Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

tiistai 21. helmikuuta 2012

Vaihtaakse? Haittaakse?

Kisaelämän vastapainoksi teki mieli vain rentoutua ja suorittaa jotain aivotonta. Mitä tekee meidän Charly? On niin täydellinen pieni hevonen kuin hevonen vain voi olla! Treeni, jonka olin suunnitellut teemalla "kunhan nyt vähän keventelen" muuttuikin puolentoista tunnin leikkimiseksi kaikkien mahdollisten temppujen kanssa. Charly selvästi nautti, kun sai tehdä kaikenlaista, käyttää päätään ja käyttää jalkojaan. Treenin lomassa puksuttelin läpi myös viikonlopun kouluradat. Viimeisen päälle hyvin. Ei vaihtoja, ei kiemurtelua, ei lintsaamista - ehkä ensi kerralla onkin myös Charlyn vuoro? Kanssaratsastaja kommentoikin, että sekä hevonen että ratsastaja näyttävät tosi tyytyväisiltä. Kyllähän Charlyn kanssa parhaimmillaan näkyy eri tavalla pitkäaikainen yhteistyö, mihin en tietysti vielä Lennun kanssa voi yltää.

Koska Charlyn henkilökohtainen ongelma on laukan kokoaminen, keksi näppärän harjoituksen sen työstämiseen. Laukkailin isolla ympyrällä ja tein 2-3 kertaa ympyrän aikana pysäytyksen, peruutuksen ja uuden laukan noston. Olin itsekin yllättynyt, kuinka hyvin harjoitus Charlylle toimi. Tätä pitää testata toistekin!

Tänään tuppasin itseni puoliväkisin Lennun kanssa tunnille saamaan palautetta ja korjausehdotuksia. Perusongelmakseni epäiltiin, että kuitenkin jännityn kisoissa enemmän kuin kotona, joka selvästi vaikuttaa suoritukseen. Käytin kyllä kohtuullisen paljon aikaa ja energiaa inttämiseen, että enpäs jännittänyt... Toiset osallistujat varmasti kiittelivät, kun pääsivät tekemään "ei vaihdeta laukkaa" -harjoituksia kanssani. Alku ei ollut kamalan hyvä: koska olen riittävän usein saanut kokea sen tunteen, miltä tuntuu "lähes täydellinen Lennu", olen tosi kärsimätön huomatessani että aloitustunne ei ole vielä se "lähes täydellinen". Alan nypertää ja touhuta kaikkea ylimääräistä sitä tunnetta löytääkseni, vaikka pitäisi tehdä ihan muuta. Sainkin Mialta tiukat ohjeet keskittyä ennenkaikkea rentouteen ja tasaiseen tempoon ja jättää muut säätämiset vähemmälle. Vaihtamattomuusharjoitteita tehtiin ensin lähtemällä lävistäjälle, mutta palaamalla kentän keskipisteessä takaisin kohti vastakkaisen puolen kirjainta (tavallaan siis tekemällä "kulmikas pääty-ympyrä"). Tämä ei ollut lainkaan vaikeaa.

Koko lävistäjän ratsastaminen sen sijaan olikin haaste! Sain ohjeet pitää asetuksen laukan suunnassa, katseen vastakkaisessa kulmassa ja ulkopohkeen liioitellun takana, mutta silti lipsahduksia aina tuli. Syy niihin on enimmäkseen ratsastajassa: Mian tarkka silmä havaitsi, että vaihdon saattoi aiheuttaa esimerkiksi pieni katseen siirtyminen väärään suuntaan. Yhden kerran näistä huomasin jo itsekin: kun viimeisellä metrillä "ihan vain pikkuisen vilkaisin" ettei lähestyvä toinen ratsukko ole tulossa päälle, niin siinähän se vaihto napsahti. Mia epäili, että hevonen on mahdollisesti aina opetettu siihen, että lävistäjällä pitää vaihtaa laukka, joten tehtävä on sille vaikea ymmärtää ja vaatii siis paljon harjoittelua. Harjoitukset jatkuvat siis edelleen.

Ja hei, ahkera kuntosalitreeni vatsa- ja selkälihasharjoitteineen tuottaa tulosta! Ongelmitta pysyin kyydissä, vaikka dressyyrihevonen veti muutaman kerran herneet nenään alkeellisesta ja liian helposta tehtävästä (fyi fan!)  ja protestoi päättäväisesti pukittelemalla.

2 kommenttia:

 1. Tämä katse-asia on kyllä ihan uskomaton. Kyrakin on jossain sanonut, ettei ratsastajan oikeasti tarvitse kääntää päätä liikkeen suuntaan, pelkkä katse riittää. Lennu on lukenyt Kyraa, ainakin vähän. Ja tehnyt kotiläksynsä hyvin, jos kerta on opetettu, että suunnan muuttuessa vaihdetaan.
  Ei oviv pieni hevonen heti tajuta, että yhtäkkiä säännöt muutetaan! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain muuallakin kuin Kyran kirjassa havainnollistettiin katseen vaikutusta. Erot olivat tosiaan sen verran merkittävät, että minäkin pidän kiltisti silmälasit päässä ratsastaessa, vaikka voisin juuri ja juuri pärjätä ilmankin. Jopa kai se silmien siristely ja siitä johtuva harhaileva katse voi vaikutta hevosen liikkeisiin yllättävän paljon!

   Poista