoja itselleni urheilua tehostamaan, ja huomannut selvän eron omassa jaksamisessa. Valitettavasti myös ihmisten purkissa olevat aminovalmisteet eivät ole aivan halvimmasta päästä...

   Poista
 6. No niin, nyt luvatusti aineen koostumus sellaisena kuin tiedot ovat minun säästämän purkin kyljessä painettuna:
  "Koostumus
  jauhettu merilevä (spirulina platensis) 40%, sakkaroosi, glukoosisiirappi ja maissitärkkelys.
  Ravintoaineet
  Raakavalkuainen 26,1 %, raakarasva 2,1 %, tuhka 2,9 %, raakakuitu 3,2%, natrium 0,1 %
  Lisäaineet
  Tiedot saatavissa maahantuojalta"
  Tuotteen valmistaja on siis saksalainen lääketehdas Boehringer Ingelheim.

  Yllä linkitetty keskustelu oli mielenkiintoinen, epäilemättä merilevää sisältäviä lisäravinteita löytyy moneltakin eri rehumerkiltä ja erilaisissa muodoissa, silputusta levästä pelletteihin. Tutkin aihetta varmasti jatkossa. Nyt kerroin kuitenkin omia objektiivisia käyttökokemuksiani tästä tuotteesta omien havaintojeni perusteella. Lähipiiristä olen kuullut aiemmin samasta tuotteesta sekä kehuja että turhaksi koettuja kokeiluja. Minun kokeilussani näkyvimmät vaikutukset olivat palautuminen, rennommat lihakset ja taipumus pulskistua. Muuten jätän tosiaan esim. videoiden ja kuvien arvioinnin lukijan omaan harkintaan. Jokainen osaa varmasti itse päättää, haluaako kokeilla tätä tuotetta, jotain vastaavankaltaista valmistetta vai ei mitään.

  VastaaPoista
 7. Hei! Tuote sisältää mm. spirulinaa, joka ei ole merilevä, vaan mikroskooppinen makean veden levä!
  Spirulina voi olla äärimmäisen hyvä lisä hevosen ruokavalioon, mutta itse syöttäisin ennemmin jotakin laadukasta 100% spirulina valmistetta, kuten Puhdistamon spirulinajauhetta.
  Mm. tässä lisätietoa spirulinasta: http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Spirulina

  VastaaPoista