Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Ratsain Turkuun

Nyt täytyy tunnustaa, että tätä joulukalenteripäivitystä en suunnitellut osaksi hevos/kulttuurijoulukalenteria, mutta pakkohan päivän kulttuuriuutinen on jakaa.

Kuvataiteilija Eero Yli-Vakkuri on juuri saanut Koneen säätiöltä 30.000 euron apurahan, jonka turvin hän aikoo ratsastaa apulaisineen Helsingistä Turkuun. Yli-Vakkurin mukaan elämäntapa, joka perustuu jatkuvaan kulutuksen kasvuun on tullut tiensä päähän. Performanssitaidetempaus pyrkii ilmaisemaan kulutuskriittisyyttä ja perinteisten arvojen nostamista taas kunniaan.
 
"Monet ajattelevat, että tuottavuuden lasku tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan kärsimys lisääntyy. Mutta se voi myös lisätä hyvinvointia. Ehkä ihmiskunnan onnellisuuspiikki on vasta tulossa." Elämästä tuhon jälkeen tulee pienempää, ystävällisempää. Kun autot jäävät sijoilleen öljyn puutteessa, paikasta toiseen kuljetaan jälleen hevosella, joka taas nousee arvoon arvaamattomaan. Siksi taiteilija haluaa nyt tutkia, miten tulevaisuudessa voi matkustaa hevosella Helsingistä Turkuun.
 
Artikkelin mukaan taiteilijan pitäisi kuitenkin esimerkiksi oppia aluksi ratsastamaan.
 
 
Hei Koneen säätiö ja arvon taiteilija.
Myös minulla olisi pieniä ehdotuksia.
 
Kolmellakymmenellä tuhannella tekee aika paljon. Esimerkiksi valmentautuu yksityistunneilla laadukkaasti kohtuullisen pitkään. Jos apuraha pitää sisällään myös ratsastuksen opettelun, kyllä tuolla budjetilla kahdelle äijälle jonkinlaiset perustaidot saadaan. Harmittaa, että en itse ole älynnyt hakea taiteilija-apurahaa esimerkiksi estetreeneilleni, vaikka ne katsojien puolueettoman arvion perusteella melkoiselta performanssilta saattavat joskus näyttääkin.
 
Taiteilijahan tarvitsee ilman muuta myös luotettavan, tasaisen hevosen, joka kestää hyvin aloittelijaa. Täältä löytyisi tarvittaessa lainaan sellainen. Vieläpä tyylikäs ja kuvauksellinen, jo ennestään esimerkiksi kansainvälisesti tunnetun rockbändin promokuvista tuttu. Kelpaisiko? Voisin lainata - sanotaanko nyt vaikka - hmmm - 15.000 euron kohtuulliseen hintaan. Jää taiteilijoille vähän rahaa vielä treenaamiseenkin.
 
Jos  homma tuntuu edelleen kovin hankalalta, voidaan toki kokeilla myös oikotietä. Viime perjantaina diesel (joka ei siis vielä ole maailmasta loppu) maksoi edestakaisella Turun matkalla aika tarkalleen 70 euroa, kyydissä 900 kg traileria ja 614 kg heppaa. Mitäs kuulkaa pojat, jos käytäisiinkin vain autoajelulla Turussa? Riittäisi apurahasta vielä sen verran ylikin, että toisin kuin viimeksi, voitaisiin poiketa matkalla myös vaikka kahvilla Design Hillissä (joka päihittää herkkutarjonnallaan ABC:n mennen tullen). Voisi hepoillekin ostaa matkaevääksi herkkuja, eikä tarvitsisi hätäillä navigaattorin toimivuudesta tai sopivista yöpymispaikoista.

5 kommenttia:

 1. Tää on paras!! 30 000 eurolle löytyy vähän paljon parempaa käyttöä!!

  VastaaPoista
 2. Tää on kyllä ihan käsittämätön juttu. Mä oisin voinut Torstenilla ratsastaa vaikka viidestä tonnista täältä Turkuseen... :D

  VastaaPoista
 3. Kun autot jäävät löpön puutteessa sijoilleen, siinä melkoista juoksijaa tarvitaan, kun lähemmäs 100 vuotiasta mummoa lähdetään kuskaamaan sydäninfarktioireiden vuoksi yli neljänkymmenen kilometrin päähän sairaalaan. Aikaa alle 30min., hopoti hop!

  Toisaalta mä haluaisin tehdä kokeilun, millainen performanssi tarvitaan nostamaan uudelleen ratsastuksen aloittanut täti vaativa B -tasolle. Siitä voitaisiin tehdä seuraavassa HIHS:issä esitettävä videoinstallaatio. Täti tippuu, täti makaa, täti kiljuu, täti manaa. Apurahaa, kiitos.

  VastaaPoista
 4. Juuri näin:) Mielestäni idea oli sitä luokkaa, että voi kysyä, onko "taiteilija" ihan tosissaan tai mesenaatti täysissä järjissään.

  Veikkaan, että meitä halukkaita Turkuun ratsastajia voisi pienemmälläkin rahalla löytyä aika monta. Ja ilmoittaudun ensimmäiseksi vapaaehtoiseksi "täti vaativaan" -performanssiin!! ;)

  VastaaPoista