Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kun sulkee yhden oven, toinen avautuu

Tämä on viimeinen luku Leon tarinassa.

Ruumiinavauksen tulokset tulivat vihdoin kirjeessä kotiin. Avauksen tehnyt patologi on ollut britti, ja niinpä sain tutkia englanninkielistä patologinlausuntoa sanakirjan avustuksella.

Alku oli helppoa: tutkittava hevonen oli hyvinhoidetun ja hyväkuntoisen näköinen. (Kiitos, tällaista on mukava lukea, vaikka kuinka tarkoitus on ollut varmasti ilmaista lähinnä että kyseessä ei ole mikään eläinrääkkäystapaus.) Ei epänormaaleja poikkeavuuksia juuri missään, paitsi sitten vatsassa. Paksusuoli oli kiertynyt todella pahasti, ja vatsaontelossa oli myös nestettä ja muissakin suolissa kaikenlaista normaalista poikkeavaa turvotusta ja asentomuutoksia.

Iso yllätys olivatkin munuaiset. Niissä oli merkkejä aiemmistakin toimintahäiriöistä. Nyt toinen munuainen oli mennyt osittaiseen kuolioon. Loppulausunnossa todettiin, että munuaisten kunto oli sellainen, että hevonen ei olisi varmasti kestänyt enää toista vammaa tai onnettomuutta.

Olen hämmentynyt. Olisiko niin, että munuaisissa tuntunut kipu olisi saanut Leonin piehtaroimaan ja aiheuttanut siten molempien kertojen suolenkiertymät? Voisin kuvitella, että sillä on ollut kipuja tai ainakin epämääräisen paha olo. Olinhan valitellut ennen molempia kiertymiä sen heikentynyttä ratsastettavuutta. Toisaalta hevonen ei ollut koskaan oireillut tavalla, joka olisi antanut ymmärtää, että sillä voisi olla munuaisissa vikaa. Se pissasi ja joi normaalisti. Munuaisvaivat voisivat ehkä selittää myös sen hurjan laihtumisen viime kesän laitumella? Hämmentävää on myös, että akupunktio-Juppe mainitsi joka kerta Leonia hoitaessaan hoitavansa lähes ainoastaan sen munuaisia. Uskoni "vaihtoehtohoitoihin" vahvistuu, mutta järki ei silti ymmärrä. Olisiko munuaisongelma voitu havaita sitten ennen leikkausta ja päätyä jo aikaisemmin loppuratkaisuun? En tiedä - ymmärtääkseni vika näkyi vasta ruumiinavauksessa eikä missään sairaalassa otetuissa verikokeissa.

Olo on kuitenkin helpottunut. Mitään en olisi voinut tehdä ja ratkaisuni oli oikea. Ikävä on edelleen kova, mutta nyt viimeistään tiedän, että rankka päätös lopettamisesta ei ollut turha. Jonain päivänä, siellä toisella puolella, Leon saa kertoa minulle koko tarinan.

 

10 kommenttia:

 1. Hei!
  Anteeksi kun kysyn/kommentoin ehkä vähän tyhmää asiaa, mutta eihän piehtarointi AIHEUTA suolenkiertymää/ähkyä, vaan on enemmänkin sen oire? Sen perusteellahan hevosilla pitäisi melkein päivittäin olla ähky. Teksteistäsi saa vain sellaisen käsityksen.

  Hienoa, että käytit hevosen myös avattavana, kiva kuulla aina uusia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiertymän voi aiheuttaa piehtarointi, vaikka toki se on myös oire tästä.

   Mielenkiintoinen juttu ja oikea päätös!

   Poista
  2. Aina sanotaan, ettei ähkyhevosta saa päästää makuulle, ja tähän syynä on juuri kiertymän vaara. Mutta harvemmin sitä terve hevonen suolensa saa kierteelle, vaikka piehtaroisi miten eli varmaankin kiertymän syntyyn tarvitaan jotain epätavallista suolistossa. Esim. hiekkakertymä suolessa saa helposti suolen heilahtamaan väärään asentoon, kun hevonen piehtaroi.

   Kiitos, että jaoit. Näitä erikoisia tapauksia on aina paitsi surullista, myös opettavaista lukea.

   Poista
  3. Piehtarointi voi tosiaan aiheuttaa suolenkiertymän. Kiertymiseen voi vaikuttaa juuri esimerkiksi hiekka suolistossa tai joku muu tekijä. Toisilla hevosilla on ilmeisesti herkemmin taipumus joko "pelkkiin" ähkyihin tai suolenkiertymiin tai molempiin - ja aiheuttavaa mekanismia ei ymmärtääkseni tunneta. Lääkäri en ole, ja ähkyhevosistakin on tarkempaa kokemusta vain yhdestä *koputtaa puuta*.

   Sen tosiaan uskon, että jotain poikkeuksellista Leon elimistön toiminnassa on ollut, joka tämän kaiken on aiheuttanut. Ruumiinavauskaan ei tosiaan kerro totuutta siitä minua vaivanneesta kysymyksestä, MIKÄ varsinaisesti aiheuttaa ähkyn tai suolenkiertymän. Leon tapauksessa se ei ainakaan ollut hiekka eikä myöskään mikään kasvain tai tukos suolistossa.

   Poista
  4. Harmi tosiaan, ettei tullut selvyyttä. Viime aikoina olen viisaampieni kanssa keskustellessa ruvennut miettimään varsa-aikaisen hoidon vaikutusta näihin mystisiin maha- ja suolivaivoihin. Monessa maassa varsoja ei ole tapana kovin paljon madotella ja madothan sitten tekevät kehittyvässä suolessa tuhojaan.

   Poista
  5. Hmm, madotus. Kuulin juuri eräänkin matotarinan, jossa normaalit matonäytteet näyttivät ihan puhdasta, mutta sattumalta omistaja oli huomannut, että aika reippaasti matoja siellä hevosen tuoreessa ulosteessa silti on. Tarkkana kannattaa olla.

   Poista
 2. Ohhoh. Niin se vaan taitaa olla, että hevoslääketiede on vielä ainakin sen verran jäljessä ihmislääketieteestä, ettei kaikkia sairauksia / outouksia vaan rutiinisti pystytä huomaamaan. Juppe on kyllä todella taitava lukemaan eläimiä (ihmisiäkin), joten ei mikään ihme, että on hoitanut Leonin munuaisia. Brookesta hoidettiin aina maksaa, tiedä mitä sieltäkin joskus sitten löytyy.

  Teit niin oikean päätöksen, rohkean ja epäitsekkään. Ja olen iloinen puolestasi siinä, että nyt tiedät, että väistämätön olisi ollut edessä varmaan joka tapauksessa. Nyt rakas hevosesi sai kokea rauhallisen lopun kuitenkin.

  Eikö ole jotenkin ihana ajatus, että sitten joskus, siellä jossain, kohtaamme nuo kaikki meidän rakkaat ystävät ja voimme toivottavasti ymmärtää toisiamme vielä paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - ilmeisesti tässäkään tapauksessa verikokeet jne eivät osoittaneet mitään poikkeavaa. Pikkuisen pelkäsin, että lopetuspäätös olisi ollut jotenkin "turha", mutta nyt ei onneksi tarvitse huolehtia siitäkään.

   Minä jotenkin uskon ja toivon, että on elämää "siellä jossain", ja nimenomaan yhdessä kaikkien tärkeiden ihmisten ja eläinten kanssa!

   Poista
 3. Lohduttavat nuo viimeiset sanat.

  Juppe on taitava - mun oma usko häntä kohtaan vahvistuu aina kun hän hevosiani hoitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - tämä vahvisti uskoa todella entisestään!

   Poista