Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

torstai 31. joulukuuta 2015

Vuosi 2015: osa 1

Perinteisen vuosikatsauksen aika! Tässä osa 1, joka sisältää vuodelle 2015 asetetut tavoitteet ja arvion siitä, miten meni noin niinku omasta mielestä.

(Aiempiin tarinoihin pääset täältä: 2014 2013 2011 2010)

Tämä oli tällä kertaa oikein onnistunut harjoitus minulle! Tavoitteita näkemättä olisi tullut sanottua, että vuosi kokonaisuudessaan oli aika hanurista. Ehkä olen asettanut itselleni hyviä tavoitteita, kun näitä katsoessa voi miettiä, että ei se ehkä ihan kovin kehnosti mennytkään...

* Tänä vuonna aion kehittää ennen kaikkea huolellisuutta. Tästä on tullut paljon sanomista. Hevonen liikkuu hyvin, mutta liian usein sorrun ratsastamaan huolimattomia teitä tai tekemään asioita vähän sinne päin. Pitää siis keskittyä nimenomaan ratsastamiseen.

Jälkiviisaus: tässä on edistytty ja paljon. Enää en lintsaa, vaan yritän tehdä asioita kerralla kunnolla.

* Kessin lihashuolto ja kunnon kohotus. Kun vaikein kuntoutusvaihe on toivottavasti takanapäin, jatketaan kuntokuuria edelleen ja yritetään pitää treeni vaihtelevana, sisällyttäen mukaan myös riittävästi palauttelua, maastoilua ja muuta rentoa. Treeneissä pyritään vähitellen nostamaan vaatimustasoa menemällä välillä molempien epämukavuusalueelle.

Tämäkin tavoite on tullut melko hyvin täytettyä! Työtä toki koko ajan on, mutta suunta on koko ajan parempaan. Maastoilu on tosin se heikko kohta, josta varsinkin nyt syksyn aikana ollaan lipsuttu, kiitos pimeiden iltojen ja myöhäisten yövuorojen.

* Laukka on heikoin askellaji, ja sitä pitää kehittää. Loppukauden kisapöytäkirjat ja niiden kommentit kertoivat melkoisen selvästi, mistä on kysymys: käynti on vallan mainiota, ravikin parhaimmillaan hyvää, mutta jos peruslaukan energisyys ja joustavuus on enimmäkseen 5,5 -tasoa, ei kokonaisuus voi koskaan nousta kovin ylös. Uskon, että kovalla työllä tämä voi olla vähän parannettavissa. Yritetään päästä siihen. Edes pätkittäin. Ja minä istun paikallani, en yritä "auttaa" hevosta.

Vuoden 2015 aikana Kessin laukka on kehittynyt paljon! Enää se ei tunnu kummallekaan osapuolelle vaivalloiselta. En varmaan kisoissa ole saanut juurikaan enää viitosella alkavia laukkanumeroita, vaan järjestään laukkaohjelma on arvioitu ravia paremmaksi. Iso muutos! Seuraavaksi tosin kai parannetaan taas sitä ravia?

* Iso hevonen, joka on mallia veturi-taksi-valtamerilaiva ei kokoa itseään kovin helpolla. Todennäköisesti emme koskaan pääse vaativien luokkien aidosti edellyttämään kokoamisasteeseen. Siitä huolimatta kunnon kasvaessa yritetään tehdä töitä myös kokoamisen kanssa. Pieninä paloina ja hevosta kuunnellen.

Kuten pari postausta sitten totesin, kokoamisen suhteen sitä edistystä alkaa näkyä vihdoinkin. Helppoa se ei ole, mutta tilanne ei ole toivoton.

* Minä en urputa vastaan ja selittele, jos treeneissä kaikki ei mene putkeen vaan kuuntelen kiltisti turpa rullalla valmentajan arvokkaita neuvoja.

No kerrankin yksi asia, joka on mennyt jakeluun kunnolla! Tosin supertiedonhaluisena analysoijana tekisi mieli aina keskeyttää ja kysyä miksi, miten ja muttakun. Kuitenkin myös se menetelmä, että olen hiljaa ja teen, näyttää tuottavan tulosta...

* JOS nyt elämän realiteeteista huolimatta johonkin kisoihin satuttaisiin pääsemään, niin se yli 60 % helposta A:sta olisi kiva saada uudemmankin kerran.

Check. Ainakin kerran. Vai kahdesti? Mutta myös reilusti riman ali useamman kerran. Tästä on tullut minulle nyt sellainen mörkö, että kisakamat menevät kaappiin ties kuinka pitkäksi aikaa, ehkä pysyvästi. Vika ei ole siinä perustekemisessä, mihin kotona pystyn, vaan jossain ihmeellisessä ylisuorittamisessa ja jännittymisessä, joka estää kaiken onnistumisen kisatilanteessa.

* Pidetään kivaa. Enough said.
Sitähän tämä on, kaikesta huolimatta!

* Ihan oikeasti yritetään puristaa jostain aikaa ratsastusta tukevalle ratsastajan lihaskuntoharjoittelulle ja venyttelylle. Katsotaan myös mitä suusta menee alas. Olemme tässä Kessin kanssa niin samikset: kun näemme ruoan, lihomme kaksi... Pysyvästä aineenvaihduntasairaudesta johtuen housukokoon 34-36 palaaminen ei välttämättä ole minulle itsestäänselvyys millään treeni- tai dieettimäärällä . Yritetään silti pitää itsestämme huolta. Jos joku osaa kertoa, miten nämä tavoitteet pidetään (nimenomaan pidetään, tilapäinen tsemppaaminen täällä kyllä hallitaan!) matkustavassa työssä, keskimäärin 9 tunnin työpäivillä ja vähintään 3 tunnin tallireissuilla joka ilta, elämää suuremmat vinkit otetaan ilolla vastaan!

Jos rakennusmateriaalien kantamista ei lasketa lihaskuntoharjoitteluksi, niin mitään en ole tehnyt... Ei nyt sentään, olenhan käynyt työpaikan järjestämässä joogassa yhden käden sormilla laskettavat kerrat! Sen sijaan muuten hyvinvointi on kohentunut huikeasti kuluvan vuoden aikana. Olen pohjattoman kiitollinen tallikaverin ravinto- ja hyvinvointivinkeille, jotka olivat minulle todella sopivia. Hektisestä elämänrytmistä huolimatta kroppa toimii kuin ennen sairastumista. Minulla on hyvä olo, ja se on tärkeintä.

Uskaltaisiko tässä tavoitella jotain vielä tulevaankin vuoteen?
* Panostan valmentautumiseen ja hyvään perusratsastukseen. Koko ajan alan ymmärtää paremmin, että oikoteitä onneen ei ole. Perusasiat on tehtävä riittävän hyvin. Tempuilla ei ole merkitystä, jos training scalen perusosaset ovat hukassa.
* Suunnitelmallisuus tekemiseen! Valmentaja saa luvan tehdä minulle kunnon vuosisuunnitelman, ja sitten edetään sen mukaan. Haluan fiksuja pieniä tavoitteita ja vinkkejä myös siihen valmennusten ulkopuoliseen ratsastukseen, että se ei mene suunnitelmattomaksi höntsäilyksi.
* Kessi kiitoksella elää (vanha suomalainen sananlasku). Muistan siis kiittää hevostani. Sekä hetkessä oikein tehdystä suorituksesta että yhteisellä ajalla, jota vietetään satulan ulkopuolella. Ja ei Kessi, tämä ei suinkaan tarkoita pelkkiä herkkuhetkiä.
* Haen jonkinlaista henkistä apua kisajännitykseen. En tiedä vielä mistä, miten ja millä tavalla. Vaikka en koskaan enää menisi yhdellekään radalle, haluan saada selvyyden siihen, miksi toimin sillä tavalla kuin toimin.
* Toistetaan viime vuoden kaksi viimeistä tavoitetta.

Q1/2015


Q4/2015

4 kommenttia:

 1. Kivoja tavoitteita ! KUntoilusta sanoisin, punttisalilla käyminen on hyodyksi ratsastajalle, varsinkin keskivartalon voimaa parantavat harjoitukset ja yleensäkin venyttely ! Itse olen nyt käynyt salilla vähän yli vuoden säännollisesti, ja hommassa on aivan selkeä ero. Toki aika on aina kortilla, mutta täytyy vaan järjestää aikaa. Oikein hyvää uutta vuotta sinne ja tsemppiä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Ihailen kyllä sitkeyttäsi tuon salillakäymisen suhteen. Siitä pitäisi ottaa oppia. Mutta millä ajalla? Sen sopivan ajan järjestäminen tuossa on minulle kyllä kaikkein vaikeinta...

   Poista
 2. "Minulla on hyvä olo, ja se on tärkeintä."

  On se, tärkeintä, ja olen oikein onnellinen lukiessani tätä postausta. Mikä vaan on mahdollista ja saavutettavissa, kunhan on itsensä kanssa sujut ja saa olosuhteista huolimatta elämänsä rullaamaan.

  Hyvä Sanna! Ilon ja onnistumisen hippusia myös tulevallekin vuodelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Se hyvä olo pitää jokaisen etsiä itse itsestään, ja joskus se löytyy yllättävienkin asioiden kautta. Kiitos ihanista sanoista <3

   Poista