Etusivu         Tytöt         Pojat         Myydään

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Turbo-Charly

Kell'onni on, se onnen kätkeköön. Siksi en kerrokaan nyt enempää meidän viime päivien ratsastuksesta. Pieni kimonlyllerö on tarjoillut sellaisia onnistumisen elämyksiä, että niitä on parasta olla edes ajattelematta, ettei onni käänny. Onneksi eilinen yleisö bongasi siis sen muutaman minuutin homppimisen, irvistelyn ja suun aukomisen - ei tässä vielä nyt ihan täydellisiä olla! Mutta venytään kovin alas, ollaan varsin hyvällä tuntumalla ja siirtymiset ja vastalaukat rullaa. Olisiko merkkejä siitä, että takapäähän alkaa tulla uutta lihasta?

Koska Anne esitti julkisesti "epäilyksen" siitä, että lennokkaasti liikkuvan hevoseni salaisuus täytyy olla jotkin turbobooster -patukat, niin päätin kommentoida tällä kertaa ruokintaa.

Charlylla on vatsahaavataipumusta ja se on kovin herkkävatsainen. Esimerkiksi kaura ei sovi sille ollenkaan ja erikoisherkuista mm. porkkana tulee varsin pikaisesti toisesta päästä ulos melkoisen nestemäisessä muodossa... Yritin aluksi ottaa varovasti käyttöön vatsaystävällisen ja edullisen pellavan, mutta siitäkös Charly loukkaantui! Sitkeiden yritysten loppusaldoksi jäi mössöt iloisesti ulos sylkevä hevonen ja kiukkuinen mamma, joka sai skrapata kivettynyttä puuroa seinistä ja lattioista. Siksi jouduin jonkin verran tekemään töitä sopivien ruokien löytämiseksi. Apuna tässä oli muutaman asiantuntevamman kaverin ja sukulaisen lisäksi erityisesti Hevostietokeskus ja Hopti-laskuri.

Heinäanalyysista piti aloittaa. Onneksi se osoitti, että tallimme heinä on ravintosisällöltään erittäinkin erinomaista ja mahdollistaa varsin hyvin erilaisten väkirehujen käytön. Järkevintä oli tietysti lähteä hakemaan vaihtoehtoja tallin valikoimissa olevista merkeistä ja niistä löytyikin pienellä laskemisella suhteellisen vatsaystävälliset vaihtoehdot, jotka pikkuisen auttavat urheiluhevosen massankasvatukseen mutta toisaalta sopivat vanhenevallekin kaverille. Väkirehuina tällä hetkellä ovat Eggersmannin Kombi Pellets ja Struktur Equichamp.

Lisäravinteina on käytössä vapaasti nuolukivi sekä silloin tällöin kunnon loraus öljyä. Öljy saa huonoturkkisen kaverin karvan kiiltämään upeasti eikä pieninä määrinä lisää energiaa liikaa. Näiden lisäksi meillä on vielä muutama salainen ase, jotka olen aiemmista kokemuksista vuokrahevosten kanssa hyväksi havainnut. Valkosipulirouhe auttaa vilustumis- ja hengitysoireisiin ja lisäksi tuntuu olevan Charlysta erityisen herkullista. Valkosipulillahan voi olla verenpainetta alentava vaikutus, mutta ei siitä ole vielä mitään haittaakaan tuntunut olevan. MSM-jauhe on jo ennen ollut parinkin vanhenevan hevosen salainen ase. Suosituksia kuultuani lisäsin Charlylle MSM:n kaveriksi vielä alkutalvesta Suppleaze Goldin, kondroiinisulfaattivalmisteen, jonka sanotaan tehostavan MSM:n vaikutusta. Olin alkuun skeptinen, mutta tässä yhdistelmässä tuntuu olevan oikeasti potkua. Jalat pelaa ja hevonen on tyytyväinen! Näitä täydennetään vielä kausiluontoisesti BE- tai ADE-vitamiinikuureilla. Tosin meidän hyvälaatuinen heinämme sisältää jo esimerkiksi E-vitamiinia lähes suositusten mukaisen määrän.

Valinnat ja annostus vaikuttavat kohtuullisen oikeilta: entinen lihakseton heinäplösö alkaa ulkoisesti muistuttaa melkein oikeaa urheiluhevosta. Nyt pitäisi enää motivoida omistajakin siihen, että kotimatka tallilta ei mene mäkkärin autokaistan kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti