Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Tohtori Kimonkisella on asiaa

Ensin ilmoitusluontoinen asia: esteongelma otti ja hävisi! Märehdin pari viikkoa omaa surkeuttani, näin painajaisia, valitin kaikille, lopetin hengittämisen ratsastaessani ja aloin jo pelätä, että joudun kokonaan alkamaan kouluratsastajaksi. Ja tänään pakotin itseni tunnille. Tehtävät eivät olleet ihmeellisiä: ennemminkin estekoulua, jossa harjoiteltiin istuntaa. Mutta jokin napsahti paikalleen (=sisäpohje - miksi monen vuoden takkuamisen jälkeen nyt löytyi uudelta opettajalta oikeat sanat saada se juuri siihen mihin pitääkin?!) ja yhteissävel löytyi. Ei siitä sen enempää, mutta pomppufiilis on kohdillaan!Sitten asiaan. Kimohevosen hoito käy työstä, vaikka ne niin kauniita ovatkin. Oma kohtalonihan oli sinetöity jo alakouluikäisenä: silloin päätin, että kyllä valkoinen ratsu olla pitää. Ja sitä tässä nyt kiroillen hinkkaillaan.

Kaikki keinot ovat olleet käytössä. Erilaiset harjat ja pesuaineet ja turkkiin jätettävät hoitoaineet, hännänselvityssuihkeet... Tähän asti suosikkeja ovat olleet kuminen hierontahanska sekä harjakivi: ne saavat aikaan kunnon pölinän, ja lika lähtee. Törmäsin lähihevoskaupassa nätteihin uusiin harjoihin ja kiinnitin huomiota erikoiseen tekstiin: Schimmelbürste - siis kimoharja! Mainoksessa luvattiin, että "tällä saa kimon puhtaaksi". Kieltämättä likaa lähtee, mutta taikainstrumentti se ei ole. Sen sijaan Challepalle tuntuu aidosti nauttivan nimenomaan kyseisellä harjalla hinkkaamisesta, ja siksipä hinkkaan. Charly vaan olla möllöttää ulkona auringonpaisteessa ja nauttii elämästään rapsutuksen ja huomion keskipisteenä.Lajityypilliseen tapaan rakas hevoseni on ilmeisesti perinyt kaikki mahdolliset kimojen iho-ongelmat. Alla on tästä kaunis kuva:

Ihana ihottuma! Eräänä aamuna huomasimme, että kaverin iho märkii ja siitä lähtee tukkoina karvoja. Sen aiheuttaja ja toimintamekanismi on vielä  ihan mystiikkaa. Epäilynä on ollut mm. liika valkuainen, jostain haavasta lähtenyt pieni tulehdus tai esimerkiksi kurarupi. Mitään vastaavaa ei Charlylla ole aikaisemmin ollut, mutta ihossa  näkyy nyt siellä täällä samanlaista pientä rypylää kuin talvisessa "aknessa". Hoitona edelleen samat lääkeshampoot, Vetramil-salva ja kortisoni. Ei tämännäköistä miestä mihinkään voi viedä... (Vaikka onpa niitä ihottumia paremmissakin piireissä!) Jos joku on nähnyt vastaavaa ja tietää, mistä on kysymys, arvostaisin vinkkejä kovasti.

3 kommenttia:

 1. Haavasta lähtenyt tulehdus on minunkin arvaukseni. Onko Charlylla siis koskaan ennen ollut iho-ongelmia?
  Eiköhän noilla hoitotoimenpiteillä pääse jo aika pitkälle, laimealla betadinella pyyhkiminen voisi myös auttaa tai ainakin estää tulehduksen leviämistä?

  VastaaPoista
 2. Kiitos Suvi! Tilanne alkaa nyt näyttää paremmalta: rasvailu ja lääkärin määräämä kortisonipiikki alkavat tehdä tehtävänsä ja iho paranee silmissä. Challe on tosi herkkis ihonsa suhteen, mutta mitään vastaavaa en ole ennen nähnyt. Jotain haavaa tms epäilisin ensiksi, koska ongelma alkoi todella rajusti ja nopeasti. Valitettavasti vain karsinanaapurilla on myös pientä iho-ongelmaa, joten jompikumpi kavereista voisi myös olla tämän riesan alkuperäinen kantaja...

  VastaaPoista
 3. Meillä oli tallilla muistaakseni viime keväänä kanssa jonkunlaista ihottumaa tai sientä. Se ei onneksi kuitenkaan lähtenyt leviämään, ja hoitona käytettiin ihan vain juuri tota betadinia ja jotain salvaa, en nyt kuollaksenikaan muista sen nimeä..:/
  Toivottavasti paranee nopeasti! Noi iho-ongelmat on ikäviä.

  VastaaPoista