Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

lauantai 18. helmikuuta 2012

Uusi lähikauppa ja kaviohuolia

Aloitetaan iloisilla asioilla:

Kotinurkille on tullut uusi hevostarvikekauppa. Ihan uudesta kaupasta ei voida täysin puhua: pitkään suljettuna ollut entinen Vermon Wahlsten on saanut uuden yrittäjän ja vähän uusitun valikoiman ja on tällä viikolla taas avannut ovensa. Kauppa on nyt Hevosväylä, joka oli minulle entisestään tuttu monien hevostapahtumien expo-osastoilta ja nettikaupastaan. Vermossa on luonnollisesti esillä laaja valikoima Wahlstenin ravitarvikkeita, mutta Hevosväylä-yhteistyö palvelee myös ratsastajia.

Liikkeestä löytyi ihan mukava valikoima tavaraa ratsastajalle ja ratsulle, ja lisää on koko ajan kuulemma tulossa. Mukava yllätys oli, että uusi yrittäjäkin paljastui tutuksi! Petra lupasi, että Vermon Hevosväylän idea on erottua muista lähialueen liikkeistä palvelulla, valikoimalla ja edullisilla hinnoilla. Vaatteissa ja muussa valikoimassa täydennystä saadaan tarvittaessa myös Hevosväylän toisesta liikkeestä. Samoin nettikaupan koko valikoima on saatavissa myös liikkeeseen. Erityisesti loimissa ja perushoitotarvikkeissa hinnat olivat erittäinkin kilpailukykyisiä. Luulen, että uuden kaupan myötä minulta säästyy moni reissu Puuilon, Horzen tai Hööksin suuntaan. Epäsäännöllisten työaikojeni johdosta innostuin kovasti myös siitä, että liike on auki aina ravien aikaan: tämähän tarkoittaa siis keskiviikkoisinkin aina jopa kymmeneen asti! Nyt ei välttämättömyystavaroiden hankinta jää minulta siis enää kellonajoista kiinni.

Myymälän viralliset avajaiset ovat ensi keskiviikkona 22. helmikuuta - menkäähän tutustumaan!

Kauppareissulta tarttui mukaan kavioita hoitava biotiinivalmiste, jonka olin ajatellut olevan Lennulle hyväksi. Se on kärsinyt pitkään vaihtelevan aktiivisesta sädemädästä, jota olemme yrittäneet hoitaa jo monella erilaisella valmisteella. Järkeilin, että sisäinenkin kavionhoito voisi olla hyödyllinen. Tallilla järkytyin: muutaman päivän jatkuneet nollakelit kertoivat tulostaan. Kun hain hevosen tarhasta, näin kunnolla ensimmäistä kertaa, millä märässä lumessa päivän muhineet kaviot näyttivät. Kamalilta. Itku ei ollut kaukana. Tilanne on selvästi huonontunut. Normaalistihan pääsen tallille vasta illansuussa, kun hevoset ovat jo tulleet sisälle ja kuivuneet jalat näyttävät jo vähän siistimmiltä. Mutta nyt oli helppo nähdä, että tilanne ei todellakaan ole ok. Alla olevat kuvat on näpsäisty värejä vääristävällä kännykällä, eikä tilanne luonnossa ole ihan noin dramaattinen. Mutta ei silti todellakaan kiva.
Sädemädästä on esimerkiksi yksi suosikkikengittäjistäni, Riina Villanen, kirjoittanut hyvän ja perusteellisen kirjoituksen. Oma nykyinen kengittäjämme epäilee samoin, että Lennun ongelmat saattavat pohjimmiltaan johtua sen huonosta aiemmasta kengityksestä. Omat tutkimukseni, googletus ja kirjojen luku muistuttavat myös esimerkiksi epämukavan tarhakaverin tai tallinaapurin aiheuttamasta stressistä tai yleisestä huonosta hoidosta (ihminen tuntee taas ison piston sydämessään). Mutta olennainen kysymys on: millä sen saa pois? Kaikki neuvot ovat nyt tarpeen.

Niiin, ja arvatkaapa mitä mieltä Lennu oli hienosta biotiinivalmisteesta? No, se kieltäytyy syömästä sitä. Tämä tekee hoidosta vieläkin haastavampaa. (Petra lupasi purkista rahat takaisin, jos kavioiden kunto ei parane. Takuu tuskin koskee sitä, että koekaniini vain sylkee puurot seinälle?)

8 kommenttia:

 1. Kiitokset Hevosvöylä vinkistä, tulee varmasti asioitua siellä kun päivittäistä työmatkaa Espooseen taitan.

  Sädemätää ei *kopkop* ole omilla ollut, mutta kavereiden kopukoilla ja Thrusbuster on ollut yliveto aine ongelman korjaamiseksi. Toivottavasti apu löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Laura! Toivottavasti uusi kauppa kehittyy sellaiseksi, että sillä on alueen ratsastajille paljon tarjottavaa.

   Thrushbuster oli vielä tuntematon, kiitos vinkistä - tähän täytyy tutustua!

   Poista
 2. Kuulostaapa todella tutulta! Samaa arveli meidän seppä, kun kaivoi viime kesänä sädemätää molemmista etusista, että hevosen menneisyydessä kaviot ovat joskus olleet huonolla hoidolla. Hän epäili, että joku on "säästänyt" ja pitänyt liian pitkiä kengitysvälejä jolloin kavio ei ole ollut päässyt kunnolla kasvamaan ja vahvistumaan vaan on puristunut ja hapertunut liian pienessä kengässä.

  Akuutissa vaiheessa viime kesänä sädemätää siis kunnon vuolun lisäksi hoidettiin kuparisulfaatilla.

  Sisäisesti lääkittiin Kerabol-kuurilla (litran puteli kestää n 3 kk) ja laitoin ruoan sekaan, hyvin meni alas, ei tarvittu truuttaa. Suositus oli, että samaa ainetta uusi kuuri ensi kesänä. Hevosen "lisäravinteena" on St Hippolytin Vollwertspelletit ja Semper Min -mineraalimysli.

  Tilanne on parantunut huomattavasti. Hitaasti, mutta varmasti, kop kop. Silloin tällöin märillä ilmoilla suihkautan säteisiin Hippo Sol Sprayta ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Mikä tuo teidän käyttämä biotiini-valmiste on?

  Niin ja tämä on mahtava blogi, taidan kommentoida ensimmäistä kertaa, mutta lukenut olen jo jonkin aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ferrugo vinkeistä! Sinunkin blogisi on yksi suosikeistani, vaikka ehkä en ole sinnekään koskaan kommentoinut.

   Leonilla oli myös tullessaan kaviot aika huonossa kunnossa ja niitä oli ilmeisesti pari kertaa kengittänyt joku ravikengittäjäkin, kun kavion muoto oli varsin erikoinen. Niitä korjataan nyt kerta kerralta oikeampaan suuntaan. Ilmeisesti se väärä malli on altistanut tulehduksille, kun kannat oli muotoiltu siten, että ne eivät saa tarpeeksi ilmaa. Tai näin ainakin ymmärsin.

   Kerabol kuulostaa hyvältä - luulisin, että nesteen saisin helposti syötettyä nirsolle hevoselle, kun kaikki jauhemaiset aineet näyttävät sille kovin epäilyttäviltä. En muista vielä tuon biotiinin nimeä, pitää katsoa tallilla mitä purkissa luki. Kovin kirjava pahvinen pakkaus oli kyseessä.

   Poista
 3. Onpas hurjan näköiset, toivottavasti saatte pian kuntoon! Vaikuttaako tämä paljon Lennun liikkeisiin tai oloon muuten?

  Me syötettiin kesällä Penalle kuuri Hoofmakeria ja joko se tai sitten vaan syksy/talvi (tai kummatkin yhdessä) auttoivat, sillä kaviot ovat nyt tosi paljon paremmassa kunnossa. Meillähän suurimmat ongelmat syntyivät, kun Pena muutti meille ja vaihdettiin kengittäjää. Ja tämän uuden mielestä oli tärkeintä lähteä kasvattamaan kaviota isommaksi (Lennullakin näyttää olevan tosi pieni kavio), jolloin kavio alkoi lohkeilla pahasti. Kokemuksesta viisastuneena soitimme vanhalle kengittäjälle, joka sai kaviot taas kuosiin. Nyt vasta ne alkavat olla oikeasti paremmassa kunnossa. Pitkä prosessi siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei tunnu kipuilevan ja liikkuu ihan reippaasti ja mielellään. Viisaammat vakuuttelivat, että on erittäin harvinaista, että sädemätä haittaisi liikkumista. uskotaan varmaan siis siihen...

   Tuota Hoofmakeria se uusi ihmeaine juuri onkin! Tosi kiva kuulla, että teillä se on auttanut. Tässä muutaman päivän kokeilulla (josta suurin osa on siis syljetty seinille) ei vielä oikein uskalla toivoa. Olen myös kokeillut Cavalorin Dry Feetia, jonka pitäisi kuivattaa sädemätä. Haju on tymäkkä, omat käteni ovat tooooosi kuivat ja housuihin roiskuneesta aineesta jäi hienot jäljet, eli jotain se toivottavasti tekee kavioillekin!

   Ja oikeassa olet, Lennullakin on tosi pienet kaviot. Paljon pienemmällä Charlylla on selvästi isompi jalka!

   Poista
 4. No hyvä, että liikkuminen onnistuu normaalisti!

  Pena ei ole nirso, mutta tuo sekoitettiin hänen iltapuuroonsa eli pellavarouheen sekaan. Voisin kuvitella, että myös myslin kanssa menisi hyvin alas. Oon kyllä näissä "lääkityksissä" ollut aika höveli ja sekoitellut mukaan kaikenlaista herkkua, jotta mössöt menee alas kunnolla :)

  Me syötettiin ihan se koko kuuri ja muutaman viikon jälkeen näki selkeän rajan, kun uutta paksumpaa kaviota kasvoi. Kengittäjä juuri kehui, että nyt seinämä alkaa olla jo normaali. Aiemmin kengittäminen oli haasteellista juurikin ohuen ja halkeilevan seinämän vuoksi. Toivottavasti teilläkin ihmeaine auttaa!

  Niin, Penallakin on tosi pikkuiset kaviot. Isommaksi eivät vain kasva, mutta toisaalta onhan tuo pärjännyt noilla jo pian neljätoista vuotta....

  VastaaPoista
 5. Myös Dáriuksella on todella pienet kaviot, ja muodoltaan kapeat, kun pitäisi olla semmoiset leveän pyöreät. Ja kengittäjä arveli tosiaan syyksi liian pienessä kengässä pitämistä joskus sen menneisyydessä. Vielä melko kookas hevonen kyseessä, niin saisi olla enemmän pinta-alaa siihen kohtaan, johon koko hevosen paino tulee. Viimeksi kyllä tuli jo palautetta, että kavio alkaisi vihdoin näyttää selkeitä kasvamisen ja vahvistumisen merkkejä (vaikka tammikuuta eli hitaimman kasvun aikaa elettiin.)

  Hippo Sol Spray on myös rajun hajuista ja oikein sihisee ja kuplii pullosta ulos tullessaan, joten toivon mukaan tekee jotain mädälle ;)

  VastaaPoista