Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Ratsastajan anatomia

Hetkittäin aina mietin, opinko koskaan ratsastamaan. Kun mietin sitä, löydän ongelmakohdat noin niin kuin yleiselläkin tasolla ratsastajasta.

Jalat ovat ainakin itselläni liian lyhyet. Hyvällä (koulu)ratsastajalla on pitkät, hoikat jalat, jotka lepäävät eleettömästi hevosen kylkiä vasten. Tavallisella ratsastajalla on lyhyet tukit, jotka läpsyttävät. Lonkan pitäisi olla avoin, reiden rento, polven auki - ja silti pohkeen kiinni ja jalkaterien suoraan eteenpäin. Toivottavaa olisi myös, että jalkaterä olisi vaakasuorassa: varpaat eivät saa osoittaa eteen eivätkä taaksepäin. Jokainen, jonka jalat eivät ole muovailuvahasta, tietävät että tämä kaikki yhtä aikaa on fyysisesti täysin mahdotonta.

Kädet lepäävät kylkiä pitkin, kyynärpäät ovat suorassa kulmassa ja ranteet kannettuna. Käsivarren yläosa on tukeva, ranne joustaa. Tai sitten ei. Todenmukaisempaa ratsastajan käsien hallintaa löytää Thelwellin piirroksista, Polle-sarjakuvasta sekä esimerkiksi eilisiltaisesta Zorro-elokuvasta.

Keskivartalo on ongelmien keskipiste. Sinne kiteytyy wanhasta aapisesta tuttu loru harakasta tervassa: "pyrstö irtos, nokka tarttui - nokka irtos, pyrstö tarttui." Vartalon tulisi olla siis suora. Tavallisen ratsastajan vartalo kallistuu joko eteen tai nojaa taakse. Virhettä korjatessa saadaan varsin tehokkaasti aikaiseksi se päinvastainen virheasento. Sanomattakin selvää, että vatsalihaksissa pitäisi myös olla jonkinlainen tuki. Se määrä, jota niitä käytän ratsastaessa antaisi ymmärtää, että minulla pitäisi ehdottomasti olla fitnessurheilijan sixpack. Jostain syystä sitä ei näy. Mihin saa valittaa?

Pää elää myös omaa elämäänsä. Hevosen niskaa on hyvä tuijotella, koska siten voi parhaiten tarkkailla, että liikkuuhan se nyt joka sekunti oikein päin. Tosin tunnen myös ratsastajia, joiden nenä osoittaa taivaalle, kypärän lippa samaan suuntaan. Ehkä tarkoitus on varmistaa, että taivas ei yllättäen putoa ratsukon niskaan? Pään myös kuvittelisi olevan vakiokokoinen, mutta miten on mahdollista, että välillä kypäräni puristaa ja välillä suorastaan pyörii päässä? (Pään viimeinen ongelma on se, että siellä on välillä myös kummallisia ajatuksia ratsastuksesta. Ei mennä nyt siihen.)


***

Kävin muutaman päivän työmatkalla. Hukkasin matkalle taidon ratsastaa Lennulla, mutta toin tuliaisena taidon löytää Charlysta pieni kouluponi. Näillä eväillä mentiin melkein viikko. Valitettavasti/onneksi tämä päivä osoitti, että asiat ovat kääntymässä normaaliin järjestykseen.

Eikä viikkoa ilman varusteaiheisia vastoinkäymisiä: Leonin suitset hajosivat. Vietin tosi kivan aurinkoisen illan tallilla Herra Ekonoomin kanssa, joka on (ihanaa!) innostunut nyt jo aika monta kertaa lähtemään talliseuraksi. Syöttelimme hevosia tallin pihan lähistöllä, kun hänen taluttamansa Leo Leijona astui ohjien läpi. Vaikka rauhallinen hevonen ei tästä ihmeemmin hätkähtänyt, ehti se ottaa silti pari peruutusaskelta ja poikki napsahtivat suitset. Niskahihnasta, mistä korjaaminen on tietysti hankalaa tai kannattamatonta. Vai onko?

Toinen kiva yllätys odotti kotona. Pihavarastossa oli vieraillut hiiri. Vaikka olen kovasti yrittänyt pitää hevostavarat sisällä tilaa viemässä, oli muutama loimi kuitenkin päätynyt varastoon, joka suurella vaivalla rempattiin ja siivottiin viime kesänä. Ilmeisesti myös hiiren mieleiseksi. Näköjään espoolaishiirelläkin on kallis maku. Kun pureskeltavaksi oli tarjolla Horzen ja Eskadronin fleeceloimet, arvaatte varmaan, kumman hiiri valitsi!

2 kommenttia:

  1. Huh, onneksi maalaishiirillä on vaatimattomampi maku! Mulla kun on ollut viime kesästä asti kaikki loimet piha-aitassa, vain tarvittavat loimet oon hakenu sieltä talliin, niin ainoastaan yhtä loimea oli hiiri jyrsinyt! Aitassa kuitenkin oli 40 kpl loimia ;)
    Ja hiiri-maalainen oli vieläpä valinnut käytettynä ostetun, merkittömän loimen - HUH!!

    VastaaPoista
  2. Oh, onnellinen sinä! Pidin meidän kissoille jo kehityskeskustelut, kun eivät halua/suostu tällaisista jokakissan velvollisuuksista pitämään parempaa huolta;)

    Mutta hei, 40 loimea???? :D

    VastaaPoista